Column: het herlezen van boeken

Het herlezen van boeken, een gevalletje van you love it or you hate it. Ik hoor overduidelijk in die eerste categorie thuis. Ik vind het heerlijk om boeken die ik al eens (of meerdere keren) nog een keer op te pakken. Af en toe krijg ik reacties waarom ik toch boeken herlees, want ”er zijn toch zoveel andere boeken om te lezen”. Klopt, maar af en toe is het ook echt heel erg fijn om boeken te herlezen en vandaag vertel ik je waarom!

Je hebt ze niet voor niets gekocht
Een van de belangrijkste redenen waarom ik mijn boeken herlees is omdat ik het anders zonde vind dat ze in de kast staan. En ja, het klinkt hypocriet als je ziet hoeveel ongelezen boeken ik in mijn kast heb staan, maar daar heb ik het nu niet over. Als ik twijfel of ik een boek als fysiek exemplaar zal gaan aanschaffen bedenk ik altijd even of ik het boek vaker dan één keer zal gaan lezen. Als ik dan al twijfel of ik het boek überhaupt leuk ga vinden, koop ik ‘m vaak niet en ga in plaats van daarvan naar de bibliotheek of tik het ebook goedkoper op de kop.

Daarnaast vind ik het ook heerlijk om al die mooie parels in mijn kast wat extra aandacht te geven en misschien ook wel hier op de blog. Zo las ik vorig jaar de hele Stouter-reeks opnieuw omdat Xander Uitgevers de rest van de boeken en novelles ook ging vertalen. Zo zat ik voor mezelf weer helemaal in de verhalen en kon ik gelijk de eerste drie delen recenseren voor hier op de blog. Hopelijk kon/kan ik daarmee ook een aantal lezers hier enthousiast maken voor deze hele toffe serie!

Je kunt nog keer een kijkje nemen in die fijne werelden of levens van de personages
Waarom zou je voor altijd afscheid moeten nemen als je het boek dichtslaat? Ook ik heb altijd een soort van droevig gevoel als ik een heel mooi boek of een hele toffe serie dichtsla, maar dat hoeft niet voor altijd te zijn! Je kunt altijd weer beginnen met herlezen en je weer in laten dompelen in fantasierijke werelden, hele mooie plekken over de hele wereld of de personages beter te leren kennen.

Het kan zelfs zo zijn dat je andere dingen zullen opvallen. Bij de eerste keer dat je iets leest of kijkt let je over het algemeen niet op de kleine details, maar tijdens fijne herleessessies kunnen juist kleine dingen je wel opvallen! Zoals een vage glimlach, een dubbele betekenis aan een opmerking of een verwijzing naar een ander boek of andere gebeurtenis. Als je een boek voor een tweede (of derde of vierde of vijfde) keer leest is het bijna alsof je een heel ander boek leest. Edmund Wilson zei:

No two persons ever read the same book.

Naar mijn mening geldt dat ook voor het herlezen van een boek door dezelfde persoon. Stel: je hebt een boek jaren geleden gelezen, dan zul je nu tijdens het herlezen een heel ander verhaal ervaren. Niet omdat het boek is veranderd, maar omdat jij bent veranderd. En dat is ook een deel van de magie van lezen, vind je niet? (#philosophiemodeoff)

Je weet dat je ervan gaat genieten
Een heel groot voordeel van het herlezen van je favoriete boeken is dat je gewoon zeker weet dat je ervan gaat genieten. Als je bijvoorbeeld in een leesdip zit of even iets luchtigs tussendoor wilt lezen, is een van je favoriete boeken herlezen echt een aanrader. Je hoeft niet van te voren te twijfelen of het boek wel iets voor jou is of dat je er misschien niet van zult genieten. Je weet al dat het boek je van je sokken zult blazen en de kans is groot dat het zo nog een keer zal gebeuren. I like! ♥

Hoe was het ook alweer?
Dit is zeker van belang als eindelijk het volgende deel van een serie op je ligt te wachten, namelijk het opfrissen van je geheugen. Als je een eerste of tweede deel jaren heb gelezen, snap ik heel goed dat je niet meer precies weet wat er is gebeurd. Dan is het herlezen van de serie (of in ieder geval de voorafgaande delen) een goed idee om weer in de wereld gezogen te worden zodat je helemaal voorbereid het nieuwe deel in kunt gaan. En wederom, misschien vallen je wel nieuwe dingen op!

En ja, er zijn ook zeker tegenargumenten
Zoals ik hierboven al schreef: you love it or you hate it. En ik snap ook zeker de standpunten van de tegenpartij. 😉 Waarom zou je een boek lezen die je al hebt gelezen als er zoveel andere boeken bestaan die schreeuwen om gelezen te worden? Waarom zou je boeken gaan herlezen als je toch al weet wat er gaat gebeuren? Allemaal waar, maar bij een groot aantal titels wegen bovenstaande redenen niet op tegen de standpunten van de hate it-partij. Aan welke kant sta jij?

Herlees jij wel eens boeken?

Liefs,
Marleen

Misschien vind je dit ook interessant

16 reacties

  1. Ik heb sommige boeken al 4 keer gelezen en ik vind het heeeeeeeeeeerlijk. Ideaal als je een leesdipje hebt of gewoon even een boek wilt lezen waar je hoe dan ook van gaat genieten.

  2. Ik vind het heerlijk om boeken te herlezen. Meestal om de reden dat ik er dan gewoon opnieuw van kan genieten, bij boeken van mijn favoriete auteurs. En andere keren omdat ik inderdaad mijn geheugen wil opfrissen voordat ik aan een nieuw deel in een serie begin waarvan ik de vorige boeken al enige tijd geleden heb gelezen. So definitely team hate it!

  3. Ik herlees eigenlijk bijna nooit boeken. Niet omdat ik er tegen ben, maar juist doordat ik er weinig tijd voor heb door de nieuwere boeken die verschijnen. Toch maar eens wat vaker doen in 2018. 🙂

    1. Precies! Ik kom juist door al die nieuwe ‘moetjes’ in een leesdip en kom er dan door een fijn boek opnieuw te lezen weer helemaal uit! <3

  4. Ik doe het te weinig, ik voel teveel druk om nieuwe boeken te lezen. Maar vorig jaar las ik bijvoorbeeld twee keer Eliza and her monsters en het was gewoon zo fijn!

  5. Ik doe dat dus ook echt te weinig. Ik wil zo graag weer eens De Selectie of De Edelsteen-trilogie herlezen.. maar nieuwe boeken (recensie-exemplaren natuurlijk o.a.) en ongelezen boeken in mijn kast lonken ook altijd 😉 EN DE BIBLIOTHEEK.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.