Een bijna definitieve lijst van nachtmerries – Krystal Sutherland

Vorig jaar las ik Sterrenstof van Krystal Sutherland en hoewel ik niet helemaal van mijn sokken was geblazen vond ik het echt een hele mooie roman. Uitgeverij Young & Awesome kwam dit jaar met een nieuwe YA van deze auteur en ik wilde deze heel graag lezen! Ik mocht Een bijna definitieve lijst van nachtmerries ontvangen (geweldige cover overigens) en vandaag lees je wat ik er van vind.

Duisternis, pleinvrees, water… Al Esthers familieleden hebben een fobie. Esther weet nog niet wat haar grote angst is, omdat ze zo ongeveer alles uit de weg gaat: liften, kleine ruimtes, grote drukte, spinnen en nog veel meer. Tot ze wordt bestolen door een klasgenoot van vroeger. De mysterieuze Jonah steelt haar lijst met angsten. Tot Esthers eigen verbazing haalt Jonah haar over om samen alle angsten op haar lijst tegemoet te treden. Met onverwachte gevolgen…

Honestly, ik heb geen idee wat ik van dit verhaal moet vinden. Aan de ene kant vind ik ‘m heel erg tof en bijzonder, maar aan de andere kant vind ik het allemaal net iets te surrealistisch en te onecht. Het was allemaal net iets over de top met alles, dat ik het juist te overdreven vond. Het hele verhaal is heel erg origineel en apart en dat maakt het echt een boek dat je zou moeten lezen, maar het is geen boek dat dicht bij de realiteit blijft, helaas.

Esther was aan haar angst voorbijgegaan, en ze leefde nog. En in plaats van een zekere dood, zoals ze had verwacht, had ze een onwaarschijnlijke schoonheid ontdekt.

Dat alles heel onrealistisch aanvoelt heeft alles te maken met de personages die voorbij komen. Normaal gesproken zitten er altijd wel een aantal rare personages in een boek verweven, maar in Een bijna definitieve lijst met nachtmerries is iedereen ‘raar’ en anders. Je begreep hierdoor hoofdpersoon Esther een stuk beter, maar tegelijkertijd kwamen de bijzondere kenmerken van iedereen niet goed uit de verf. Zoals het nu op papier stond leek het alsof de auteur in een emmer met bijzondere eigenschappen heeft gegraaid en hier een lijstje met personages heeft geschept. Beetje too much allemaal, helaas!

Angst is nuttig. Het beschermt je. Moed stelt alleen iets voor als je tot diep in je botten bang bent.

Het verhaal wordt verteld vanuit de derde persoon als een soort van alwetende verteller. Anders dan je over het algemeen leest en het voegde zeker veel toe aan de originaliteit van het verhaal, maar door de schrijfstijl vond ik alles ook een beetje afstandelijk. Ik vond me minder goed inleven in Esther en snapte haar ook niet altijd. Juist door een ik-vertelvorm zou je meer binding krijgen met haar.

Angst is voor iedereen hetzelfde.

Het grootste pluspunt van het boek zijn absoluut de angsten waarmee Esther probeert te dealen. Ik vond het geweldig hoe haar angsten door haar op een bepaalde manier werden gepersonaliseerd en dat ze hierdoor een stuk echter werden. Zelf heb ik niet echt een bepaalde fobie waar ik doodsbang voor ben, maar de auteur heeft de angsten van Esther en haar familieleden heel erg tof uitgewerkt op een manier dat je het ook volkomen begrijpt.

Een bijna definitie lijst met nachtmerries is een apart, origineel maar tegelijkertijd ook een fijn boek die het absoluut waard is om te lezen. Voor mij was het overall een beetje te onrealistisch om het als een favoriet te bestempelen, maar het is zeker een aanrader voor YA-fans!

Heb jij een angst die je graag onder ogen wilt komen, net als Esther?

Liefs,
Marleen

Titel: Een bijna definitieve lijst van nachtmerries ♥ Auteur: Krystal Sutherland ♥ Uitgeverij: Young & Awesome
Aantal pagina’s: 270 ♥ ISBN: 9789025874650 ♥ Waardering: ***
Ik heb dit boek als recensie-exemplaar mogen ontvangen, dankjewel! 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.