Niet te stoppen – Angie Thomas

Twee jaar geleden las ik The Hate U Give van Angie Thomas en dat boek liet een enorme indruk op mij achter. En niet alleen op mij, want het boek werd een bestseller en zelfs verfilmd. Nu is Angie Thomas terug met een nieuw boek, namelijk Niet te stoppen. Uitgeverij Moon bracht ook deze YA naar Nederland en ik was zo benieuwd of het weer zo’n belangrijk stuk zou zijn. Je leest het vandaag! 

Bri is zestien en wil een van de grootste rappers ter wereld worden. Of in ieder geval haar eerste battle winnen. En ze heeft wat te bewijzen, aangezien haar overleden vader een underground raplegende is.

Maar het is niet makkelijk om door te breken als je als crimineel wordt neergezet op school en de koelkast thuis leeg begint te raken nadat je moeder is ontslagen. Als Bri de kans krijgt om een rap op e nemen in een echte studie, uit ze daarin al haar frustraties. Het nummer gaat viral, maar niet om de goede reden…

Bri wordt al snel het middelpunt van een controversiële discussie, waarin ze door de media meer wordt neergezet als een crimineel dan als een rapper. Maar met een uitzettingsbevel dat thuis op haar familie ligt te wachten, is het voor Bri geen kwestie meer van wachten: ze moet het maken. Zelfs als ze daarvoor moet veranderen in de crimineel die ze volgens de media al is.

Man, she did it again! Ongelofelijk hoe Angie Thomas wederom zo’n sterk en belangrijk verhaal heeft weten neer te zetten. Het boek is pijnlijk realistisch en gaat diep onder je huid zitten. Vanaf het begin krijgt het verhaal van Bri je compleet in haar greep en weet je zelfs na het uitlezen nog niet los te laten. Hoewel dit verhaal wederom – gelukkig – een ver van je bed show is voor veel mensen van ons, krijgt Thomas het voor elkaar om het zo begrijpelijk te maken dat je niet anders dan in Brianna kunt inleven. Het is bijna herkenbaar, ondanks dat je dit zelf waarschijnlijk nog nooit hebt meegemaakt. Ontzettend knap en een absoluut pluspunt.

Voor zwarte mensen gelden soms andere regels. Verdomme, soms zijn zij aan het dammen terwijl wij midden in een ingewikkeld potje schaak zitten. Midtown is helaas zo’n plek waar je niet alleen moet schaken, maar waar je het nog eens volgens andere regels moet spelen.

Hoewel het onderwerp – namelijk  rap – op het eerste ogenblik wat luchtiger lijkt dan Thomas’ debuut waarin vuurwapens en schietpartijen een belangrijke rol spelen, is het dat helemaal niet. Juist alle omstandigheden eromheen zorgen ervoor dat dit boek heftig en emotioneel is. De raps spelen enkel een bijrol en geven meer kleur aan het verhaal. Zelf heb ik niets met rap en dat vond ik ook het minste gedeelte van het boek. Ik heb enkel de Nederlandse vertaling gelezen, dus ik kan niet veel zeggen over de originele raps, maar sterk vond ik ze niet. Maar nogmaals, ik heb er echt compleet geen verstand van, haha!

THUG was/is een boek dat echt iedereen gelezen moet hebben, maar Niet te stoppen is dat ook absoluut. Het is een boek waarin – helaas – veel jongeren over de hele wereld in zich zullen herkennen, maar geeft mensen die er niet zo snel mee te maken krijgen juist een bijzonder en heel erg nodig inkijkje in een wereld die we niet zo snel op deze wijze zien. Dit boek is niet alleen een must read voor YA-fans, maar ook voor volwassenen, van elke leeftijd. Door de prettige en vlotte schrijfstijl maakt dit boek het toegankelijk voor bijna iedereen om te lezen. Doen dus!

Ik vind het ontzettend knap dat het Angie Thomas is gelukt om haar debuut zo goed als te evenaren. Ondanks dat het hoofdonderwerp misschien iets minder hard binnenkomt, raken de omstandigheden eromheen je des te harder. Niet te stoppen is een boek dat iedereen echt gelezen moet hebben!

Zou jij dit boek graag willen lezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Niet te stoppen ♥ Auteur: Angie Thomas ♥ Uitgeverij: Moon Young Adult
Aantal pagina’s: 379 ♥ ISBN: 9789048848324 ♥ Waardering: ****
Ik heb dit boek ontvangen als recensie-exemplaar, dankjewel Moon!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.