Column: Er verschijnen teveel boeken

Goedemorgen (of middag, avond of nacht)! Het is tijd voor een nieuwe column en vandaag gaat het over het verschijnsel van dat er teveel boeken verschijnen. Natuurlijk is het heerlijk dat er wekelijks fijn nieuw leesvoer in de boekwinkels schitteren, maar soms zijn er dat wel heel erg veel! 

Ken je die quote? So many books and so little time? Die quote is ongeveer mijn levensmotto, denk ik. Met een prachtige collectie in mijn eigen boekenkast (en waar een groot aantal ongelezen boeken bij staan), een hele wishlist met boeken en ook nog een abonnement bij de bibliotheek zorgen ervoor dat ik een chronisch tijdgebrek heb om al die mooie boeken te lezen. En dan heb ik persoonlijk nog een behoorlijke reading challenge (van gemiddeld 120 boeken), waardoor ik een groot aantal van al deze titels al ‘wegwerk’. Hoe zit dat met mensen die niet die aantallen halen, raken zij niet gelijk in de stress.

Als je mij een beetje volgt, weet je dat er circa om de vier maanden hier een overzicht verschijnt van alle boeken uit de nieuwe catalogi van uitgeverijen. In de voorjaarscatalogi van 2018 stonden 38 (!) boeken waar ik naar uit kijk en die boeken verschijnen enkel in de maanden februari tot mei! Als ik dit jaar al deze boeken lees (plus natuurlijk de boeken die in de zomer en in het najaar verschijnen) lees ik enkel boeken die dit jaar zijn gepubliceerd en heb ik helemaal geen tijd om nog andere (oudere) titels te lezen.

Want er zijn meer boeken dan die dit jaar verschijnen. Denk bijvoorbeeld aan mooie klassiekers, of een toffe serie die nu afgelopen is en je helemaal wil lezen. Of fijne boeken uit je eigen kast die nog geen kans hebben gekregen, maar je eigenlijk wel heel graag wilt lezen. Herlees je wel eens een boek? Ik wel en dat vind ik heerlijk. Maar aan de andere kant kun je op die momenten ook een nieuw boek uitlezen, waardoor je je bijna schuldig kunt voelen en dat moet natuurlijk niet!

So many books and so little time

Don’t get me wrong, het is heel erg gaaf dat al die uitgeverijen allerlei boeken uitgeven die bij veel verschillende smaken passen. Op deze manier zit er altijd wel iets voor je tussen, maar als je een beetje brede smaak hebt, zit er misschien wel iets teveel voor je bij! En dat is zonde. Ik heb eigenlijk altijd wel een lijstje met boeken die ik ooit wel eens zou willen lezen, maar waar ik hoogstwaarschijnlijk niet aan toekom. Ik lees regelmatig mooie recensies van medeboekbloggers en daar word ik altijd een beetje hebberig van en vooral wil ik gelijk al die toffe boeken gaan lezen. Maar ja, er wacht nog een behoorlijke stapel en heb ik geen automaatje waar ik extra tijd kan kopen (I wish). Ik zou juist graag ook aandacht willen geven aan deze titels en ook aan de wat oudere titels, maar dan komt er weer een nieuw boek binnen (ook wel bekend onder het #luxeprobleem).

O, dit artikel wil natuurlijk niet zeggen dat ik geen boeken meer ga kopen, geen boeken meer van de bibliotheek ga halen en geen verlanglijstjes meer ga maken. Ik heb nog steeds een enorme wishlist, heb ik vier boeken van de bibliotheek in huis en heb ik gisteren nog een ebook gekocht. Dit was meer een soort hersenspinsel waarbij ik de uitgeverijen aan de ene kant de hemel in wil prijzen voor al die mooie boeken (die ik dus allemaal wil lezen), maar aan de andere kant ook het verzoek om niet zulke mooie titels aan te bieden (en vooral niet in tentamenperiodes ;)).

Wat vind jij? Verschijnen er teveel boeken? Heb jij tips om zoveel mogelijk boeken te lezen?

Liefs,
Marleen

Misschien vind je dit ook interessant

12 reacties

 1. Ohhhhh dit artikel is echt zó herkenbaar! Ik heb uit eerdere hauls nog amper wat gelezen het schiet echt niet op. Sommige boeken staan al heel lang op mijn TBR en die hele TBR wil ik eigenlijk wel eens tackelen. En dan staan er nog wat data in mijn agenda van nieuwe boeken…… En dan kom je opeens weer wat tegen wat je eigenlijk niet eens van plan was te lezen. Een prioriteitenlijstje maken helpt wel. Zo had ik Everless en De Onverklaarbare Logica Van Mijn Leven afgelopen week gekocht. Deze hadden een hoge prioriteit, dus ga ik deze eerst lezen. Ik probeer het dus af te wisselen: iets nieuws met iets wat al een tijdje ligt te wachten. Helpt het maken van een prioriteiten lijstje jou misschien ook wel?

  1. Dankjewel Laurie! Ik heb op dit moment een lijstje met prioriteiten, maar dat is meer een lijstje met ‘moetjes’! Hopelijk heb ik vanaf april meer ruimte om eigen gekozen boeken te lezen!

 2. Ja ben het hier helemaal mee eens! En dan heb ik ook nog eens dat ik graag beide in het Engels en Nederlands lees dus is er nóg meer keus haha. Maar vind het niet erg dat er zoveel verschijnt, liever dat dan dat je het hele jaar moet wachten tot er weer eens wat leuks uitkomt!

 3. Mooi item en begrijpelijk. Tegen al die mooie nieuwe boeken..daar valt niet tegenaan te bloggen op bijvoorbeeld een boekenblog. Herkenbaar is dan ook, de wens om al die “ andere “ boeken ook te lezen. De vraag is alleen..wanneer. Goed plannen is 1. Maar alles te plannen, maakt nog niet gelukkig. Dan gaat de lol eraf. Of als er iets tussen komt is er paniek. Dus een goede keuze maken en ..daarbij een globale planning. Is voor mij nu het beste en werkbaar.
  Een extra dag in het weekend, jaa..dat zou mooi zijn.
  Groeten, Annette, van boekenblog Birdy’s Boeken

 4. Heel herkenbaar dit. Ik heb allang opgegeven met alles bijbenen in het Engels, laat staan Nederlands.

  Waar ik wel moeite mee heb ik dat het nu ook steeds meer kwantiteit wordt en niet alleen kwaliteit. Er worden zo’n hoop boeken uiteindelijk vernietigd omdat ze niet verkopen, zelfs niet in de sale. Dat is jammer.

  1. Ja en als lezer ga je ook steeds sneller van het ene boek naar de andere, zonder echt veel aandacht aan de boeken te geven. Zonde!

 5. Dit is zo ontzettend herkenbaar! Ik wil heel graag de nieuwe boeken lezen, maar heb ook nog een lijst van minstens 300 ‘oudere’ boeken om te lezen en dan ook nog een bieb-abonnement. Soms is het allemaal een beetje teveel, maar ik vind het ook heerlijk om zoveel keus te hebben 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.