Lunch met Clare Mackintosh

Een tijdje geleden kreeg ik een hele leuk mail van uitgeverij Fontein. Clare Mackintosh, auteur van het succesvolle Mea Culpa, heeft een nieuw boek geschreven dat in juni verschijnt. Ook zou ze naar Nederland komen. Ik kreeg de vraag of ik het leuk zou vinden om haar te ontmoeten en haar boek al te lezen. Eh, ja! Natuurlijk vind ik dat leuk! Ik kreeg het boek opgestuurd met een creepy, maar wel heel tof briefje en vorige maandag reisde ik af naar Utrecht voor een lunch met Clare herself

Ongeveer een maand geleden lag er een leuk pakketje in de brievenbus. Sowieso was ik al een blij ei toen op de envelop Favoritez stond, maar toen ik het boek uit de envelop haalde was ik helemaal aan het stuiteren. Op het boek zat een briefje geplakt met de volgende tekst: ‘Terwijl jij aan het oefenen bent op je Latte Art, wacht ik altijd net zo lang tot jij mijn koffie kan maken. Als jij naar Beauty and the Beast in de bioscoop gaat, zal ik een stoeltje achter je kiezen.’ Creepy toch? Een fantastische marketingcampagne en maakte me gelijk nieuwsgierig naar het boek.

Vorige week maandag, 3 april, reisde ik zogezegd af naar Utrecht voor een lunch bij de uitgeverij. Na eventjes zoeken was ik op de goede plek en werd ik enthousiast onthaalt door de dames van de uitgeverij en door Clare. Clare was ontzettend vriendelijk en wist zelfs wie ik was zonder dat ik me had voorgesteld (famous momentje ;)). Ik nam plaats aan een gezellig gedekte tafel en samen met wat andere bloggers wachtten we totdat we compleet waren. Natuurlijk begonnen we al wel te kletsen met de lieve Clare. 

Met lekkere broodjes en natuurlijk wat drinken begonnen we, toen iedereen aanwezig was, met de echte meet & greet. Clare vertelde over het ontstaan van haar boek. Zelf heeft ze helemaal geen vaste gewoontes en ritmes als het op reizen en dergelijke aankomt, maar ze realiseerde pas hoe sommige mensen ‘vastgekoekt’ zijn aan hun gewoontes toen ze bij haar vriendin in London was. Om helemaal into het verhaal te komen reisde ze ‘s avonds in haar eentje met de metro en heeft ze ruim 300 mensen naar hun ritmes en gewoontes gevraagd.

Ook verteld Clare over haar nieuwe boek waar ze nu bezig is, Let me lie. Ze verwacht dat het volgend jaar in de zomer zal verschijnen (in het Engels). Ze kletste over hoe titels ontstaan, hoe ze persoonlijke aspecten in haar boeken verwerkt (zo heeft het personage in Mea Culpa haar geboortedatum en Kelly in Ik zie jou haar badgenummer toen ze nog bij de politie werkte). 

Na alle verhalen van Clare en de vragen die we stelden was het natuurlijk tijd om ons exemplaar van Ik zie jou te laten signeren en op de foto te gaan. Clare wilde nog een grote Bookbloggerselfie en uiteindelijk namen we afscheid. 

Terug in de trein ging ik nadenken over mijn eigen ritme. Ik had het boek nog niet helemaal uit, maar ik besefte wel dat een strakke gewoonte best gevaarlijk kan zijn. Ik heb mijn eigen gewoontes goed onder de loep genomen en besefte (gelukkig) dat ik helemaal niet zo’n gewoontedier ben. Bijna elke dag is anders en ook verschillen de weken zodanig dat je bij mij niet echt een ritme kunt ontdekken.

Ja, ik stap altijd op het zelfde punt in de trein en neem altijd dezelfde bus naar de universiteit. Maar zo ga ik bijvoorbeeld op maandag later weg dan op dinsdag en op woensdag ben ik weer later thuis dan op dinsdag. De ene keer heb ik wel college op donderdag en een andere donderdag weer niet. Ook werk ik niet zodanig op vaste dagen dat je daar een wekelijks ritme in kunt ontdekken. Ik denk dat het een behoorlijk opluchting is, ha!

Ik zou jou laat je zeker nadenken over je eigen gewoontes en ritme en zorgt er voor dat je wel eventjes nadenkt voordat je weer precies op dezelfde manier de trein in stapt. Rond de verschijningsdatum verschijnt mijn recensie van dit boek online, maar ik kan je verklappen: reserveer dit boek zodat je gelijk bij verschijning kunt beginnen!

Ik wil uitgeverij Fontein en Clare van harte bedanken voor de gezellige middag en voor het spannende boek! Thank you, Clare, for your amazing book and the lovely lunch. I am looking forward to read your next! 

Heb jij wel eens geluncht met een auteur?

Liefs,
Marleen

Misschien vind je dit ook interessant

6 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.