Op het einde gaan ze allebei dood – Adam Silvera

Een boek lezen waarbij je door de titel al weet hoe het af gaat lopen? Eh, waarom niet? Toen ik een hele tijd de catalogus van Clavis voorbij zag komen was ik eigenlijk gelijk nieuwsgierig naar de YA van een voor mij nieuwe auteur: Op het einde gaan ze allebei dood. Klinkt heftig hè? Hoewel ik nieuwsgierig was, was ik ook een beetje huiverig. Maar wat vind ik er uiteindelijk van? 

Iets na middernacht krijgt Mateo een telefoontje. Het is Death-Cast, de organisatie die mensen inlicht dat ze binnen 24 uur zullen sterven. Ook Rufus wordt gebeld. De twee kennen elkaar niet, maar sluiten vriendschap tijdens hun End Day. Ze beslissen samen nog een laatste avontuur te beleven, een onvergetelijke dag die hun beider levens voor altijd zal veranderen. Maar maak je geen illusies: op het einde gaan ze allebei dood.

Als je de flaptekst lees lijkt het een beetje op een dystopie, een verhaal dat eigenlijk niet kan gebeuren. Maar afgezien van alles rondom Death-Cast is het een hele normale wereld waar het bijzondere verhaal van twee jongens zich afspeelt. Het hele Death-Cast gebeuren is heel erg goed neergezet en hoewel ik niet kan voorstellen om in een wereld te leven waarin je elke ochtend de melding kunt krijgen dat het je laatste dag is, was het toch heel erg intrigerend. Adam Silvera zet je constant aan het denken wat jij zou doen als je nog maar een paar uur te leven hebt of hoe jij zou reageren als een van je dierbaren het telefoontje krijgt.

Het verhaal begint vanaf het moment dat Rufus en Mateo hét telefoontje krijgen. Beide gaan ze allebei heel anders mee om en het begin vond ik een beetje traag. Hoewel je snel afwisselt tussen beide personages had ik in het begin niet echt zin om verder te lezen. Maar vanaf het moment dat ze elkaar ontmoeten en samen hun laatste dag tegemoet gaan zat ik compleet in het verhaal. Deze twee compleet verschillende jongens passen ongelofelijk goed bij elkaar en wat was het fijn om afwisselend hun laatste dag te mogen meemaken.

Twaalf uur geleden werd ik gebeld met de boodschap dat ik vandaag doodga, en ik leef nu al meer dan toen.

Adam Silvera heeft met Op het einde gaan ze allebei dood een perfecte balans neergezet tussen het leven van je laatste dag, hoe je daar mee om moet gaan en twee fantastische personages. Ik kon het boek op een gegeven moment niet meer wegleggen, maar tegelijkertijd wilde ik ook niet naar het einde. Stiekem hoop je dat ze op een bepaalde manier toch die uitzondering zijn en 6 september gewoon weer wakker worden, maar je weet dat ze het allebei niet overleven. Ik wilde – net zo min als de personages – niet het einde weten. Ik wilde eindeloos die laatste dag met ze leven.

Op het einde gaan ze allebei dood is een prachtig verhaal over doodgaan, maar vooral leven. Het behoort nu al tot een van mijn favorieten in het YA genre en ik ben heel erg benieuwd naar andere titels van Adam Silvera. Absolute must read!

Wat zou jij doen als je nog maar één dag te leven hebt?

Liefs,
Marleen

Titel: Op het einde gaan ze allebei dood ♥ Auteur: Adam Silvera ♥ Uitgeverij: Clavis
Aantal pagina’s: 336 ♥ ISBN: 9789044831740 ♥ Waardering: ****

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.