Mijn jaar in boeken (2018)

Nog twee dagen en dan is 2018 dan echt voorbij. Zoals je hier gisteren en de dag ervoor al kon lezen was/is 2018 een fantastisch leesjaar. Ik las meer dan ooit te voren, kreeg een fantastisch nieuwe boekenkast voor al mijn pareltjes in ons nieuwe huis en ontdekte nieuwe favorieten. Vandaag is het tijd om echt terug te blikken op mijn leesjaar, aantallen en mijn reading challenges. Kijk je mee?

Reading challenges
De laatste update is er compleet bij ingeschoten, dus van het laatste half jaar heb ik hier niet meer gedeeld hoe mijn reading challenges zijn gegaan. Nou, ik kan je zeggen: Mission Accomplished! En hoe! Ik nam me dit jaar voor om 130 boeken te lezen en dat lukte in november! Intussen staat de teller op 156 (en ik hoop er stiekem nog minimaal eentje uit te lezen voor de jaarwisseling) en dat maakt dit het beste leesjaar ooit. Wat heb ik veel mooie boeken kunnen lezen! Ik geef eerlijk toe, het waren zeker niet allemaal dikke pillen, maar desondanks een enorm mooi aantal waar ik heel erg trots op ben!

Verder ging ik begin dit jaar ook wat andere challenges aan, waaronder 30 boeken uit eigen kast lezen, alle boeken van Jojo Moyes (her)lezen en de gehele Outlander-serie lezen. Nu zijn die challenges echt compleet mislukt. Van de 30 boeken die in die lijst stonden heb ik er slechts 4 van gelezen, oeps! Overigens wil dat niet zeggen dat mijn stapel met ongelezen boeken nog grotere proporties heeft aangenomen, maar die lijst werkte niet zo heel erg handig. Ook heb ik helaas erg weinig Moyes gelezen. Ik ben trots op de recensies die van mijn favo serie van haar online staan (van Voor jouEen leven na jou en Voor mij), maar ik had graag gezien dat alle andere boeken ook gerecenseerd zou zijn. Hoewel het geen nieuwe challenge gaat worden voor het nieuwe jaar, staat het wel een beetje op mijn to do list voor 2019. En de Outlander serie lezen? Dat is echt compleet mislukt. Enkel het eerste deel wist ik te lezen en de rest is gewoon niet gelukt. Allereerst zijn de boeken echt enorm, maar ik heb me ook wel verkeken op de schrijfstijl. Hoewel het verhaal ontzettend tof is, is de schrijfstijl iets te uitgebreid om zo eventjes tussendoor te lezen. Ik ben zeker van plan om ooit de hele serie te lezen, maar het wordt dan zeker een meerjarenplan!

Daarnaast organiseerde Hebban ook een RC met 50 categorieën. Ik had van te voren al aangegeven daar niet mijn nadruk op te leggen en dat heb ik ook compleet niet gedaan. Hoewel we elke maand met de Feelgood Club een overzicht maakten met gelezen boeken incl. bijbehorende categorie, heb ik geen moeite gedaan om bij elke categorie een boek te lezen. Uiteindelijk moet ik volgens mij nog 4 categorieën en dat vind ik helemaal dikke prima.

Engels vs Nederlands
2018 was ook het jaar dat ik verreweg het meest Engels ooit heb gelezen. Tot dit jaar las ik echt zelden Engels en deed ik gemiddeld ook veel langer om een Engels boek uit te lezen. Echter zijn 29 van de 157 boeken die ik dit jaar heb gelezen Engels en dat is absoluut een record. Ik las deze boeken omdat ze (nog) niet zijn vertaald, ik niet kon wachten op een vervolg of omdat ik bijna zeker weet dat bepaalde titels nooit naar Nederland worden gehaald. Neem bijvoorbeeld Him van Elle Kennedy & Sarina Bowen. Een New Adult met twee mannen, een fantastisch boek die ik je echt van harte kan aanbevelen, maar waarvan ik bijna zeker weet dat deze niet wordt vertaald. Eeuwig zonde! Gelukkig heb ik dit pareltje nu wel ontdekt! Hoewel ik in 2019 niet bewust meer Engels wil gaan lezen, is mijn TBR met Engelse titels wel gegroeid de afgelopen maanden. Luf it!

Mijn waarderingen waren behoorlijk hoog
Goodreads komt aan het einde van het jaar altijd met een fijn overzicht: Year in Books. Uit dat overzichtje blijkt dat ik mijn gelezen boeken met een gemiddelde van 3,9 sterren heb beoordeeld. Behoorlijk hoog, maar het zegt ook wel veel over de hoeveelheid mooie pareltjes heb gelezen. De boeken die echt tegenvielen en die ik dus met minder dan 3 sterren heb beoordeeld zijn denk ik wel op 2 handen te tellen, dus wat dat betreft is 2018 is ook zeker een goed boekjaar geworden!

April, augustus en december
Met de Hebban Feelgood Club delen we dus elke maand een lijstje met gelezen boeken. Ontzettend leuk om elke maand te lezen wie welke boeken allemaal heeft gelezen, maar ook erg tof om aan het eind terug te blikken welke maanden voor jezelf nou zou goed waren. Uit die overzichtjes bleken dat april, augustus en december echt topmaanden waren wat betreft lezen. Wat ik vooral erg leuk vind om te zien is dat ik ook echt hele goede herinneringen heb aan die maanden. April stond compleet in het teken van Mexico en dat is echt een van onze mooiste reizen ooit geweest. In augustus had ik echt vakantie en genoot van pure rust voordat alle verhuisstress zou beginnen. Mede dankzij Kobo Plus las ik in die maand 22 boeken. En hoewel december misschien niet mijn favoriete maand van het jaar is geweest (ik ben al zo’n 3 weken enorm grieperig), zorgde dat er wel voor dat ik veel boeken kon verslinden. Yes, deze drie maanden hebben absoluut mijn leesjaar een enorme boost gegeven!

Zo, dat was 2018 in boeken! Ik ben heel erg benieuwd hoe 2019 op dit vlak gaat zijn, maar ik verwacht niet dat ik dit kan evenaren. Op persoonlijk vlak zijn er een aantal doelen die ik wil behalen (waarover binnenkort meer) en ik verwacht dat lezen er dan wel eens bij in kan schieten. Binnenkort deel ik uiteraard wel mijn plannen voor nieuwe reading challenges, so stay tuned! 

Hoe is jouw leesjaar verlopen? Hoeveel boeken heb jij kunnen lezen?

Liefs,
Marleen

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

  1. Wat een prachtig leesjaar heb je gehad! Hopelijk gaat 2019 net zo goed. Ik heb zelf op dit moment 99 boeken gelezen en hoop daarmee mijn Reading Challenge van 100 op het nippertje te halen. 🙂

  2. Hoi, ik kom je blog net tegen, wat cool, zo’n heel blog over boeken! K ga dit jaar ook maar een boek challenge doen, maar ‘slechts’ met 50 boeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.