Het schaduwjaar – Kim Liggett

Het boek The Grace Year van Kim Liggett stond al een tijdje op mijn radar. Ik dacht destijds dat het boek allang verschenen was, maar dat is dus nog helemaal niet zo. Deze week verscheen de Nederlandse vertaling (zelfs voor het origineel!) en ik mocht een vooruitleesexemplaar ontvangen. Ik keek zo enorm uit naar dit boek, misschien wel meer dan naar alle andere boeken van dit jaar. Vandaag lees je of mijn verwachtingen zijn uitgekomen!

Meisjes krijgen hun hele leven te horen dat ze de kracht hebben om mannen te verleiden en andere vrouwen gek te maken van jaloezie. Men gelooft dat de huid van jonge vrouwen een krachtig extract afstoot. Daarom worden ze voordat ze zestien jaar worden verbannen naar de wildernis, zodat ze gezuiverd en klaar voor het huwelijk kunnen terugkeren. Maar niet iedereen zal het overleven.
Tierney James droomt van een beter leven: een samenleving die geen vrienden en vrouwen tegen elkaar opzet. Maar als haar eigen genadejaar dichterbij komt, realiseert ze zich al snel dat de extreme leefomstandigheden daar niet haar grootste probleem zullen zijn. Het zijn ook niet de stropers die zich in het bos schuilhouden; mannen die wachten op hun kans om een van de meisjes te vermoorden en zo hun fortuin te maken op de zwarte markt. De grootste bedreiging voor de genadejaarmeisjes zijn ze zelf.

Wauw, ik kan nu al zeggen dat dit boek een van mijn favoriete boeken van dit jaar gaat zijn. Het is bijna moeilijk om het onder woorden te brengen, want dit boek is zo enorm sterk en goed! Het verhaal kruipt onder je huid, is angstaanjagend actueel en realistisch en op een fantastische manier neergezet. Echt, lees dit boek, want. wat. een. verhaal! Ik vind het ongelofelijk knap dat het de auteur gelukt is om je vanaf de eerste pagina geboeid weet te houden en het verslapt geen enkele keer. Nogmaals: Lees dit boek!

Het verhaal draait om Tierney die haar genadejaar ingaat. Het genadejaar is een jaar waarin meisjes een jaar lang worden weggestuurd om hun magie te verliezen. Van te voren had ik aan de ene kant geen idee wat ik kon verwachten, aan de andere kant had ik ook bepaalde verwachtingen. De flaptekst had er namelijk voor gezorgd dat ik bepaalde ideeën kreeg waar het verhaal heen zou gaan. En hoewel dit boek echt een dystopie is, bevat het ook enorm veel aspecten van nu. Daarmee is het verhaal spannend en actueel.

Je wordt door de auteur continue op een slinkse manier op het verkeerde been gezet. Je volgt Tierney het hele jaar in haar genadejaar en dit kan heel vluchtig en te snel overkomen. Toch had ik geen enkel moment het idee dat het verhaal te gehaast werd. Alle momenten en ontwikkelingen liepen perfect in elkaar over. De twijfels die Tierney continue heeft, stromen door de pagina’s en zorgen ervoor dat ook de twijfels bij de lezer ontstaan. Dat zorgt ervoor dat je niet alleen een toeschouwer bent, maar ook in het verhaal wordt getrokken.

Je leest het al, ik ben echt enorm fan van Het schaduwjaar geworden. Wat een boek! Er wordt een vergelijking gemaakt met The Handmaid’s Tale en The Hunger Games en ik denk dat die vergelijking heel goed klopt. Ik heb The Handmaind’s Tale (nog) niet gezien/gelezen, maar het past perfect in het rijtje. Nogmaals, lees dit boek! Je gaat er geen spijt van krijgen!

Liefs,
Marleen

Titel: Het schaduwjaar ♥ Auteur: Kim Liggett ♥ Uitgeverij: Best of YA
Aantal pagina’s: 397 ♥ ISBN: 9789000369768 ♥ Waardering: *****
Ik heb een vooruitleesexemplaar mogen ontvangen, dankjewel Best of YA! 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.