De eliminatie – Danielle Bakhuis

Honestly, toen dit boek verscheen trok het mij helemaal niet. Echter werd ik na een tijdje wel steeds nieuwsgieriger toen er veel positieve recensies kwamen en nadat ik wat toffe verhalen over masterclasses op YALFEST 2018 had gelezen moest ik De eliminatie gewoon lezen. Gelukkig kon ik ‘m vrij snel ophalen bij de bibliotheek en vandaag lees je de recensie!

Wanneer de zestienjarige Chleo van Doren wakker wordt in een vochtige garage weet ze meteen dat het mis is. Ze is opgesloten met negen anderen, waaronder een junk, een oude man in een rolstoel en een baby. Elimineer de helft om de anderen te laten leven, luidt de boodschap. Maar hoe overtuig je anderen ervan dat je de moeite waard bent, als je dat zelf eigenlijk niet vindt?

Wauw, wat zit dit boek goed in elkaar. Het is ontzettend krachtig en elk woord knalt van het papier. Bijna vanaf de eerste bladzijde word je compleet het verhaal ingezogen en moet je gewoon weten hoe het verder gaat. Hoewel je het verhaal enkel uit het perspectief  van Chleo leest, leer je de andere personages toch ook zeker op een bepaalde hoogte kennen. Elk moment gebeurt er wel iets en weet je eigenlijk niet waar je moet kijken. Door de krachtige, maar snelle schrijfstijl blijf je compleet in het verhaal zitten totdat je het boek hebt dichtgeslagen, kan niet anders.

Er is geen goed antwoord, omdat rechtvaardigheid niet bestaat.

De reden dat ik dit boek vijf sterren heb gegeven (en het ook aan iedereen aanraad) is dat het je echt aan het denken zet. Verschillen ethische onderwerpen komen voorbij en worden zonder problemen of zonder dat het overduidelijk wordt in het verhaal verweven. De eliminatie laat je nadenken over redenen om te sterven en te overleven, maar het laat je ook nadenken over hoeveel je eigen leven eigenlijk waard is. Door de diversiteit onder de personages herkent iedereen zich waarschijnlijk wel ergens in en dat zorgt er dus ook voor dat elke lezer eigenlijk wel een reden heeft om te blijven lezen.

De waarde van iemands leven valt niet te bepalen aan de hand van hoeveel verleden hij er al op heeft zitten of hoeveel toekomst hij nog heeft. Het doet er niet toe hoe waardevol hij is voor talloze mensen, als hij ook van onschatbare waarde is voor één.

Bijna het hele verhaal speelt zich af in een loods. Op het eerste gezicht lijkt het een beetje saai, maar de omgeving is zo goed op papier gezet. Tijdens het lezen lijkt het alsof je zelf in die loods zit, dat je zelf de bus inklimt om even een momentje voor jezelf te hebben. Als er één boek dat ik de afgelopen tijd heb gelezen verfilmd moet worden, laat het dan deze zijn. Ik denk dat dit verhaal het heel erg goed goed doet op een groot scherm.

De eliminatie is een absolute aanrader en zeker niet alleen voor YA-fans. Het verhaal is sterk, zet je absoluut aan het denken en laat je na afloop niet meer los. Het enige wat ik nog kan zeggen: lees dit boek!

Heb jij De eliminatie al gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: De eliminatie ♥ Auteur: Danielle Bakhuis ♥ Uitgeverij: Best of YA
Aantal pagina’s: 272 ♥ ISBN: 9789000359066 ♥ Waardering: *****

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.