Café zon & zee – Jenny Colgan

Ik ben dol op feelgoodverhalen. Ze zijn heerlijk romantisch, hebben vaak een tof (en vooral een stoer) vrouwelijk personage en spelen zich af op fijne locaties waar je dan vaak een vliegticket heen wil boeken. Voor WLFG mocht ik een vooruitleesexemplaar ontvangen van Café zon & zee, een boek dat precies in het rijtje van die fijne feelgoodverhalen past. Vandaag lees je wat ik van deze roman vind.

Flora McKenzie weet zeker dat het goed was om het kleine Schotse eiland waar ze is opgegroeid te verruilen voor de anonimiteit van de grote stad. Maar als ze voor haar werk ineens terug moet naar huis, staat ze weer oog in oog met haar luidruchtige familie, en met haar verleden. Met behulp van een kookschrift van haar overleden moeder ontdekt Flora haar liefde voor koken en ze opent een pop-uprestaurant in een stoffig roze pandje aan de haven. Nu alleen nog bedenken waar haar toekomst eigenlijk ligt…

Wauw, ik had niet verwacht dat ik dit boek zo leuk zou gaan vinden. Ik kan maar beter direct met de deur in huis vallen, maar wat is dit een toppertje! Hoewel het nog steeds een relatief standaard feelgoodroman is, biedt dit boek nog zoveel meer! Het is absoluut een van de betere romans die ik in tijden heb gelezen en ik wil ‘m dan ook aan iedereen aanraden.

In Café zon & zee gaat Flora terug naar huis voor haar werk. In de meeste romans gaat de hoofdpersoon naar huis omdat ze is ontslagen of liefdesverdriet heeft, maar hier heeft ze nog gewoon haar baan en moet ze juist voor haar werk terug naar huis. Hierdoor heeft Jenny Colgan gelijk al een hele andere setting en vooral een heel ander personage neergezet die met hele andere problemen te maken krijgt dan een gemiddelde andere hoofdpersonage in een soort gelijke roman. Lekker anders en helemaal welkom!

De schrijfstijl is heel anders dan je gewend kunt zijn bij feelgood, maar voegde gelijk ook iets toe aan het verhaal. Het boek begint vooral erg sterk met een soort alwetende verteller die de lezers gezellig mee neemt en dit vooral met een hele grote knipoog doet. Ik had gehoopt dat deze wijze van vertellen meer in het verhaal zou terugkomen, maar helaas. Desondanks een hele fijne schrijfstijl waardoor je razendsnel door het verhaal schiet.

De setting is lekker origineel, maar ook andere aspecten zijn anders dan anders. Ondanks het bekende concept heeft Jenny Colgan een hele eigen draai eraan gegeven, waardoor ik het boek niet anders dan vijf sterren kan geven. Het einde is alles behalve voorspelbaar en ik genoot er met volle teugen van. En wauw, wat heeft ze een (niet-bestaand) Schots eiland krachtig en mooi beschrijvend neergepend. Ik werd helemaal verliefd op Schotland en kon de mensen gewoon horen praten (Aye!).

Café zon & zee is een heerlijke feelgoodroman die door originaliteit het absoluut wint van veel bestaande romans. Jenny Colgan heeft veel clichés de deur uitgegooid en hele eigen draai aan een redelijk bekend verhaal gegeven. I like! Yes, absoluut een aanrader voor alle liefhebbers van feelgood. Ik weet zeker dat ik dit boek nog aan heel veel mensen zal gaan aanbevelen!

Lees jij graag feelgoodverhalen?

Liefs,
Marleen

Titel: Café zon & zee ♥ Auteur: Jenny Colgan ♥ Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
Aantal pagina’s: 412 ♥ ISBN: 9789024579143 ♥ Waardering: *****
Ik heb een exemplaar mogen ontvangen voor een groepsrecensie op WLFG. 

Misschien vind je dit ook interessant

6 reacties

  1. Oeh, deze ligt hier ook nog klaar om gelezen te worden, maar hij gaat nu heel gauw naar de top van de stapel. Ik was al heel benieuwd maar nu wil ik ‘m meteen lezen!

  2. Ik heb dit boek een paar weken geleden gekocht en na het lezen van deze recensie ben ik nog benieuwder geworden om erin te beginnen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.