De laatste halte – Wendy Brokers

Wendy Brokers kennen we vooral van haar twee hele fijne feelgoodromans, Geluk bij een ongeluk en Baguette met jam voor twee. Echter heeft ze nu een YA aan haar lijstje met geschreven boeken toegevoegd! De laatste halte verscheen deze maand bij Best of YA en ik had geluk om dit YA-debuut te mogen lezen! Vandaag lees je mijn recensie en kleine spoiler: it’s amazing! 

Jonas, Loïs, Naima en Ralph gaan met hun havo 4-klassen op werkweek naar Londen. Ze hebben tot nu toe eigenlijk nooit zoveel met elkaar te maken gehad. Loïs heeft stiekem een oogje op Jonas, maar ziet geen reden om hem dat te vertellen. Ralph heeft het juist niet zo op Naima en blijft het liefst bij haar uit de buurt. Als de vier in hetzelfde groepje worden ingedeeld, móéten ze elkaar wel beter leren kennen. Terwijl ze Londen doorkruisen van de ene naar de andere bezienswaardigheid, ontstaat er een bijzondere vriendschap. Maar wanneer ze op de metro wachten gebeurt er iets wat niemand ooit had kunnen voorzien. Ze moeten zichzelf in veiligheid zien te brengen, terwijl de straten van Londen een terroristisch toneel zijn geworden.

Wauw, wat heeft Wendy wederom een fantastisch boek neergezet. Hoewel ik haar beide feelgoods echt heel erg tof vind, is De laatste halte denk ik mijn favoriet. Vanaf het begin zit je direct in het verhaal. De spanning zit er direct in en vanaf de proloog en het eerste hoofdstuk sta je op scherp. Hoewel je dit niet direct als een thriller zou moeten bestempelen, zit er voldoende vaart in en blijft het eigenlijk tot aan het einde ‘spannend’. Maar het is niet alleen spannend en vlot geschreven, maar ook zo levensecht en ontroerend! Ja, echt wauw!

Het verhaal draait om vier tieners die eigenlijk niet zoveel met elkaar te maken (willen) hebben, maar die door een ongelofelijk heftige gebeurtenis echte vrienden worden. Wendy heeft de tieners echt levensecht neergezet en je kunt je zo goed in leven in Jonas, Ralph, Naima en Loïs. Daarnaast zijn ze alle vier zo verschillend en divers. Ze hebben allemaal een eigen stem gekregen en zijn bijna echte mensen geworden. Tieners die je jongere broertje of zusje kunnen zijn, bijvoorbeeld. Het maakt het boek nog levensechter en realistischer. Ook is de manier waarop ze tieners zijn, de zoektocht naar jezelf zo mooi op papier gezet, terwijl er eigenlijk helemaal geen ruimte is om jezelf te leren kennen.

Ik merk dat ik knik om hem gerust te stellen, maar het lijkt wel alsof mijn hoofd niet meer van mij is en bij mij hoort. En ik knik niet omdat ik me oké voel. Oké komt niet in de buurt bij hoe ik me voel. Oké is geen woord voor wat ons vandaag is overkomen. Oké is geen woord voor de nabije toekomst. Misschien zelfs niet voor de verre toekomst.

Het allersterkste punt aan dit boek is de emotie die erachter zit. Het verhaal is prachtig, hartverscheurend, maar tegelijk ook zo angstaanjagend realistisch. Wendy heeft dit allemaal in zo’n 250 pagina’s weten te proppen en het resultaat mag er wezen. Bereid je tijdens het lezen voor op tranen en een enorme brok in je keel en maak alvast een plekje in je hart vrij, want deze personages laten je niet meer los. Promise!

Met De laatste halte is Wendy weliswaar een compleet andere weg ingeslagen, maar alsnog een echte ‘Wendy Brokers’. Met levensechte personages, diversiteit, spanning en realiteit/actualiteit is dit echt een must read en nu al een van mijn favorieten van dit jaar. Ook als je geen YA-fan bent moet je dit boek absoluut lezen! Dankjewel Wendy, voor wederom een prachtboek!

Heb jij al eens een boek van Wendy Brokers gelezen?

Liefs,
Marleen

Ps. Wil je weten waar Wendy de inspiratie vandaan heeft gehaald voor dit boek en of ze nog een YA zou willen schrijven? Aanstaande zondag komt er een interview met Wendy online, so stay tuned! 

Titel: De laatste halte ♥ Auteur: Wendy Brokers ♥ Uitgeverij: Best of YA
Aantal pagina’s: 250 ♥ ISBN: 9789000364169 ♥ Waardering; *****
Ik heb dit boek als recensie-exemplaar mogen ontvangen, dankjewel Best of YA! 

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.