Mijn leeservaring met Overtuiging van Jane Austen

Janneke en ik zijn lekker bezig met het lezen van klassiekers. Inmiddels hebben we al een aantal toffe klassiekers gelezen, waaronder Overtuiging. Dit boek is een van de klassiekers van Jane Austen en mag natuurlijk niet in ons rijtje ontbreken. Vandaag vertel ik je meer over de leeservaring, lees je mee?

Ik ben erachter gekomen dat ik dus best wel fan ben van de boeken van Jane Austen. Dit is mijn derde boek van deze auteur en geen enkele is tegengevallen. Ook Overtuiging is echt een feestje om te lezen. En dat zorgt er ook voor dat het best lastig om weer een nieuw artikel te schrijven, want qua stijl en verhaal lijkt dit boek best wel op Trots en vooroordeel of Verstand en gevoel.

Vooral het einde van Overtuiging deed me echt denken aan Trots en vooroordeel, mijn ultieme favoriet als het gaat om klassiekers. Het is lief, romantisch en er zit zelfs wat spanning in. Zoals de flaptekst al zegt, tijdens het lezen van het hele boek ben je benieuwd of Anne en Frederick toch bij elkaar komen. En dat is juist zo leuk aan het lezen van klassiekers, want qua romantiek is er natuurlijk niet superveel veranderd in die eeuwen sinds die boek is geschreven, maar qua vertellen van een verhaal natuurlijk wel. Als je nu een boek zou openslaan, weet je vaak al wel hoe het gaat eindigen, maar dat is bij klassiekers natuurlijk niet altijd het geval.

Overtuiging is opgedeeld in twee delen van elk zo’n 11 a 12 hoofdstukken. Precies goed om het boek in een klein maandje te lezen met een hoofdstuk per dag. Elk deel heeft echt een eigen karakter en sfeer. In deel 1 zit er meer spanning en wat meer vaart. In dit deel gebeurt er behoorlijk veel waardoor je weinig moeite zult hebben om door te lezen. In het tweede deel is het wat rustiger en gaat het vooral om de society en hoe mensen in die tijd met elkaar om gaan. Ik hou wel van die sfeer, die steken onder water en bepaalde gewoontes, maar het haalt tegelijkertijd ook wel een beetje de vaart uit het verhaal.

Hoewel Overtuiging mijn ultieme favoriet niet kan overtreffen, ben ik wederom positief verrast. Wat een heerlijk feestje om weer samen met Janneke te lezen. En we zijn nog lang niet klaar, want op dit moment zijn we bezig in Emma!

Heb jij een favoriete klassieker?

Liefs,
Marleen

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.