Nee heb je – Charlotte de Monchy

Een van mijn favoriete Nederlandse auteurs is Charlotte de Monchy. Inmiddels ligt haar vierde boek in de winkels en ik kon niet wachten om deze weer te verslinden. Anders dan haar vorige boeken speelt dit verhaal zich af op het zonnige Bali, dus ik was heel erg benieuwd of het haar wederom was gelukt om de sfeer goed te pakken en of ik een beetje zou herkennen tijdens het lezen. Vandaag lees je mijn recensie van deze nieuwe ultieme feelgood!

Als Bobbie verplicht op een ergonomische bal zit bij de bedrijfscoach, en er alleen maar testbeeld op haar netvlies verschijnt als ze zich iets probeert te herinneren, beseft ze dat ze misschien toch wel een beetje overwerkt is. Gelukkig heeft haar baas een klusje voor haar op Bali, het eiland waar haar zus Lauren woont, met wie ze al negen jaar gebrouilleerd is. Ze hoeft alleen de uitkoop van een surfschool te regelen, zodat het bedrijf daar een luxeresort kan bouwen. De intentieverklaring is al getekend. Daarna heeft ze tijd zat om de ruzie met Lauren bij te leggen en zichzelf op te laden op een wit bountystrand.

Op Bali pakt het allemaal heel anders uit dan verwacht. De eigenaar van de surfschool, ene Samuel, zegt doodleuk de intentieverklaring nooit eerder te hebben gezien. En haar zus staat ook niet echt te springen als Bobbie onverwachts met een enorme koffer op de veranda van haar restaurant staat. Bobbie is er toch van overtuigd dat ze beiden zal kunnen ompraten en ze boekt om te beginnen een paar surflessen bij Samuel. Maar de relaxte levenshouding, het heerlijke klimaat en de charmes van haar surfleraar missen hun uitwerking niet. Is zij het misschien zelf die het roer radicaal moet omgooien?

Ik had heel erg veel zin om gelijk te beginnen met lezen toen het boek binnenkwam. Hoewel het hier in Nederland steeds beter weer wordt, is het natuurlijk geen straf om eventjes weg te dromen naar een wel heel erg zonnige bescherming. Helaas duurde het wel eventjes voordat ik echt lekker in het verhaal zat. Het begin is een beetje klagerig en negatief. Op zich wel logisch, want Bobbie zit in een niet zo’n fijne periode, maar niet heel erg fijn om een verhaal mee te beginnen. Daarnaast vond ik het verhaal ook een beetje rommelig. Bobbie klopt aan bij haar zus die ze negen jaar niet heeft gesproken en het is helemaal prima dat ze bij haar zus slaapt. Ik vond dat een beetje apart, maar gelukkig weet Charlotte de Monchy dat op een mooie manier uit te werken en valt alles uiteindelijk op z’n plek.

Het grote pluspunt van dit boek vond ik toch dat het zich op Bali afspeelt en het eiland speelt ook echt een grote rol. Grote delen van het verhaal spelen zich af rond belangrijke plekken op Bali en hoe het leven zich daar afspeelt. Charlotte de Monchy heeft daarnaast ook een belangrijk onderwerp, het plastic probleem in Aziatische landen, aandacht gegeven en hier op een mooie, interessante, maar nog steeds feelgoodmanier vorm aangegeven. Haar andere boeken spelen zich af in Ierland en Amsterdam, maar met Nee heb je heeft De Monchy laten zien dat ze echt op elke plek ter wereld de sfeer als de beste weet vast te leggen.

Nee heb je kun je zien als een ultiem feelgoodverhaal. Een niet al te verrassend einde, maar de reis ernaar toe is echt een feestje om te lezen. Ik vond het heerlijk om de ontwikkeling die Bobbie doormaakt te lezen en hoe ze steeds dichter naar Samuel en haar zus Lauren toegroeit. Een extra leuke bonus? Je leest het verhaal ook af en toe vanuit Laurens perspectief, waardoor het verhaal een extra dimensie krijgt. Yes, ik ben echt fan van de nieuwste Charlotte de Monchy.

Wat een feestje was deze feelgood. Nee heb je is een absolute aanrader als je fan bent van fijne feelgoods en wat mij betreft een van mijn favorieten van deze auteur. En het leuke? Ik heb vanmiddag nog een verrassing voor een van jullie! Stay tuned! 

Heb jij al eens een boek van Charlotte de Monchy gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Nee heb je ♥ Auteur: Charlotte de Monchy ♥ Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina’s: 348 ♥ ISBN: 9789022585979 ♥ Waardering: ****
Ik heb dit boek mogen ontvangen als recensie-exemplaar, dankjewel Boekerij! 

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.