Wintereiland – Jenny Colgan

Misschien kun je het je nog herinneren, maar ik vond het tweede deel in de Café Zon & Zee serie, Het eindeloze strand niet zo’n succes. Na het eerste deel was ik enorm nieuwsgierig naar het vervolg, maar ik heb ‘m bijna met tegenzin uitgelezen. Desondanks was ik heel erg benieuwd naar het vervolg en gelukkig zat dit boek in Bookchoice deze maand! Vandaag lees je mijn recensie!

Het is winter op het eiland Mure. Een tijd om samen door te brengen, bij een knapperend haardvuur, en te genieten met de mensen van wie je houdt – tenzij je natuurlijk per ongeluk zwanger bent van je ex-baas en niet weet hoe je het moet vertellen. Kan Flora in het seizoen van vrede op aarde haar geheim delen en haar relatie met Joël redden? Ondertussen probeert Saif, de dokter op het eiland en vluchteling uit het door oorlog verscheurde Syrië, te genieten van zijn eerste westerse kerst met zijn zonen – maar zonder zijn vermiste vrouw. Kan het kleine gezin troost en vreugde vinden?

Waar ik het eerste deel echt een enorm fijne feelgood vond, vond ik Het eindeloze strand heel deprimerend. Ook Wintereiland heeft niet dat fijne feelgoodgevoel dat ik bij Café Zon & Zee had, maar gelukkig is dit deel wel iets positiever. Gelukkig haalde Colgan ook veel meer uit het verhaal rondom Saif en zijn kinderen. Ik schreef in mijn vorige recensie al dat Jenny Colgan hier een hele originele twist aan heeft gegeven (want in welk (FG-)boek lees je iets over vluchtelingen?) en gelukkig krijgt dit in Wintereiland een grotere en uitgebreidere rol.

Wederom heeft de auteur de sfeer die op Mure hangt heel goed weten te vangen. In de winter is het koud en donker en dat straalde wel een beetje over op het verhaal. Ondanks dat kerst een grote rol speelt, krijg je niet heel veel mee van die feestelijke sfeer. Persoonlijke problemen (die er uiteraard mogen zijn) staan teveel in de voorgrond, waardoor er weinig feelgood overblijft. Echter vond ik het in dit wel veel beter gedoseerd, dus dat is fijn.

Ik heb veel meer genoten van dit deel dan het voorgaande boek. Wel vond ik het einde een beetje abrupt. Wintereiland is het laatste deel in de serie en ik had nog net iets meer een afsluiting willen lezen. Nu voelt het alsof er nog een deel achteraan komt, maar dat is volgens mij niet de bedoeling. Ik denk overigens wel dat Jenny nog genoeg heeft om over te schrijven als het gaat om Mure en haar bewoners.

Gelukkig viel Wintereiland een stuk beter in de smaak dan het voorgaande deel. Echter heeft dit laatste deel helaas niet het eerste deel kunnen evenaren. Maar wat mij betreft een mooie afsluiter (ondanks dat er nog ruimte is voor een vervolg) en een aanrader voor de fans van Colgan.

Zou jij dit boek willen lezen?

Liefs,
Marleen

PS. Dit boek zit in het Bookchoice aanbod van december. Je kunt Bookchoice één maand gratis proberen. Nieuwsgierig geworden? Een tijdje geleden schreef ik er al een artikel over!

Titel: Wintereiland ♥ Auteur: Jenny Colgan ♥ Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
Aantal pagina’s: 272 ♥ ISBN: 9789024586059 ♥ Waardering: ***,5

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

  1. Ik heb hem idd ook gelezen. En ook via bookchoice..

    Ik vond het een fijn boek, maar tegelijkertijd ook wat deprimerend.
    Wel bijzonder om 2 ingrijpende gebeurtenissen als vluchtelingen en de ernstige ziekte van colton te vangen in 1 verhaal.

    Verder vond ik er ook nog heel veel ruimte voor een vervolg en leek het niet afgerond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.