Kobo vs Kindle

Ik ben al jaren fan van Kobo. Ik heb meerdere Kobo e-readers ‘versleten’ en ik heb inmiddels mijn hele familie ongeveer fan gemaakt. Maar niet alleen familie, ook via mijn blog of Instagram krijg ik regelmatig vragen welke e-reader nu echt heel erg fijn is. Een echt Kobo-meisje dus, zou je zeggen. Daar kwam ik een tijdje geleden verandering in toen ik voor een fijne prijs een Kindle kocht. Niet als vervanging, maar gewoon voor ernaast. Inmiddels gebruik ik beide e-readers naast elkaar en kan ik je er dus wat meer over vertellen. Lees je mee?

Eerst in het kort

Sinds iets meer dan een jaar heb ik een Kobo Libra H20. In dit artikel vertelde ik je er al meer over en ik ben nog steeds enorm fijn. Het is fijn dat het scherm net wat groter is en de knopjes aan de zijkant zijn ideaal. Ik sleep mijn Kobo over het algemeen nog steeds overal mee naar toe.

In april kocht ik de Kindle Paperwhite 10th Generation voor een heel leuk bedrag. Vergeleken met de Kobo Libra H20 is het een relatief simpele e-reader, maar een prima instapmodel als Kindle.

Gebruiksgemakken

Nieuwe e-books kopen/lezen
Met zowel de Kobo als met de Kindle kun je online in de respectievelijke shops e-books kopen en via Wifi verbinding maken met je e-reader zodat je zo goed als direct kunt lezen. Met Kobo kun je o.a. in de Kobo shop of op Bol.com je nieuwste read kopen en je Kindle kun je via Amazon je e-reader volgooien. Beide e-readers werken op die manier grotendeels hetzelfde.

Een groot verschil zit wel in het aanschaffen van e-books via andere kanalen dan de eigen winkels. Koop je bijvoorbeeld een e-book op Bruna of wil je een boek uit je Bookchoice abonnement op je Kobo zetten, dan moet je daarvoor je e-reader met een snoertje aansluiten aan je computer. Wil je een e-book op je Kindle zetten die je niet bij Amazon hebt gekocht, bijvoorbeeld via NetGalley of via een gratis nieuwsbrief? Dan kun je die heel gemakkelijk met een speciaal en uniek mailadres naar je e-reader ‘mailen’. Vereist is dan wel weer een internetverbinding met je Kindle.

Synchroniseren
Daar kan ik heel kort in zijn: mijn Kobo is veel beter in het synchroniseren van nieuwe boeken of updates. Waar ik met mijn Kobo nog geen 10 seconden hoef te wachten als ik bijv. via Bol.com of via Kobo Plus een nieuw boek heb toegevoegd voordat ik kan lezen, duurt dat bij mijn Kindle altijd langer. Ik moet eigenlijk elke keer opnieuw mijn Wificode invoeren of zelfs de Kindle opnieuw opstarten. Geen idee of ik iets verkeerd doe, maar synchroniseren is 90% van de gevallen niet makkelijk.

Hoe werken ze?
Qua manier van werken zit er weinig verschil in. Beide hebben een touchscreen (hoewel de Kobo dus wel nog extra knopjes heeft), gaat het omslaan van pagina’s bij beide net zo snel en beide apparaten hebben een ingebouwd licht waardoor je ook gemakkelijk in het donker kunt lezen. Qua lezen in bed vind ik mijn Kobo net een tikkie fijner, want die kan ik met het scherm draaien waardoor ik ‘m aan beide kanten gewoon neer kan zetten (voor de luie mensen onder ons).

De apps
Qua gebruiksvriendelijkheid hebben beide merken een hele fijne app waarmee je boeken kunt toevoegen aan je apparaat. Dit geldt overigens alleen voor boeken die je met een abonnement (hierover later meer) kunt lezen. Bij Kobo voeg ik daarbij toe dat je ook gratis e-books kunt toevoegen via de app en bij Kindle kan dat (volgens mij) niet. In beide apps kun je ook de boeken lezen, bijvoorbeeld via een tablet of telefoon.

Samengevat: Qua gebruiksgemakken vind ik er weinig verschillen in zitten. De Kobo is net wat luxer (maar ook duurder), maar qua leesgemak zit er echt weinig verschil in. Ik vind het jammer dat ik soms wat langer bezig ben met synchroniseren van mijn Kindle, maar dat mag de pret niet drukken.

Engels vs Nederlands

En nu de reden waarom je voor een Kobo of juist voor een Kindle moet gaan. Kindle is vooral enorm groot in Amerika. Daar zul je 99% van de mensen hoogstwaarschijnlijk met een Kindle zien. Kobo is vooral wat groter in Europa, waardoor je de markt van e-books meer op Kobo is gericht.

De reden dat ik naast mijn Kobo uiteindelijk eerder dit jaar ook een Kindle kocht, is dat ik steeds meer Engels ben gaan lezen. En hoewel er echt genoeg Engelse boeken bijv. via Kobo Plus te lezen zijn, zijn er ook genoeg boeken die niet in Kobo Plus zijn of überhaupt niet beschikbaar zijn bij Kobo.

Daarnaast ontvang ik sinds kort ook regelmatig e-books via NetGalley (een platform waar je in ruil voor een review Engelse boeken kunt lezen die nog niet zijn verschenen, een soort digitale recensie-exemplaren dus). Die ontvang je of op een Kindle of via de app. Aangezien ik via mijn telefoon lezen niet fijn vind, bleef een Kindle over.

Lees je grotendeels of enkel Nederlands? Dan zou ik echt voor een Kobo gaan. De meeste Nederlandse e-books worden allemaal in een ePub bestand aangeleverd en die kun je het makkelijkste op je Kobo lezen.

Lees je grotendeels of enkel Engels? Dan is een Kindle waarschijnlijk een betere keuze. Via Amazon kun je veel gratis Engelse ebooks lezen of soms voor slechts een paar euro. Dat neemt overigens niet weg dat je helemaal geen Nederlandse boeken kunt lezen op je Kindle, want via de Nederlandse amazon kun je van heel veel Nederlandse titels ook de Kindle versie kopen.

Maar samengevat adviseer ik je wel een Kobo als je het meeste Nederlands leest en een Kindle als je meer een Engelse lezer bent.

Kobo Plus vs Kindle Unlimited

Beide merken hebben een abonnementenservice waar enorm veel boeken mee te lezen zijn. Sinds een paar maanden heb ik beide – beetje overdreven inderdaad – maar wel altijd genoeg te lezen.

Ook hierbij geldt, welke taal lees je het meest? Kobo Plus is vooral in Nederland enorm groot en heeft daarom ook een enorm groot Nederlands aanbod in allerlei genres. Daarnaast zijn er met Kobo Plus ook wel genoeg boeken in het Engels te lezen, mocht je een keer willen afwisselen.

Kindle Unlimited (KU) is officieel niet eens beschikbaar in Nederland (maar met een omweg wel te gebruiken*) en heeft daarom geen Nederlandse boeken in het assortiment zitten. Zelf gebruik ik KU enkel voor romances en smut. Zo durf ik je niet te zeggen wat het aanbod is in andere genres. Ben je fan van romance en veel smut en vind je het niet erg om Engels te lezen? Dan is KU echt heerlijk.

De prijs is ongeveer hetzelfde. Voor Kobo Plus lezen betaal je €9,99 per maand en voor KU betaal je $9,99. Met de huidige koersen zit daar eigenlijk geen verschil meer in.

Ik vind het heerlijk om toegang te hebben tot beide abonnementen, omdat ik echt wel een mood reader ben. Maar verder is het dus echt afhankelijk wat je graag leest.

Pfoe, dit artikel is langer geworden dan ik had verwacht, maar hopelijk wel volledig. Ik hoop je wat meer duidelijkheid te hebben gegeven over twee verschillende merken. Mocht je nog vragen hebben dan mag je me altijd een berichtje/mailtje sturen of hieronder een reactie achterlaten!

Heb jij een e-reader? Zo ja, welk merk?

Liefs,
Marleen

Misschien vind je dit ook interessant

3 reacties

 1. Dag Marleen,
  Ikzelf ben Kobo reader (voornamelijk Engelstalige boeken) maar zou ook graag willen weten welke omweg je gebruikt om toch aan dat Amazon Kindle unlimited abonnement te geraken? Vanuit België lukt dit niet (zelfs niet met het aanmaken van een “fictief” Amerikaans adres).
  Dank voor een kleine toelichting :-).
  M.v.g.

  1. Hoi Ann,

   Je kunt via de Amerikaanse amazon (helaas werkt het niet om een bestand Nederlands (of uit België) account om te zetten) een account aanmaken met een Amerikaans adres. Je hoeft hiervoor geen Amerikaanse creditcard te hebben. Eventueel zou je kunnen proberen om met VPN te werken, mocht het niet werken.

   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.