Smalltalk Survival – Liz Luyben & Iris Posthouwer

We beginnen deze maand met een recensie van een fijn non-fictie boek! Ik ben niet zo goed in smalltalk. Ik hou daarom over het algemeen niet van kappers, vond de ‘verplichte’ gesprekjes aan de bar bij Starbucks met klanten ongemakkelijk en vind het moeilijk om zomaar op mensen af te stappen die ik niet (of nauwelijks) ken. Klinkt vast herkenbaar, toch? Daarom stond het boek Smalltalk survival al tijden op mijn TBR. Ik leende het boek uiteindelijk bij de bibliotheek en je leest vandaag wat ik ervan vind!

Doe je weleens alsof je aan het bellen bent om een verplicht praatje te omzeilen? Kom je op zakelijke borrels nét wat te vaak terecht in saaie ‘en wat doe jij?’-gesprekken? Weet jij ook nooit hoe je weer netjes van die kletsgrage buurman afkomt?

Gelukkig weten Iris Posthouwer en Liz Luyben dat wel. In Smalltalk survival leren ze je hoe je smalltalk soepeler begint, hoe je het interessant maakt én hoe je er elegant een einde aan breit.

Laat ik beginnen met dat ik dit boek zelf in de kast wil hebben. Het is een enorm handige gids met tips voor eigenlijk elk moment, dus ik moet snel een eigen exemplaar op de kop tikken. Non-fictie boeken zijn sowieso fijn om in je kast te hebben staan, zodat je het nog eens op een ander moment kunt openslaan voor wat tips. Het is namelijk onmogelijk om alles in één keer op te slaan en dat hoeft ook niet. Smalltalk bevat veel handige tips die je op elk moment kunt gebruiken. Erg fijn is dat het boek niet gespitst is op alleen werk –of kantoor gerelateerde praatjes, maar je leest ook tips voor bijvoorbeeld feestjes of gewoon in de supermarkt met de caissière.

Het boek is geschreven door twee auteurs samen en wat ik een leuke toevoeging vond is hun eigen ervaringen met de challenges. De tips en teksten worden onderbroken door kleine, korte intermezzo’s waarbij Liz of Iris zelf hun ervaringen delen met de challenges die ze zelf hebben opgesteld. Dat geeft het boek een fijne persoonlijke twist. Daarnaast worden er ook veel voorbeelden uit de praktijk gegeven, door mensen die aan de hand van de tips van Liz en Iris aan de slag gegeven. Het zorgt er bijna voor dat ik zelf aan de slag wil gaan, haha.

Het boek is opgedeeld in vier delen: elegante exits (hoe je het gesprek zo goed mogelijk kunt beëindigen, mijn favoriet haha), beginnen (hoe start je een smalltalk), leuk & zinnig maken (spreekt voor zich, toch?) en de regie voeren. Vooral die laatste vond ik erg interessant. Daarna wordt het boek afgesloten met een 30-dagen challenge en 50 interessante vragen die je er altijd in kunt gooien (overigens wel afhankelijk van het gesprek). Zoals ik zei, dit boek wil ik in de kast hebben zodat ik regelmatig nog eens terug kan bladeren!

Ik ben absoluut niet teleurgesteld en heb best veel dingen geleerd. Helaas is niet alles even goed blijven hangen, maar daarom koop ik binnenkort mijn eigen exemplaar. Een absolute must read voor mensen die – net als ik – niet zo handig zijn met smalltalk!

Ben jij goed in smalltalk?

Liefs,
Marleen

Titel: Smalltalk Survival ♥ Auteurs: Liz Luyben & Iris Posthouwer ♥ Uitgeverij: Ambo | Anthos
Aantal pagina’s: 209 ♥ ISBN: 9789026349676 ♥ Waardering: ****

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.