Zo moet het zijn – Becky Albertalli & Adam Silvera

Ruim 3 jaar geleden las ik Wat als dit het is, het eerste boek dat samen was geschreven door Becky Albertalli en Adam Silvera. Ik was helemaal fan van dit boek en schreef in mijn recensie: Het is een episch liefdesverhaal, dat tegelijkertijd schattig, lief en compleet normaal is. Maar tegelijk was het einde ook wel een beetje heftig, toch? Nu zijn deze twee auteurs terug met het vervolg: Zo moet het zijn. Vandaag lees je mijn recensie.

Ben heeft zijn eerste jaar op de universiteit overlegd, maar hij heeft meer dan ooit het gevoel dat hij in een sleur zit. Het enige lichtpuntje is Mario, die heb geregeld Spaanse les geeft en nog vaker zoent. Mario droomt van een carrière in Hollywood en voorzichtig durft Ben ook naar de toekomst te kijken. Maar waarom blijft hij aldoor denken aan iemand uit het verleden?

Arthur is voor het eerst in twee jaar terug in New York, klaar om de theaterwereld te bestormen. Natuurlijk baalt hij ervan dat hij zijn vriendje Mikey nu moet missen, maar hij is ervan overtuigd dat hun relatie sterk genoeg is. Daarom is het ook geen big deal dat hij Ben weer tegen het lijf loopt. En het is ook helemaal prima dat die gelukkig is met een onbekende – en heel aantrekkelijke – jongen.

Eerste liefdes zijn speciaal, maar het is veel te laat voor wat als… toch?

Zoals ik hierboven al schreef, het eerste deel was enorm schattig. Lief, ongemakkelijk, maar ook heel erg realistisch. En dat is dit vervolg gelukkig ook. De vriendschappen, de ontluikende (en oké, ‘stervende’) liefdes alles schreeuwt enorme cuteness uit. Alleen daarom is boek – zeker deze maand – een feestje om te lezen. Hoewel ik echt nog heel weinig wist van het eerste deel, zat ik er vrij snel weer in en het was helemaal niet erg om opnieuw mee te leven met Ben en Arthur.

MAAR! Hoewel ik echt wel heb genoten, vond ik dit boek niet perse nodig. Ja, het is heel erg fijn om te lezen hoe het verder gaat met Ben en Arthur, maar ik vind stiekem dat dit verhaal echt een beetje overbodig is (#waarschijnlijkeenheelonpopulairemening). Het zorgde er zelfs voor dat ik in de eerste helft niet perse de behoefte had om echt door te lezen. Vooral in het begin kabbelt het allemaal een beetje voort en gebeurt er niet al te veel.

Het einde maakt echter wel heel veel goed. Ik heb zelfs op het einde een traan moeten wegpinken. Nee, dit boek had niet perse geschreven hoeven te worden (want Wat als dit het is is best wel een meesterwerk op zich, zonder schattig vervolg), maar oké, toegegeven, het is ook wel heel erg leuk om toch nog een keertje met al deze leuke – oude en nieuwe – personages mee te leven en hallo, dat einde?

Ondanks dat ik echt van mening ben dat dit boek niet perse geschreven had hoeven te worden, heb ik toch wel echt genoten. Ook dit vervolg is enorm lief en schattig en het einde is to die for! Als je hebt genoten van Wat als dit het is, dan mag je deze eigenlijk ook niet overslaan.

Heb jij Wat als dit het is al gelezen? En staat het vervolg op je TBR?

Liefs,
Marleen

Titel: Zo moet het zijn ♥ Auteurs: Becky Albertalli & Adam Silvera ♥ Uitgeverij: Blossom Books
Aantal pagina’s: 355 ♥ ISBN: 9789463493345 ♥ Waardering: ****
Ik heb dit boek gekregen als recensie-exemplaar, dankjewel Blossom Books! 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.