Mijn 20 favorieten van 2020

2020 is voor ons allemaal een heel gek en bijzonder jaar geweest. Daar kunnen we denk ik wel hele boeken over schrijven (is ook al gedaan, haha), maar daar wil ik niet teveel woorden aan vuil maken. Ja, 2020 was gek en raar, maar toch was het jaar ook gevuld met mooie momenten. Vandaag deel ik een lijstje met 20 favorieten van het afgelopen jaar. Lees je mee?

Onderstaand lijstje is opgebouwd met allerlei soorten favorieten. Favoriete momenten van het afgelopen jaar, het best gelezen artikel, mijn favoriete artikelen die ik heb gelezen en favoriete instagramfoto´s. Kortom, een heel fijn lijstje dus!

 1. Een van mijn favoriete momenten dit jaar was toch wel onze roadtrip naar Champagne in juni. Het was tot het laatste moment spannend of we wel konden gaan en toen we uiteindelijk echt aan de champagne zaten, was het echt puur genieten. Een van onze favoriete champagne proeverijen was bij Michel Fagot en ik verlang nog regelmatig terug naar dit moment. Cheers!
 2. Je kunt heel gelukkig worden van de kleine dingen in het leven en een van de beste dingen die ik afgelopen jaar heb gegeten waren de croissantjes van Pappare in Bologna, Italië. De lekkerste croissants die ik ooit heb gegeten en waar we de volgende ochtend gewoon nog een keer heen gingen.
 3. Een van de leukste artikelen die ik dit jaar heb geschreven is mijn leeservaring van Woeste hoogten van Emily Brontë. Hoewel het boek niet helemaal mijn ding was, was het wel enorm gezellig om het boek samen met Janneke te lezen en het artikel te schrijven.
 4. Ik werd op mijn verjaardag vorige maand zo enorm verrast door lieve Janneke. Ze kwam als verrassing mijn cadeautje brengen, zo lief! Nu ik dit zo schrijf heb ik bijna weer tranen in mijn ogen!
 5. Een ander favoriet van 2020 is toch wel dat ik zoveel boeken heb gelezen. Ik heb meer dan 200 boeken gelezen en daar ben ik best wel trots op. Zoveel toffe boeken, ook!
 6. Na het einde van onze roadtrip door Europa dit jaar heb ik toch echt wel geconcludeerd dat ik een Frankrijkmeisje ben geworden. Want hoewel onze roadtrip door Italië echt fantastisch was, vond ik de laatste drie dagen in Straatsburg stiekem het leukst. Ik ben helemaal verliefd geworden op deze stad en tel de dagen af dat ik nog een keer mag gaan.
 7. Mango! Mango is natuurlijk een favoriet in alle lijstje, maar een van mijn favoriete momenten met ons ondeugende konijntje was toch wel zijn verjaardag in april. Ik had een taartje voor hem gemaakt en dat was smullen! Ongelofelijk dat ie over iets meer dan 3 maanden alweer 2 jaar is!
 8. Aan het begin van de lockdown schreef Boekhandel Stevens een schrijfwedstrijd op vier velletjes wc papier uit en ik won! Dat was zo tof en leuk! Mijn winnende verhaal lees je hier!
 9. Het bleek al snel dat we ook in de zomer veel thuis zouden zijn en toen was het alleen maar fijn dat onze tuin echt af was. We moesten helaas het dak van de overkapping vervangen, maar daarna konden we los gaan met de laatste details en konden we vervolgens de hele zomer genieten! En dat hebben we gedaan!
 10. Een favoriet van jullie (en stiekem ook wel van mij) op Instagram was de foto van 18 juni met de olifantjes uit Zuid-Afrika. Dit is de meest gelikete foto van dit jaar en dat is helemaal niet zo gek, haha!
 11. Met steeds het veranderen van maatregelen was het steeds maar de vraag of we iets konden doen en of we ergens heen konden gaan, dus het was daarom extra leuk dat we een stedentrip naar Hamburg konden maken. Een stad die ons echt heeft verrast en waarvan we ons serieus afvroegen waarom we niet veel eerder zijn gegaan, haha!
 12. Een van mijn persoonlijke favoriete Instagram-posts is de foto van Stranddagboek. Naast dat dit boek fantastisch is, vind ik de foto ook wel enorm goed gelukt!
 13. Ondanks het gekke reisjaar dat we hebben gehad heb ik wel mijn 28e land bezocht, namelijk Zwitserland!
 14. Net als hierboven met de croissantjes van Pappara in Bologna werd ik ook enorm gelukkig van mijn ijsje van Suso in Venetië. Als je ooit naar Venetië gaat mag deze hotspot niet op je lijstje ontbreken! Zo lekker! Zelfs nu, als het zo goed als vriest zou ik wel zo’n ijsje lusten, haha!
 15. Mijn best gelezen artikel van 2020 is het artikel over Bookchoice, en dat artikel is niet eens dit jaar verschenen haha!
 16. Cinque Terre was een van de plekken die het hoogst op mijn lijstje stond als het ging om onze roadtrip door Italië. En hoewel het een fantastische en bijzondere plek is, vond ik Portovenere nog mooier en leuker. Portovenere is officieel geen onderdeel van de Cinque Terre, maar is wat mij betreft echt een must visit als je meerdere dagen naar Cinque Terre gaat (en bijvoorbeeld in La Spezia slaapt).
 17. Ik ben ook nog steeds – na 4,5 jaar bloggen – enorm dankbaar voor alle samenwerkingen met uitgeverijen en andere bedrijven. Ook in 2020 heb ik een aantal mooie samenwerkingen mogen doen, waaronder deze toffe actie met Blossom Books rondom De academie van Astrid Boonstoppel of de samenwerking met Fotofabriek. En natuurlijk blijft het tof dat mijn quotes op boeken staan!
 18. Een ander favoriet artikel dat ik dit jaar met heel veel plezier heb geschreven is de (mega) lijst met winterse boeken. Jullie reacties op deze post zijn hartverwarmend!
 19. Het een na laatste puntje is de blogmarathon van deze maand en waar met dit artikel een einde aan is gekomen. Ik vond het heerlijk om met zoveel inspiratie jullie elke dag in december een nieuw artikel voor te schotelen! Dankjewel voor jullie lieve reacties!
 20. En als laatste zijn jullie echt wel mijn favoriet van 2020. Jullie als lezers hebben is zo’n feestje en maakt het bloggen nog zoveel leuker! Of je nu mijn oma bent (hoi oma!) die in stilte leest, papa en mama die regelmatig op zondag een berichtje sturen dat ze mijn artikelen zo leuk vonden (dankjewel pap en mam), een stiller lezer bent die mijn artikelen trouw volgt of juist leuke reacties hier of op social media achterlaat, dankjewel! Jullie zijn de besten!

Dat was mijn lijstje met favorieten van 2020! Hopelijk wordt 2021 stukken beter en kunnen we weer genieten van het leven zoals we gewend zijn. Ik wens jullie allemaal een fijne jaarwisseling en een fantastisch 2021! Enne… tot volgend jaar! (Gewoon morgen dus ;))

Liefs,
Marleen

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.