Een leven na jou – Jojo Moyes

Een van mijn challenges van 2018 was om alle boeken van Jojo Moyes te (her)lezen en te recenseren. Tot nu toe gaat dat heel erg goed, aangezien ik met Een leven met jou alweer het tweede boek van haar heb herlezen! Yes! Vorige maand verscheen de recensie van mijn all time favorite online, namelijk Voor jou. Vandaag het vervolg, om even lekker in de sfeer te komen en helemaal klaar te zijn voor deel 3 die aan het einde van deze maand verschijnt. 

Na zes heftige maanden met Will geleefd te hebben, is Lou Clark is niet langer een doorsneepersoon met een doorsneeleven. Maar als een bizar ongeluk haar dwingt terug bij haar familie in te trekken, heeft ze het gevoel dat ze weer net zo vastgeroest zit als vóór Will haar wereld overhoophaalde. In een poging zichzelf te dwingen uit haar veilige wereldje te stappen, meldt ze zich aan voor een groepscursus rouwverwerking. Haar medecursisten – vooral de aantrekkelijke Sam – helpen haar een nieuw perspectief te vinden. Tot iemand uit Wills verleden haar leven binnen stormt en opnieuw alles anders blijkt dan ze dacht. Kan Lou zich opnieuw uitvinden terwijl het lijkt of de hele wereld zijn best doet om haarzelf, haar familie en Wills familie vast te houden in het verleden?

LET OP: Deze recensie kan spoilers bevatten over Voor jou

Ik moet eerlijk zeggen dat ik – toen ik dit boek voor de eerste keer las – niet echt stond te poppelen om meer over Lou te lezen. Ik vond voor Voor jou juist zo sterk door Will en de relatie tussen hem en Lou. Mijn hart brak volgens mij letterlijk in stukjes bij het einde en ik wilde gewoon nog geen afscheid nemen van Will. In Een leven na jou probeert Lou verder te gaan met haar leven en eigenlijk wilde ik dat zelf nog helemaal niet. Ik was nog helemaal niet klaar om afscheid te nemen van die fantastische Will, maar gelukkig heeft Jojo Moyes dat heel erg goed gedaan met dit deel.

Hoewel Een leven na jou mijn favoriet Voor jou niet kan evenaren, is dit nog steeds een hele fijne roman en ook nog steeds een van de betere in het genre. De prachtige schrijfstijl die zo kenmerkend is voor Jojo Moyes is hier ook helemaal aanwezig en Moyes kreeg het voor elkaar dat ik Lou steeds leuker begon te vinden. De rouw en de strijd die ze voornamelijk voert met zichzelf is zo herkenbaar en mooi beschreven. Dit komt mede doordat ze van Will een grote klootzak heeft gemaakt, waar je toch heel erg veel van bent gaat houden. Als lezer moet je – samen met Lou – proberen om door te gaan en over Will heen te komen. Heel erg lastig, maar Moyes heeft dat geweldig gedaan.

Je leert ermee leven, en met hem of haar. Want ze blijven bij je, ook al zijn ze geen mensen van vlees en bloed meer. Je voelt niet meer dat verpletterende verdriet van in het begin, het soort waar je door overspoeld wordt en waardoor je steeds op de verkeerde plekken in janken uitbarst en waardoor je onredelijk kwaad wordt op al die dwazen die nog wel leven, terwijl degene waar jij van houder niet meer is. Je gaat om een gat heen leven. Ik weet niet. Het is alsof je… een donut bent in plaats van een bolletje.

Zoals ik al zei, ik zat niet direct te springen om nog een deel over Lou. Natuurlijk omarm ik elk boek van deze auteur, maar na Voor jou was het eigenlijk wel klaar. Met het einde van Wills leven, was er ook wel een einde gekomen aan Lou’s verhaal. Maar Jojo Moyes heeft laten zien dat Lou’s verhaal nog helemaal niet klaar is en dat er zelfs nog een derde deel bij past. Een leven na jou is echt een hele fijne toevoeging en doet je het hele verhaal nog beter begrijpen. Hoewel het niet net zo goed is als Voor jou kan ik het niet anders dan vijf sterren geven, want Jojo Moyes heeft het weer geflikt!

Wat ik heel erg sterk vond is dat Jojo Moyes er erg sterk in is om een verhaal op te schrijven waar eigenlijk niet zoveel gebeurt, maar waarbij je wel het idee hebt dat er hele levens overhoop liggen. Ze introduceert nieuwe personages die ook allemaal een plekje in je hart verdienen en geven bekende personage een extra stem. Yes, ik ben helemaal gelukkig dat ik – zelfs na Will – nog een kijkje mocht nemen in het leven van Louisa Clark en ik kan niet wachten op het derde deel!

Een leven na jou is een must read voor de fans van Voor jou en Jojo Moyes. Hoewel het Voor jou niet kan evenaren, kun je je helemaal voorbereiden op nog meer liefde voor Lou en nieuwe, leuke personages. Pak dit boek op en je weet zeker dat je gaat genieten. ♥

Heb jij wel eens een boek gelezen van Jojo Moyes?

Liefs,
Marleen

PS. Sinds vorige maand ligt er een prachtige nieuwe uitgave van Een leven na jou in de winkels voor slechts €10,-! Deze past perfect bij deel 3 (houden we van) en ook van Voor jou komt er een nieuwe (geweldige) uitgave.

Titel: Een leven na jou ♥ Auteur: Jojo Moyes ♥ Uitgeverij: Fontein
Aantal pagina’s: 392 ♥ ISBN: 9789026145544 ♥ Waardering: *****

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

  1. Ik was zelf een beetje teleurgesteld in dit deel. Ik snapte niet waarom er een tweede deel moest komen, want na deel 1 was het voor mij wel genoeg. Maar misschien moet ik hem ook maar herlezen 😉

    1. Ik snap wat je bedoelt, maar alsnog vond ik het een hele fijne Moyes, haha! Ik had van te voren niet verwacht dat ik zo zou genieten van Lou’s verhaal!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.