Een heerlijk weekend in Champagne, Frankrijk

Twee weken geleden (hoe kan het alweer twee weken geleden zijn?) gingen we voor drie heerlijke dagen naar Champagne. We gingen met mijn ouders en hebben drie hele fijne dagen gehad. Voor ons was het de derde keer op deze plek, maar voor mijn ouders de eerste keer. We bezochten dus al bekende plekken, maar ook nieuwe huizen en stadjes. Vandaag deel ik een uitgebreid verslag, inclusief foto’s én tips! Lees je mee?

Voordat ik over ga op de foto’s, eerst een klein stukje over hoe wij onze trip in corona tijd hebben ervaren. Ik heb behoorlijk veel vragen  via social media gekregen hoe we hebben ervaren in Frankrijk en onderweg. We reden via België en zijn tussendoor drie keer gestopt (voor een koffie- en plaspauze). In Nederland en België hoefden we geen mondkapje op naar binnen, maar dat kan verschillen per stop. Daarnaast zijn we wel met twee auto’s gegaan, want tot 1 juli mocht je in Nederland en België officieel niet met meer dan twee mensen uit verschillende huishoudens in de auto.

In Frankrijk had je eigenlijk weinig het idee dat er sprake was van een samenleving op afstand. Op het terras mag je gewoon bij elkaar zitten, enkel het personeel draagt een mondkapje. Sowieso geldt in Frankrijk een 1 meter afstand, in plaats van de 1,5 meter die wij kennen. Daarnaast mogen winkeliers zelf bepalen of je een mondkapje op moet doen. Bij de ene winkel moet het wel, bij de andere niet. Wij hadden eerlijk gezegd heel weinig ‘last’ van alle maatregelen en hebben gewoon enorm genoten. Over het algemeen was het wel wat rustiger dan normaal, maar als je keek naar de terrassen leek er echt geen wereldwijde gezondheidscrisis aan de hand. Prima te doen dus!

We reden dus vanaf Nederland in iets minder dan 6 uur naar Epernay en begonnen onze trip met een drankje en taartje op het terras bij Paul in Epernay. We hadden onze eerste tour gereserveerd bij Charles Mignon en dat was een hele leuke. Net iets buiten het centrum van de stad (maar nog wel steeds op loopafstand, al kun je voor de deur parkeren) ligt het huis Charles Mignon waar je een tour door de kelders kunt doen en uiteraard kunt proeven. Het huis is niet heel groot, maar de tour is interessant (wel redelijk basic). Zeker leuk als dit je eerste keer in een champagne huis is. Vervolgens deden we buiten de proeverij (toen mochten de mondkapjes weer af) en hebben echt genoten. Lekker weer, lekkere champagne, perfect begin van onze trip!

Vervolgens deden we een rondje door Epernay, bezochten uiteraard Avenue de Champagne en gingen even de winkel van Moët & Chandon en Mercier. Beide huizen waren niet te bezoeken, maar de winkels wel. Inmiddels zijn de meeste champagnehuizen weer te bezoeken, maar je kunt voor de zekerheid de website van champagne-booking.com of de website van het huis zelf checken.

Vervolgens reden we door naar Boursault, een dorpje op ca 10 kilometer van Epernay. Daar bezochten we het prachtige Chateau de Boursault. Helaas konden we het kasteel zelf niet bezoeken, maar als je er een rondleiding doet kan het wel. We hebben hier ook een proeverij gedaan, maar die vonden we niet zo bijzonder. Wel vonden we de wandeling rondom het kasteel een aanrader, zo’n prachtige locatie!

Na een wandeling langs het kasteel reden we door naar Reims. Dit keer hadden we een ander hotel, midden op Place Drouet d’Erlon, dé grootste en drukste straat van de straat. Hier zitten de meeste restaurantjes en is enorm gezellig. Wel ’s avonds wat rumourig, maar op zich prima te doen. We gingen eten bij L’Experience (dikke vette aanrader), die naast ons hotel zat. Perfecte eerste dag hoor!

Dag twee begonnen we bij onze favoriete breakfast spot, La Mie Caline. Deze zit op de hoek van Place Drouet d’Erlon en verkoopt echt de lekkerste dingen. Ook haalden we hier wat broodjes en taartjes voor de picknick van later die dag.

We reden langs de prachtige kleine dorpjes (de route van Ludes naar Verzy is een aanrader!) en stopten onderweg regelmatig om wat foto’s te maken. Neem dus zeker een goede camera mee als je die kant op gaat, want je komt geheid thuis met prachtige plaatjes.

We hadden een proeverij gereserveerd bij Michel Fagot, een huis waar wij twee jaar geleden al eens waren geweest. De proeverij was ons echter zo goed bevallen dat we nog eens besloten te gaan. Je kunt hier namelijk heerlijk buiten zitten op de binnenplaats en je krijgt er plaatselijke koekjes bij, jum! Hier hebben we ruim een uur gezeten, heel erg gezellig! Hier gingen we naar huis met een fles!

We reden vervolgens door naar het pittoreske plaatsje Hautvillers, een plaatsje die je echt niet mag overslaan als je in Champagne bent. Bezoek onder andere de kerk waar de vader van Champagne ligt (Dom Perignon) of strijk neer op een terrasje voor een proeverij. Wij gingen aan de rand van de stad op het gras zitten met onze voorbereide picknick, love dit soort momenten hoor!

Vervolgens reden we terug naar Reims waar een tour deden bij Pommery. Door corona hebben ze nu een tour waarbij je zelf de kelders in mag (zonder gids), maar wel met boekje of een app die je kunt downloaden. Wat heel bijzonder is aan de rondleiding bij Pommery is dat je geen informatie krijgt over hoe champagne gemaakt wordt, maar de kelders zijn juist gevuld met allerlei bizarre en gekke kunst. Van een draaimolen met stoffen ezels tot een houten huisje waarbinnen het regent. Heel erg tof en absoluut een aanrader! De kunst verandert, dus je zult elke keer wat anders zien. Daarnaast is Pommery op zichzelf ook een aanrader om te bezoeken, want het huis zelf is mega groot en ziet eruit als een sprookjeskasteel.  De proeverij vonden we niet heel denderend, je krijgt een glas in je handen gedrukt en dat is het. De Brut van Pommery is vrij standaard, dus je moet echt voor de tour gaan.

’s Avonds aten we bij 3 Brasseurs (wederom naast ons hotel) en wederom een aanrader, hoewel mijn voorkeur toch ligt bij L’Experience, haha. We waren best kapot van zo’n gevulde dag, dat we niet al te laat onze hotelkamer opzochten.

De laatste dag besloten we niet al te laat te vertrekken zodat we niet al te laat thuis waren. We gingen eerst nog even Reims zelf in. We bezochten de Cathedraal (aanrader en must visit), winkelden een beetje, kochten koekjes bij Maison Fossier (ook wel een must visit eigenlijk), liepen een rondje over de Rue de Tambour en ik haalde nog macarons bij Douceurs voor thuis. Daarna stapten we in de auto en was ons weekendje alweer voorbij!

Het was echt een heerlijk weekend en het was zo fijn om er eventjes tussenuit te zijn. Ik kan je echt van harte een weekend Champagne aan raden, ook (juist) nu in coronatijd. Het is echt prima te doen en het voelt als een volledige vakantie. Mocht je nog op zoek zijn naar aanvullende tips, aarzel niet om me een berichtje hieronder of een mailtje te sturen!

Ben jij wel eens in Champagne geweest?

Liefs,
Marleen

Ben je benieuwd naar onze vorige tripjes? Hier lees je de andere artikelen die al online zijn verschenen:

Drie dagen Champagne sippen in de Franse Ardennen (tips voor Reims & Epernay)
Voor de tweede keer naar het Champagnegebied

Misschien vind je dit ook interessant

5 reacties

 1. Beste,
  Heel leuk wat ik hier lees.
  Desondanks reeds vele jaren de champagnestreek bezocht te hebben, vrees ik nu toch voor ons geplande weekend rond 1 augustus.
  Jou recentste bezoek geeft me weer wat zelfvertrouwen maar toch stel ik vast als Belg, dat de laatste dagen terug opflakkeringen van corona de kop opsteken en weet ik niet goed of ik wel dit geplande weekend nog zou laten doorgaan. ( met 4 personen in één voertuig)
  Heb jij enig idee wat de meest recente info is voor een champagneproeverij in de champagnestreek.en eventuele tips.
  Alvast dikke merci

  1. Goedemorgen!

   De champagnehuizen mogen zelf beslissen of ze open gaan en in welke mate. Er wordt sowieso wel gevraagd om van te voren te reserveren dus ik zou wat champagnehuizen aanschrijven/bellen met de vraag wat mogelijk is. Tevens is het mogelijk om via champagne-booking.com reserveringen voor activiteiten te maken.

   Toen wij er een maand geleden waren was het land net een week weer open en waren veel huizen nog gesloten, de meesten zouden 1/7 weer open gaan. Ik weet niet of de huizen met de recente groei van besmettingen weer dicht zijn gegaan, maar dat mogen ze dus zelf bepalen.

   Ik vind de regio wel uitermate geschikt om die nu te bezoeken omdat het nooit echt extreem druk is (sommige plekken in Reims daargelaten). Ik zou zelf wel gaan denk ik als ik volgende week had geboekt, maar uiteraard is dat een keuze die je zelf moet maken 🙂

   Mocht je nog meer vragen hebben mag je ook mailen: marleen@favoritez.nl

   Mocht je gaan, veel plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.