Bloed en beenderen – Tomi Adeyemi

Twee jaar geleden kocht ik gelijk bij verschijning Bloed en beenderen, een fantasy waar ik enorm nieuwsgierig naar was. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat het boek ongelezen in de kast belandde. Tijdens de #leesuiteigenkast maand afgelopen september trok ik het boek eindelijk uit de kast en ik kan je vertellen dat ik blij ben dat ik het boek eindelijk heb gelezen! Ik vond het wel toepasselijk om de recensie deze maand online te zetten. Lees je mee?

Ooit leefden er in Orïsha mensen met magische krachten. Tot een wrede koning besloot de maji, een minderheid met donkere huid en zilverwitte haren, te vervolgen. Zélie kan zich de nacht dat ze toe moest kijken hoe de handlangers van de koning haar moeder ophingen nog levendig herinneren. Sindsdien is magie een doodzonde en een donkere huid iets om op neer te kijken. Tien jaar later krijgt Zélie de kans om de magie terug te brengen naar Orïsha. Met de hulp van een prinses op de vlucht, moet ze uit handen zien te blijven van Inan, de kroonprins, die vastbesloten is de magie nu voorgoed uit te bannen. Gevaar ligt overal op de loer in Orïsha, maar het grootste gevaar schuilt misschien nog wel in haar groeiende gevoelens voor de vijand…

Het duurde even voordat ik erin kwam, maar daarna was het verhaal erg tof. Aan de ene kant is het heel erg wat we al kennen, maar er zitten zoveel originele aspecten in dat je ook compleet iets nieuws aan het lezen bent. Ik vind het heel bijzonder dat de auteur een heftig en heel actueel onderwerp (politiegeweld tegen gekleurde mensen in (onder andere) de VS) op zo’n toffe, fantasy manier op papier heeft gezet. De wereld die Tomi Adeyemi heeft geschetst klopt gewoon helemaal en zit zo goed in elkaar dat je ook alles voor je ziet en op een hele mooie manier ervaart.

Wat ik ook een mooie toevoeging vond is dat het verhaal vanuit verschillende perspectieven is geschreven. Alle personages zijn heel goed neergezet, maar juist omdat je vanuit verschillende personen leest leer je niet alleen deze mensen goed kennen, maar ook wat hun drijft en wat hun onzekerheden zijn. Zo lees je het verhaal vanuit het perspectief van de kroonprins en de verandering die hij doormaakt is zo realistisch dat het heel moeilijk is om hem niet heel leuk te gaan vinden.

Bloed en beenderen is het eerste deel in een serie en inmiddels is ook het tweede deel verschenen. Aan de ene kant wil ik door in het vervolg, maar aan de andere ook weer niet. Hoewel ik echt heb genoten merk ik ook dat het niet echt mijn genre meer is. Mijn smaak is wat dat betreft echt veranderd de afgelopen jaren. Ik heb het boek inmiddels in huis en ben van plan om ‘m snel te lezen!

Ik ben heel blij dat ik het boek uiteindelijk heb gelezen, want ik ben echt niet teleurgesteld. De world building is spot on, de personages zijn levensecht en alles klopt. Ik ben nieuwsgierig naar het vervolg, maar weet ook dat ik die niet supersnel ga oppakken. Hoewel, hij staat nu natuurlijk wel in de kast… 😉

Heb jij dit boek al gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Bloed en beenderen ♥ Auteur: Tomi Adeyemi ♥ Uitgeverij: HarperCollins
Aantal pagina’s: 480 ♥ ISBN: 9789402701081 ♥ Waardering: ****

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.