Verslag: Persconferentie met Jojo Moyes

Kan iemand mij even knijpen alsjeblieft?! Afgelopen week was mijn favoriete auteur ever in Nederland en ik mocht haar gewoon ontmoeten! Uitgeverij Fontein organiseerde in Amsterdam een persconferentie voor een kleine groep bloggers en we kregen de kans om Jojo vragen te stellen, op de foto te gaan en om een handtekening te scoren. Hoe tof?! Vandaag lees je een verslag van deze meeting! 

Zoals ik hierboven al schreef was Jojo Moyes op 1 en 2 november voor een bliksembezoek in Nederland. De eerste dag ontmoette ze haar fans op de Boekenbeurs in Antwerpen en de tweede dag was voor interviews met bloggers, kranten en anderen. Ik was superblij dat ik een van de bloggers was die Jojo mocht ontmoeten en gewapend met een exemplaar van Voor jou en een paar vragen reisde ik af naar Amsterdam.

Ook twee dames van WLFG mochten naar de persconferentie en samen met 4 andere bloggers werden we welkom geheten in het Ambassade Hotel aan de Herengracht. Een prachtig hotel waar al ontzettend veel (internationale) auteurs hebben gelogeerd tijdens bezoekjes naar Nederland. Fun fact: in de hotelbar staan meer dan 4000 gesigneerde boeken van auteurs die een bezoekje hebben gebracht aan het hotel! Ik kan je vertellen dat die boekenkasten jaloersmakend mooi zijn!

Via wat smalle gangetjes door het hotel kwamen we aan de andere kant van het pand uit en mochten we plaats nemen in een knusse ruimte waar thee, koffie en leuke tompouces voor ons klaar stonden. Al gauw was Jojo Moyes ook aanwezig en nam ze plaats voor ons, gewapend met een kopje thee en helemaal klaar om al onze vragen te beantwoorden.

Via WLFG heb ik al eerder de enorme eer gehad om Jojo te mogen interviewen. Afgelopen maart heb ik haar via de mail een aantal vragen mogen stellen en haar antwoorden zijn al in een artikel op onze page verschenen. Aangezien alle bloggers erg toffe vragen hebben gesteld en ik ook een aantal nieuwe feitjes en weetjes over Jojo heb geleerd heb ik besloten om al deze feitjes en weetjes te bundelen en hier voor jullie op te schrijven! Enjoy!

Wist je dat…

… Jojo al drie boeken had geschreven voordat haar eerste boek gepubliceerd werd? Elk boek duurde ongeveer anderhalf jaar om te schrijven, aangezien ze daarnaast nog een fulltime baan had.

… Voor jou (Me before you) het snelste boek is dat ze ooit heeft geschreven? Daar deed ze ongeveer 10 maanden over. Het boek met het langste schrijfproces was Portret van een vrouw (The girl you left behind). Ze deed daar in totaal twee jaar over, omdat ze het uiteindelijk niet goed genoeg vond en de helft heeft verwijderd en opnieuw is begonnen.

… Jojo de prijs voor de Romantic novel twee keer heeft gewonnen? En dat terwijl ze naar eigen zeggen ongeveer de minst romantische persoon is die er bestaat! Haar man zegt dat wanneer hij bloemen voor haar koopt, zij zit te zeuren dat ze een vaas moet afwassen… 😉 Ze heeft grote gebaren niet nodig, voor haar is romantiek dat haar man elke ochtend koffie voor haar zet.

… ze zelf het hardst heeft gehuild bij het schrijven van Voor jou? Ze heeft een hele week gedaan over het schrijven van Wills brief en daarbij heeft ze ongeveer 3 uur per dag gehuild. Ik ben benieuwd of ze genoeg zakdoekjes in huis had, haha!

… Dicht bij jou (Silver bay) het meest persoonlijke boek heeft dat ze heeft geschreven? Het persoonlijke gedeelte wilde ze niet al te veel op in gaan (heel begrijpelijk), maar achteraf is het schrijven voor haar heel therapeutisch geweest. Tijdens het schrijven ging ze op zoek naar het verschrikkelijkste wat kon gebeuren en plakte daar een happy ending aan vast.

… Jojo zelf de film heeft geschreven van Me before you? Naar eigen zeggen is het boek iets genuanceerder en duisterder en de film iets liever, maar alsnog bevat de film heel mooi het verhaal dat ze heeft willen vertellen met Me before you. Ze heeft ook heel veel respect voor MGM (de filmmaatschappij, red.) dat ze haar nooit hebben gevraagd om het einde te veranderen.

… Jij en ik (het eerste verhaal in de verhalenbundel, red.) het liefste verhaal is dat ze ooit is geschreven? Er ging niemand dood, ze hoefde niemand te introduceren, ze voegde niets duisters toe en ze wilde gewoon een fijn verhaal schrijven.

… het verhaal van Voor jou geïnspireerd is op een waargebeurd verhaal? *KAN SPOILERS BEVATTEN* Jojo las in de krant een verhaal over een man die zijn eigen leven wilde beëindigen nadat hij verlamd. Op dat moment kon ze het niet begrijpen. Ze begon meer en meer te lezen over zijn keuzes en ze kwam erachter dat ze er niet over kon oordelen. Er zit altijd een verhaal achter. Je kunt niet zomaar over iemand oordelen. Everyone is fighting a battle that you don’t see.

… ze al jaren een boek wil schrijven over de massamoorden in Congo?

… het boek dat ze nu zal gaan schrijven (na Voor mij natuurlijk ;)) heel anders zal zijn. Het zal zich afspelen in het verleden, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Wij kunnen in ieder geval niet wachten!

… Jojo een enorme fan is van duiken? Vroeger was dat haar grootste angst en nu heeft ze haar advanced dive master!

… Louise Clarke (uit Voor jou, red.) haar favoriete personage is? Volgens de director van de film is Louisa zelfs Jojo! Daarnaast houdt ze ook van Sophie (uit: Portret van een vrouw). Aan de buitenkant is ze niet een bijzonder persoon, maar aan de binnenkant is ze zo speciaal. Ze is moedig! Aan het einde van het boek wilde Jojo zelfs meer zoals Sophie zijn.

… ze haar eigen boeken niet terug kan lezen? Het enige wat ze dan kan zien zijn fouten, dingen die ze nog graag zou willen veranderen.

… Jojo helemaal niet had verwacht dat Amsterdam zo mooi is? Voordat ze naar Nederland kwam had ze alleen maar een beeld van coffee shops en drugs en plekken waar jonge mensen heen gaan om stoned te worden, Amsterdam is zoveel meer dan dat. Ze is zeker nog een keer van plan om te terug te komen (YES!).

… we nog een heel klein beetje van Will gaan terugzien in Voor mij (Still me)? Tijdens het signeren stelde ik Jojo nog snel de vraag of er ooit nog iets van een prequel zal verschijnen over Will. Een prequel staat (nog) niet op het programma, maar ze verklapte wel dat we Will zullen terugzien in het derde deel. Whaaah, is het al februari?

Helaas had Jojo een enorm druk en volgepland schema die dag dus hadden we niet al te veel tijd om al onze vragen te stellen. Gelukkig was er nog wel tijd om allemaal een kort praatje met haar te maken, foto’s te nemen en natuurlijk een handtekening te scoren (Whaaah, ik heb een handtekening in mijn favoriete boek! ♥). Daarna was het alweer tijd om afscheid te nemen. Als afscheidscadeautje kregen we een hele toffe, speciale en vooral exclusieve envelop mee naar huis met de eerste twee hoofdstukken van Voor mij (Still me in het Engels) die pas in februari verschijnt! Wauw!

Ik wil uitgeverij Fontein en natuurlijk Jojo Moyes bedanken voor deze ongelofelijke kans en gezellige meeting in Amsterdam. Mijn prachtige exemplaar mét handtekening zal ik altijd koesteren!

Welke auteur zou jij nog heel graag willen ontmoeten?

Liefs,
Marleen

Misschien vind je dit ook interessant

3 reacties

  1. Ik heb Jojo Moyes gezien op de Boekenbeurs en vond haar een erg toffe vrouw! Maar ik heb geen enkel van haar boeken gelezen en ben dat nog altijd niet echt van plan :p maar het is goed om te lezen dat ze zulke enthousiaste fans heeft zoals jij 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.