De sterrengever – Jojo Moyes

Yes, Jojo Moyes is terug met een gloednieuw boek, namelijk De Sterrengever. De uitgeverij kondigde het al vrij vroeg aan en ik keek al maanden halsreikend uit naar een compleet nieuw verhaal van een van mijn favoriete auteurs. Toen we terugkwamen op Zuid-Afrika lag het boek met een prachtige cover op mij te wachten en het duurde niet lang voordat het boek mee ging in de trein. Vandaag lees je mijn recensie!

Kentucky, 1937. Wanneer Alice hoort dat de bibliotheek vrouwen zoekt om te paard afgelegen huizen te bezoeken met boeken, besluit ze zich aan te melden. Ze is een prima ruiter, en dit biedt haar een ontsnapping uit het benauwende huis van haar man en schoonvader. Onder leiding van de vrijgevochten Marge vormen vijf vrouwen al snel een hechte groep, maar hun vriendschap wordt op de proef gesteld als een deel van het dorp én de wet zich tegen hen keren…

Voor jou van Jojo Moyes is mijn favoriete boek aller tijden en dat boek is zo sterk dat het voor mij gelijk een reden is om Moyes een van mijn favoriete auteurs te benoemen. Hoewel Moyes naast Voor jou nog meer heel veel toffe boeken heeft geschreven, heeft zij (en geen andere auteur) ooit het verhaal van Will en Lou weten te overtreffen. Ik was daarom enorm nieuwsgierig hoe De Sterrengever zou zijn, want kreeg ze het deze keer wel voor elkaar? Ik zal je niet langer in spanning laten zitten, want dat is namelijk niet gelukt. Maar! De sterrengever is wel een pareltje van een boek en een absolute must read.

Waar Jojo normaal gesproken het heden en verleden in elkaar laat doorlopen is ze met haar nieuwste pareltje een net andere weg ingeslagen. Het complete verhaal speelt zich af in de jaren dertig van de vorige eeuw in de Verenigde Staten en draait om vijf sterke, krachtige vrouwen die de wereld om hun heen net iets mooier maken met boeken en verhalen. Wederom heeft Moyes laten zien dat ze een van de beste is in het vak als het gaat om levensechte personages die bijna zo van het papier kunnen stappen en mooie, realistische sferen dat je voor eventjes je eigen wereld kunt ontsnappen. Het verhaal komt in het begin een beetje langzaam op gang, maar geeft je tegelijkertijd ook de mogelijkheid om de vrouwen beter te leren kennen en hun drijfveren te ontdekken.

Weet je wat het ergste is als een man je slaat? Het is niet de pijn. Het is dat je je op dat moment realiseert hoe het echt is om een vrouw te zijn. Dat het niet uitmaakt hoe slim je bent, hoeveel beter je kunt redeneren, hoeveel beter je bent dan zij, punt. Op dat moment besef je dat ze je altijd met een vuist het zwijgen kunnen opleggen. Gewoon, zomaar.

Dit boek is een prachtig cadeautje voor alle boekenliefhebbers. Het is een cadeautje voor lezers van prachtige romans, maar tegelijkertijd laat ze met haar woorden zo mooi zien hoe belangrijk woorden, zinnen en boeken kunnen zijn, in welke tijd dan ook. Ik schreef hierboven al dat het verhaal in het begin langzaam wordt opgebouwd, maar dat laat tegelijk zien hoe de dorpsbewoners in een klein dorpje in Kentucky langzaam maar zeker hun armen en hun hart gaan openen voor de mogelijkheid die boeken kunnen geven. Tegelijkertijd laat Moyes zien hoe fout en vooral on-feministisch die tijd is.  Ongelofelijk hoe mooi en krachtig de auteur dit allemaal in iets meer dan 400 pagina’s heeft weten te krijgen. 

Ik schreef het al eerder: dit boek is een prachtig cadeautje voor alle boekenliefhebbers. Nu al een aanrader voor de feestdagen (als je je tot dan kunt inhouden). Voor mij heeft De Sterrengever mijn ultieme favoriet Voor jou niet overtroffen, maar wat een prachtroman! Must read!

PS. Per februari 2021 is er een prachtige herdruk beschikbaar voor slechts €12,99! Voor die prijs kun je het boek echt niet laten liggen! 

Zou jij dit boek graag willen lezen?

Liefs,
Marleen

Titel: De sterrengever ♥ Auteur: Jojo Moyes ♥ Uitgeverij: De Fontein
Aantal pagina’s: 413 ♥ ISBN: 9789026150371 ♥ Waardering: *****
Ik heb dit boek als recensie-exemplaar mogen ontvangen, dankjewel De Fontein! 

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.