Column: Ik pas mijn mening over Nederlandse auteurs aan

Voor een paar jaar geleden, ongeveer 1,5 jaar geleden, las ik zelden boeken van Nederlandse auteurs. Ik las alle boeken van Lisette Jonkman en Charlotte de Monchy, soms die van Chantal van Gastel, maar verder bleef ik ver van de Nederlandse auteurs. In mijn ogen konden die Nederlandse auteurs nooit tippen aan buitenlandse auteurs. Maar dat was verkeerd en daar wil ik vandaag op terugkomen.

Zoals ik ‘vroeger’ altijd dacht klopt dus niet. Ja, er zitten een aantal auteurs tussen die het niet halen bij Internationale auteurs, maar die tippen over het algemeen ook niet aan de Nederlandse auteurs. Dat heeft er eigenlijk niet mee te maken dat ze Nederlands zijn, maar misschien meer dat ze nog wat moeten groeien qua schrijfstijl. Daarentegen zijn er wel heel veel auteurs die absoluut een sterk staaltje schrijfwerk kunnen neerzetten. Denk bijvoorbeeld aan Wendy Brokers, Danielle Bakhuis, Lis Lucassen en indie-auteur Liz Hartevelt. Auteurs die inmiddels een of meerdere boeken op hun naam staan die door veel mensen worden gelezen, maar die ik ook (over het algemeen) met veel plezier heb gelezen of zelfs verslonden.

En wat ik zo leuk vind aan deze Nederlandse auteurs is dat ze hun verhalen niet alleen in Nederland laten plaatsvinden. Zo neemt Lis Lucassen ons mee naar Amerika in haar California-Campus reeks en reist Wendy Brokers af naar London in De laatste halteen Frankrijk in Baquette met jam voor twee. Of denk aan het zonnige Bali waar je met Nee heb je van Charlotte de Monchy naartoe kunt ontsnappen.

Een andere bonus van Nederlandse auteurs is dat de drempel van contact veel lager. De kans is groot dat je een Nederlandse auteur wel eens hebt ontmoet tijdens een evenement of boekpresentatie. Ook is het veel makkelijker om even een berichtje te sturen. En het toffe? De meeste auteurs reageren daar echt heel erg leuk op! Zij vinden het alleen maar leuk dat mensen hun boeken lezen en al helemaal dat die lezers de moeite nemen om te reageren.

Dus ja, ik herzie mijn mening over Nederlandse auteurs. Toendertijd was mijn mening kortzichtig, want er zijn zoveel toffe boeken die geschreven zijn door mensen uit ons eigen kikkerlandje. Inmiddels heb ik heel wat auteurs ontdekt die zeker op mijn radar staan en waarvan ik zeker hun nieuwe boeken wil lezen. Dat neemt niet weg dat ik nu alleen maar Nederlandse auteurs ga lezen, want er verschijnt ook heel veel moois dat geschreven is door mensen buiten Nederland.

Ben je nog op zoek naar een aantal toffe aanraders van Nederlandse auteurs? Hier heb je een lijstje, you’re welcome!

Baguette met jam voor twee – Wendy Brokers
De eliminatie – Danielle Bakhuis
Grenzeloos – Lis Lucassen
De laatste halte – Wendy Brokers
Nee heb je – Charlotte de Monchy
Verkikkerd – Lisette Jonkman
Ongetemd – Liz Hartevelt
Buren met benefits – Lisette Jonkman

Welke Nederlandse auteur lees jij graag?

Liefs,
Marleen

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

  1. Vanessa Gerrits, Merel De Keyzer, Lis Lucassen, Gaby Rasters, Mascha Schoonakker… 🙂 Maar ik begrijp je standpunt wel, had het eerst ook niet voor NL-auteurs maar naarmate je er meer en meer begint te lezen zitten er echt wel pareltjes tussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.