Mijn favoriete vrouwonvriendelijke boeken

Heeft de titel je aandacht getrokken? Mooi! Ik ben natuurlijk helemaal geen fan van praktijken waarin vrouwen worden onderdrukt, geen gelijkheid hebben of kortweg mishandeld worden enkel omdat ze vrouw zijn. De laatste tijd heb ik een aantal hele toffe boeken gelezen die heel erg goed bij die onderwerpen passen en die juist door het vrouwonvriendelijke heel erg tof zijn. Juist door enorm sterke vrouwen die voor hun rechten opkomen zijn dit echt must reads geworden. Veel leesplezier!

Vox van Christina Dalcher
In Voxlezen we over een Verenigde Staten waarin vrouwen geen enkele rechten meer hebben. Sterker nog, alle vrouwen (en jonge meisjes) dragen een band die bijhoudt hoeveel woorden ze per dag spreken. Met een maximum van 100 woorden per dag wordt elk vrouw door haar vader of echtgenoot aan het lijntje gehouden. Ze hebben geen toegang tot boeken, internet of zelfs de brievenbus. Ik vond vooral het eerste gedeelte angstaanjagend realistisch en alle ernstige misstanden tegen vrouwen kropen bijna onder mijn huid. Een enorme en vooral actuele aanrader!

The Iron Sisters van Tracy Banghart
Dit boek vond ik echt verrassend goed en dat had ik van te voren niet verwacht, haha! In dit boek staan twee stoere zussen centraal die zichzelf en elkaar langzaam maar zeker leren kennen en proberen tegelijkertijd op te komen voor zichzelf en alle vrouwen in de wereld waar ze wonen. Met gevechten waarbij vrouwen omkomen, geen vrijheid en geen keuze is dit echt een boek dat thuishoort in een rijtje met onfeministische boeken.

De sterrengever van Jojo Moyes
Met haar nieuwste boek heeft Jojo Moyes wederom laten zien dat ze enorm goed kan schrijven (maar dat wisten we al natuurlijk). In De sterrengever volgen we vijf sterke vrouwen in de jaren dertig van de vorige eeuw in een klein dorpje in Kentucky, Verenigde Staten. Ze hebben geen rechten en weinig mogelijkheden, maar besluiten te strijden voor boeken. Afgezien van het feit dat boek een cadeautje voor alle mensen die van lezen houden is het ook een boek dat laat zien dat vrouwen veel sterker zijn dan veel mensen denken/dachten. Prachtig boek van Moyes en echt een favoriet!

Het schaduwjaar van Kim Liggett
Nog zo’n enorme aanrader die je echt gelezen moet hebben. In Het schaduwjaar moeten meisjes voordat ze volwassen worden een jaar weg om hun zogenaamde magische krachten te verliezen. Niemand weet wat er tijdens het jaar gebeurt en niemand praat erover. Wat ik in dit boek vooral enorm sterk vond is de manier waarop de meisjes met elkaar omgaan. Hoewel het disrespect van de mannen afkomstig is, hebben de meisjes in het genadejaar ook geen enkel respect voor elkaar en proberen ze niet eens om er voor elkaar te zijn. Dit boek laat enorm goed zien wat onderdrukking van een man kan aanrichten.

Too late van Colleen Hoover
Ik sluit dit lijstje af met een pareltje van Colleen Hoover. Hoewel niet mijn favoriete boek is het zeker een aanrader en ook een goede toevoeging aan dit lijstje. Too Late laat zien hoe een man het zelfvertrouwen van een vrouw kan vernietigen. Tel daar onderdrukking en mishandeling bij op en dit boek is echt een krachtig verhaal over vrouwonvriendelijke praktijken, maar ook eentje vol kracht. Love it! Gelukkig zit hier ook wel heel veel vrouwenliefde in (ook door de mannen).

Lees jij graag boeken waarin vrouwonvriendelijke dingen gebeuren? Welk boek is jouw favoriet en heb je nog tips?

Liefs,
Marleen

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.