Mijn leeservaring van Trots en vooroordeel van Jane Austen

Tijd voor klassieker 4! Samen met Janneke dook ik weer een klassieker in en deze keer eentje die ik jaren geleden al eens had gelezen én waarbij ik compleet verslaafd ben aan de film: Trots en vooroordeel, oftewel Pride & Prejudice. Lees je gezellig mee?

Afgelopen november kreeg ik van lieve Janneke de prachtige hardcover van uitgeverij Rainbow voor mijn verjaardag. Afgezien van dat het een superlieve verrassing, was ik natuurlijk ook heel erg gelukkig met dit boek. Ik heb het origineel jaren geleden in de tweede van de middelbare school gelezen voor een boekverslag voor Engels (ik was zo’n irritant strebertje, haha). Destijds had ik al genoten en ik wilde het boek graag nu nogmaals ontdekken, maar dan in het Nederlands.

Sinds de tweede heb ik de film ook al een stuk over twintig keer gezien. Overigens wel de film uit 2005 met Keira Knightley en Matthew Macfayden. Wellicht een onpopulaire mening, maar dit is echt mijn favoriet. Ik heb zelfs de variant met Colin Firth nog nooit gezien. Ik kijk de film gemiddeld 3 keer per jaar en heb ‘m ook direct na het dichtslaan van het boek opnieuw gekeken. Love, love, LOVE!

Aangezien ik de film dus zo vaak heb gezien kon ik het verhaal ook wel dromen. Het was daarom echt een feestje van herkenning tijdens het lezen. Ik heb zo enorm genoten en wil eigenlijk gelijk weer opnieuw beginnen nu ik dit zo schrijf. Natuurlijk is de film iets anders dan de film, maar zoveel dingen komen overeen (duh), echt heerlijk! Ik vind Darcy een van de leukste personages over en hoewel hij in de film van 2005 perfect is neergezet door Matthew Macfayden, gaat er niets boven de Darcy van papier #crush

Nu ik de Nederlandse vertaling heb gelezen (die overigens erg goed is), wil ik ook heel graag het origineel nog een keer lezen. Ik heb mezelf beloofd om (als we ooit weer mogen reizen) in bijvoorbeeld Amerika een mooie Engelse editie te kopen. Nu al zin in, haha. Daarnaast komt Blossom Books binnenkort met een heruitgave in hun wereldklassierks lijn, die vertaald gaat worden door Lisette Jonkman, ook nu al zin in.

Trots & Vooroordeel was mijn favoriete klassieker tot nu toe. We lazen elke dag twee korte hoofdstukjes, maar ik had het helemaal niet erg gevonden om verder te lezen. Ik ben echt verslaafd aan het verhaal van Elizabeth Bennett en Fitzwilliam Darcy. Give me more!

Wat is jouw favoriete klassieker?

Liefs,
Marleen

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.