Voor de tweede keer naar het Champagnegebied

Vorig jaar maakten wij een heerlijke roadtrip naar de Franse Ardennen en Parijs. Vooral het Champagnegebied in de Franse Ardennen vonden wij fantastisch en sinds terugkomst waren we al op zoek naar een nieuw moment om nog een keertje te gaan. Vorig jaar deelde ik al in een artikel mijn tips voor 3 dagen, dus dit artikel is meer een verslag (overigens wel aangevuld met tips ;)). Ga je gezellig mee?

We vertrokken op donderdagochtend vrij vroeg. In zo’n 5 uur reden wij naar Reims, de grootste stad in het Champagnegebied. We hadden weer hetzelfde hotel als vorig jaar en hoewel ‘ie weer beviel, gaan we denk ik de volgende keer voor een ander hotel. We checkten in, maar mochten helaas nog niet de kamer op. Daarom besloten we wat broodjes en drinken te halen en ergens in de regio tussen de wijnvelden te gaan picknicken.

Vorig jaar werden we verliefd op de prachtige omgeving, vol heuvels en wijnvelden en dit jaar genoten we wederom van het fantastische landschap dat Reims de bieden heeft. Net buiten Vezernay (een klein dorpje in het Champagnegebied) parkeerden we onze auto aan de rand van de weg (kan gewoon, haha) en streken we neer met onze picknickmand, broodjes en – uiteraard – champagne! Met af en toe een enkele auto die langsreed was het verder helemaal stil en genoten we van onze lunch.
Tip: Neem zelf een picknickmand (of gewoon een tas) mee en vul deze met lekkere broodjes van bijvoorbeeld een bakkerij of supermarkt. Midden in Reims zit bijvoorbeeld La Mie Caline waar je heel veel belegde broodjes, croissantjes en gebakjes kunt halen om mee te nemen.

Vervolgens reden we door naar Hautvillers, een van de leukste en schattigste dorpjes in de regio. We wandelden rustig door het dorpje, namen een kijkje in Abbaye Saint-Pierre, de kerk waar Dom Perignon ligt begraven. Dom Perignon was een monnik die de champagne heeft ontdekt. Tegenover de kerk vind je Gobillard & Fils, een champagnehuis waar je voor slechts €5,- per persoon drie glazen naar keuze kunt proberen (TIP!).

Na de champagne (waar we overigens geen fles hebben gekocht, maar dat kan uiteraard wel) reden we langzaam terug naar Reims. We namen de route waarbij je onder andere langs Verzy en Ludes komt. Voor ons echt het mooiste stukje van de regio. Kleine, schattige dorpjes vol met champagnehuizen worden afgewisseld met de mooiste vergezichten en meer wijnvelden dan je kunt tellen. Mocht je ooit naar Champagne, mag je dit kleine stukje van de route echt, echt niet overslaan!

’s Avonds gingen we uiteten in Reims bij een restaurant not worth mentioning. We wandelden een beetje door de stad en gingen uiteindelijk vrij vroeg naar het hotel. We waren van plan om naar de lichtshow bij de Notre Dame de Reims te gaan, maar door de lange autorit besloten we op tijd naar onze kamer te gaan. Sowieso is de Notre Dame een must visit!

De volgende dag zou het de hele dag regenen, dus we besloten onze dag te beginnen bij het mega champagnehuis Mercier in Epernay. Hoewel we Reims leuker vinden, konden we het niet laten om eventjes Epernay in te gaan, want het blijft een fantastische stad om in ieder geval eventjes doorheen te lopen.

As I was saying, we gingen voor een tour naar Mercier. Hoewel deze tour echt megatoeristisch is, is het wel heel erg leuk. Mercier werd in 1858 opgericht door Eugène Mercier, een man die enorm vooruitstrevend was voor zijn tijd. Hij maakte champagne die niet alleen door de rijke mensen gedronken kon worden, maar ook door de normale mens. In plaats met een gids door de wijnkelders 30 meter onder de grond te gaan, word je in een treintje met audioguide rondgereden. Toeristisch, maar wel erg leuk en zeker een aanrader! Wij gingen uiteindelijk met een fles naar buiten.
Mercier kun je dagelijks bezoeken. De prijzen van een tour liggen tussen de €22 en €28 per persoon. Voor die prijs heb je de tour en twee glazen champagne om te proeven. Je kunt een tour reserveren via de fijne site Champagne-booking.com

We liepen nog een rondje over de duurste straat ter wereld, de Avenue de Champagne. Niet alleen om de prachtige gebouwen die hier staan, maar vooral om de kilometerslange kelders die onder alle champagnehuizen liggen. Sla absoluut de Avenue de Champagne niet over tijdens je bezoekje naar Epernay!

We waren eigenlijk van plan om ’s middags een beetje door de omgeving te touren, maar helaas begon het toen heel hard te regenen. We wilden bij een aantal boeren aankloppen om wat te proeven en wat flessen te scoren, maar helaas zat alles – misschien door de regen, misschien ergens anders door – potdicht en konden we nergens aankloppen voor een glas of fles. We besloten terug te gaan naar Reims. Helaas bleef het de hele avond regenen, waardoor onze avond letterlijk in het water viel. We haalden ergens snel een hapje eten en eindigden wederom redelijk vroeg in ons hotel.

Zaterdag was de laatste dag en die besloten we nog even goed te benutten. We gingen op tijd op pad na een ontbijtje bij Columbus Café & Co (tegenover de Opera, aanrader!) en nog even kort gewinkeld te hebben. Reims is wellicht niet een hele grote winkelstad, maar alsnog kun je je er zeker een half dagje vermaken. Vooral aan de Rue de Vesle zal je hoogstwaarschijnlijk slagen. Met een afwisseling van bekende winkels en onbekende kleine boetiekjes is dit een hele fijne winkelstraat!

We pakten de auto om nog een keer langs de idyllische route tussen Ludes en Verzy en stopten bij Le Phare de Verzenay. Deze toren is een uitzichtpunt over de omgeving, maar we vonden ‘m niet heel bijzonder. Je betaalt €3,- per persoon om de toren te mogen beklimmen, maar de ramen zijn erg smerig waardoor je ondanks het mooie uitzicht niet zo heel veel kon zien. Vanaf elk ander punt heb je eigenlijk hetzelfde uitzicht.

Als laatste besloten we toch nog ergens aan te kloppen. We eindigden bij Domaine Maurice Lassalle in Rilly-la-Montagne. Dit was een van de weinige huizen waar er een bordje voor de deur stond dat ze open waren. We mochten gratis een glas proeven en gingen uiteindelijk met een fles weg. Dingetje is wel dat de meeste kleine champagneboeren geen Engels praten, dus we moesten terugvallen op mijn matige, weggezakte Frans. Gelukkig lukte het aardig en waren we na het korte bezoekje wel een lekkere fles Brut rijker.

Daarna besloten we de 500 kilometer naar huis weer af te leggen. We lieten Reims en het Champagnegebied achter ons, maar zeker niet voor de laatste keer. Wanneer mogen we weer terug?

Ben jij wel eens in het Champagnegebied geweest?

Liefs,
Marleen

You may also like

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.