Klassiekers die ik nog wil lezen

Er is een plank in mijn boekenkast waar de meest ongelezen boeken in staan. Ik denk overigens niet dat ik daar de enige ben, maar het is een plank met veel klassiekers en boeken die bij heel veel mensen in de kast staan. Ik heb ze echter niet gekocht om ze ongelezen in de kast te hebben staan, want ik wil ze wel degelijk lezen. Vandaag deel ik dus een lijstje met klassiekers die ik nog wil lezen! 

Spaar de spotvogel – Harper Lee
Hoewel ik in grote lijnen weet waar het verhaal overgaat heb ik geen idee wat het verhaal precies inhoudt. Het boek staat al een tijdje in de kast, maar ik moet ‘m nog steeds lezen. Ik ben erg geïnteresseerd in Amerika en ook in de geschiedenis van het land. Dat rechten en advocatuur een grote rol speelt helpt hier alleen maar bij. Het boek staat dus hoog op mijn lijstje, zeker omdat het een behoorlijk oud boek is (verschenen in 1960) en nog steeds zo actueel kan zijn.

Waar gaat het boek over?
Het jonge meisje Scout Finch en haar oudere broer Jem worden zich bewust van de grove ongelijkheden die er heersen tussen blank en zwart. Ze krijgen er direct mee te maken wanneer hun vader de advocaat Atticus alles riskeert om een zwarte man te verdedigen die ten onrechte wordt beschuldigd van de verkrachting van een blank meisje.

Misdaad & straf – Fjodor Dostojevski
Nog zo’n boek die ik als (straf)rechtstudent nog graag wil lezen. Het schijnt een van de beste detectiveromans in de geschiedenis te zijn, dus eigenlijk wel eentje die ik graag wil lezen! Ook van deze staat een mooie uitgave in mijn kast, maar ik ben een beetje bang voor de lastige schrijfstijl die deze volgens mij bevat.

Waar gaat het boek over?
Armoede, filosofie en noodlottig toeval drijven Raskolnikov tot de beroemdste moord uit de literatuurgeschiedenis: hij brengt een oude woekeraarster op gruwelijke wijze om het leven. In Dostojevski’s ‘Misdaad en straf’ volgen we Raskolnikov in de donkere straten van het Sint-Petersburg van de negentiende eeuw op zijn zoektocht langs duivelse logica, vertwijfeling en wanhoop, tot hij, volledig verteerd door schuldgevoelens, zijn misdaden bekent. Dostojevski voert een rariteitenkabinet van personages op, onder wie een goede moordenaar, een vrome hoer en een weerzinwekkende schuinsmarcheerder.

Boetekleed – Ian McEwan
Bij dit boek speel ik misschien een beetje vals, aangezien ik de film al een keer (oké, meerdere malen) heb gezien. Ik ben dol op het verhaal, maar ik ben vooral heel erg benieuwd hoe het zich op papier zal vertalen. En yes, ook dit boek staat op de plank (#whoops).

Waar gaat het boek over?
Op de heetste dag van de zomer van 1935 ziet de dertienjarige Briony Tallis hoe haar zus Cecilia haar kleren uittrekt en een duik neemt in de vijver in de tuin van hun landhuis. Cecilia’s vriendje Robbie Turner begluurt haar. Aan het eind van diezelfde dag zijn de levens van alledrie voorgoed veranderd. Robbie en Cecilia hebben een onvoorstelbare grens overschreden, en zijn beiden het slachtoffer geworden van Briony’s verbeelding. 

Turks fruit – Jan Wolkers
Erg hè, maar ik heb dit boek nog nooit gelezen. Ook de film nooit gezien, for that matter. Wel heb ik een knalroze editie in mijn kast staan en ben ik al eens een paar pagina’s gelezen. Nog steeds trekt het boek me niet echt aan, net zo min het me op de middelbare school deed, dus dat is de reden dat deze nog steeds ongelezen in de kast staat.

Waar gaat het boek over?
De hoofdpersoon, jonge beeldhouwer Erik, heeft een turbulent liefdesleven tot hij zijn grote liefde Olga ontmoet. Zij trouwen tegen de zin van Olga’s rijke ouders. Totaal verliefd trekken zij zich niets aan van alle tegenwerking en beleven een fantastische, romantische zomer. 

Jane Eyre – Charlotte Brontë
Dit boek wil ik zo zo graag lezen, maar ik word zo tegengehouden door de waarschijnlijk moeilijke ouderwetse schrijfstijl. Maar ik heb al zoveel over dit boek gehoord en ik heb zo’n fantastische cover in de kast staan! Dit boek staat echt op de planning voor komende zomer, zin in!

Waar gaat het boek over?
Jane Eyre wordt gerekend tot de hoogtepunten van de wereldliteratuur, een roman die vandaag de dag nog steeds tot ieders verbeelding spreekt. Na een zware jeugd vind Jane werk als gouvernante en ontdekt de liefde van haar leven: meneer Rochester. Maar Rochester koestert een monsterlijk geheim, verborgen op de zolder van Thornfield Hall – een geheim dat de geliefden uit elkaar dreigt te drijven…

Woeste hoogten – Emily Brontë
Eerlijk gezegd is dit boek vooral op mijn radar gekomen door Fifty shades of Grey, haha! In deze serie leest de hoofdpersoon dit boek en eigenlijk ben ik sindsdien al nieuwsgierig. Wederom ben ik behoorlijk afgeschrikt door de schrijfstijl en dat komt mede door mijn docent Engels. Ik wilde dit boek jaren geleden al een keertje lezen voor een opdracht, maar hij gaf aan dat het wel om heel erg lastig taalgebruik gaat. Alsnog staat dit boek ook met een mooie cover te shinen dus hopelijk wordt deze zomer een hele fijne, maar vooral klassieke zomer! 😉

Waar gaat het boek over?
Woeste hoogten vertelt de klassieke en tragische liefdesgeschiedenis tussen de weesjongen Heathcliff en Catherine Earnshaw. De jonge Heathcliff komt als vondeling terecht bij de rijke familie Earnshaw en wordt hopeloos verliefd op Catherine, de mooie dochter des huizes. Catherine ziet zich gedwongen te kiezen tussen een zorgzame, veilige relatie met meneer Linton en de vurige passie met Heathcliff. Ze kiest uiteindelijk voor Linton en Heathcliff ontvlucht het landgoed. Als volwassen man keert hij terug en zweert wraak op de hele familie.

Schaduw van de wind – Carlos Ruiz Zafón
Is dit boek een klassieker? Ik denk het wel en hij staat in ieder geval in mijn lijstje (en wederom op de plank). Deze serie kwam vooral door de publicatie van het vierde deel een paar maanden geleden weer op mijn radar en ook staan er al twee delen van de serie in de kast (ik weet trouwens niet welke delen het zijn). Een boek over Barcelona en boeken, klinkt goed toch?

Waar gaat het boek over?
In het oude centrum van Barcelona ligt het Kerkhof der Vergeten Boeken. Hoofdpersoon Daniel Sempere wordt door zijn vader, weduwnaar en boekhandelaar, meegenomen naar deze geheimzinnige, verborgen wereld van verhalen. Vanaf dat moment neemt Daniels leven een wending die hij niet had kunnen voorzien. Hij mag een boek uitkiezen en kiest De schaduw van de wind, geschreven door een zekere Julián Carax. Het boek laat hem niet meer los, ook al schudt de wereld tijdens het grauwe Franco-regime om hem heen op zijn grondvesten. Hij wil alles weten over het boek en de schrijver. En merkwaardigerwijs lijken alle mensen die hij ontmoet, ook de vrouwen op wie hij verliefd wordt, deel uit te maken van het grote spel waarvan het boek het middelpunt vormt.

Welke klassiekers wil jij nog graag lezen?

Liefs,
Marleen

Misschien vind je dit ook interessant

4 reacties

  1. Ik ken alleen de Engelse titels van die boeken dus ik zat bij sommige echt van huh, wat is dit? Haha! Maar ik heb Spaar de spotvogel vorig jaar gelezen en vond hem echt geweldig. Atonement (boetekleed) ligt ook nog in mijn kast. Vond de film zó goed, dus wil die ook nog heel graag lezen.

  2. Ja die allemaal dus ook! Volgens mij staan deze boeken allemaal ook in mijn boekenkast…. Daarnaast zou ik ook nog iets van Hemingway en Steinbeck willen lezen. XXX

    1. Op dit moment probeer ik mijn lijstje niet nog meer te laten groeien, maar inderdaad, dat zijn ook nog namen die ik ooit wil lezen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.