Wat als dit het is – Adam Silvera & Becky Albertalli

Vorig jaar las ik mijn eerste boek van Adam Silvera, Op het einde gaan ze allebei dood. Een heftig, emotioneel verhaal die je echt aan het denken zet. Becky Albertalli heeft daarentegen drie (in ieder geval vertaalde) lieve, schattige en vooral hoopvolle YA’s geschreven die echt stuk voor stuk een plekje in je hart krijgen. Nu hebben deze twee auteurs hun talenten gebundeld en samen Wat als dit het is geschreven. Ik was heel erg nieuwsgierig en mocht het boek van Mandy lenen. Vandaag lees je mijn recensie!

Arthur is alleen voor de zomer in New York, maar dankzij zijn favoriete musicals weet hij dat dit de stad is waar alles kan gebeuren. Hij zou dus zomaar overvallen kunnen worden door een adembenemende romance. (Alleen de vraag is: wanneer?)

Ben zit absoluut niet te wachten op adembenemende romances. Hij is op weg naar het postkantoor met een doos vol spullen van zijn ex, en daar komt weinig romantiek bij kijken.

Maar als Arthur en Ben elkaar ontmoeten bij het postkantoor, is er een vonk. Er is een tweede ontmoeting, een eerste date. Een tweede date. Maar wat als het niet werkt? Wat als Arthur te hard zijn best doet? Wat als Ben niet genoeg moeite doet? Wat als het leven niet echt een Broadway-musical is?

En wat als het dat wel is?

Ik denk dat de samenwerking tussen Becky en Adam echt ontzettend geslaagd is. Het hoopvolle dat Becky’s schrijfstijl zo karakteriseert is continue aanwezig en geeft het hele verhaal echt een enorme dosis schattigheid. Daarnaast geeft het emotionele, soms zelfs licht deprimerende deel van Adam juist een extra beetje diepte aan het verhaal. Zowel Arthur als Ben hebben hierdoor nog meer een eigen stem, eigen karakter en een hele eigen kijk op het leven gekregen en dit zorgde voor een fijne uitwerking van een lief, mooi liefdesverhaal.

Ik zou mijn sneue koninkrijk inruilen voor een universum waar een verbroken relatie die maar een keer zuigt geen overwinning was. Maar we moeten het ermee doen.

De grootste kracht van dit verhaal is dat het lief, schattig en heerlijk ongemakkelijk is, maar vooral ontzettend normaal. En dat is ook precies zoals het zou moeten zijn. Becky en Adam brengen het verhaal van Arthur en Ben op een liefdevolle manier over, zoals een mooi liefdesverhaal zou zijn. Ze beschrijven alles alsof het de normaalste zaak van de wereld is (wat het uiteraard ook is), maar houden het ook realistisch door bijvoorbeeld de ongelijkheden te schetsen. Het is hartverscheurend en komt door de echtheid van Arthur en Ben nog harder binnen.

Hij praat veel, wat ik prima vind, en hij kan niet goed oogcontact houden, waar ik van baal omdat ik in zijn fonkelende blauwe ogen wil kijken. Geef me alsjeblieft een klap voor mijn kop als ik ze ooit met de lucht of de oceaan vergelijk want ze zijn veel mooier.

Uiteraard draait Wat als dit het is om Arthur en Ben, maar daarnaast hebben hun vrienden ook een belangrijke rol in hun verhaal. Dylan en Hudson zijn bijna net zo goed uitgewerkt als de hoofdpersonen en voegen ook echt iets toe aan het verhaal. Stiekem vind ik Dylan ook heel erg leuk en hoop ik dat er ooit een boek met hem in de hoofdrol gaat verschijnen. Het enige kleine minpuntje vind ik het (gedeeltelijk open) einde, een klein beetje teleurstellend, maar zeker niet genoeg om het boek minder dan 5 sterren te geven!

Wat als dit het is is echt alles wat ik er van had gehoopt en zelfs nog meer. Het is een episch liefdesverhaal, dat tegelijkertijd schattig, lief en compleet normaal is. Wat mij betreft is de samenwerking tussen Becky Albertalli en Adam Silvera absoluut geslaagd en zeker voor herhaling vatbaar!

Zou jij dit boek willen lezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Wat als dit het is ♥ Auteurs: Becky Albertalli & Adam Silvera ♥ Uitgeverij: Blossom Books
Aantal pagina’s: 336 ♥ ISBN: 9789463491297 ♥ Waardering: *****

PS. Ik heb dit boek niet echt in één dag uitgelezen, hoewel ik dat wel graag had gewild. Dit boek is namelijk uitermate geschikt om het echt in één zit uit te lezen, want je kunt Ben en Arthur niet loslaten voordat je het boek uit hebt. En eigenlijk dan nog niet, haha! 

Misschien vind je dit ook interessant

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.