Het gouden rijk – S.A. Chakraborty

Eerder dit jaar las ik De koperen koning, het dikke vervolg op De bronzen stad. Dat boek heb ik een klein beetje met tegenzin gelezen, vooral omdat ‘ie zo dik was. En hoewel het derde en laatste deel nog veel dikker is (hallo, heb je die baksteen gezien? :o), eindigde De koperen koning met zo’n cliffhanger dat ik het derde deel wel moest lezen. Vlak voor vertrek ontving ik als verrassing een exemplaar en ik las ‘m op reis (wel via m’n Kobo hoor, haha). Vandaag lees je mijn recensie! 

Nadat een brute veldslag de stad van haar magie heeft beroofd, is het aan Nahid als leider om, samen met haar herrezen commandant Dara, de vrede te herstellen. Ze moeten de verbrokkelde alliantie herstellen en een onbetrouwbaar, strijdend volk stabiliseren. Maar het verlies van zijn geliefde Nahri heeft de ergste demonen uit Dara’s duistere verleden losgelaten. Om ze te verslaan moet hij zijn geschiedenis onder ogen komen en zich overgeven aan degenen die hij ooit als vijanden beschouwde.

Nahri en Ali zijn ternauwernood aan hun moorddadige families en dodelijke politieke spelletjes in Daêvabad ontsnapt. Nu ze eenmaal veilig in Caïro zijn aangekomen staan ze voor moeilijke keuzes. Nahri is blij met haar oude ritme en de vertrouwdheid van haar huis, maar realiseert zich maar al te goed dat de geliefden die ze heeft achtergelaten overgeleverd zijn aan een tiran. Ook Ali kan de stad die ze zijn ontvlucht niet loslaten en is vastbesloten om terug te keren en zijn achtergebleven familie te redden.

O, wauw, deze was zo veel beter dan De koperen koning! Waar ik bij het tweede deel af en toe echt moest doorbikkelen, schoot ik door dit derde deel heen. Ik was van plan om dit boek in de tien dagen die we op Bali zouden zijn te lezen, met elke dag zo’n 70-100 pagina’s. Maar uiteindelijk kon ik ‘m zo moeilijk wegleggen, dat ik ‘m in zo’n 4 dagen heb uitgelezen. Ik ben echt fan geworden van dit deel en ben ZO BLIJ dat ik de serie heb afgemaakt. Dit deel is elke pagina spannend, maar ook romantisch (precies wat ik zoek in een fantasy). 

Waar het tweede deel op veel plekken behoorlijk langdradig was, viel dat in Het gouden rijk echt 200% mee. De spanning blijft er eigenlijk continu in zitten. Zeker door de wisselingen van de perspectieven wil je eigenlijk steeds nog een hoofdstuk extra lezen. Er gebeurt ook zo gigantisch veel, dat je eigenlijk geen moment hebt om bij te komen. Ook in dit deel is de world building echt on point en het is een feestje om compleet ondergedompeld te worden in de wereld die Chakraborty heeft geschapen. 

Waar ik bij het vorige deel ook moeite mee had, was dat ik de helft van de tijd er weinig van begreep. Dat kwam deels omdat ik nog weinig wist van De bronzen stad, maar ook omdat ik het in De koperen koning echt ingewikkeld vond met wie wat nu bedoeld werd en welke stam nu waar voor stond. Tijdens het lezen van Het gouden rijk is er blijkbaar een stuk meer blijven hangen, want van de meeste stammen wist ik het meeste nog wel en ik kon het meeste ook gewoon volgen. Dat zorgt gewoon echt voor meer leesplezier. 

O, dikke aanrader deze, ondanks het formaat baksteen. Mocht je na De koperen koning (of zelfs De bronzen stad) twijfelen om door te lezen, doen! Het gouden rijk is alles wat je zoekt in een toffe fantasy. En hallo, deze pareltjes wil je toch gewoon in de kast hebben? 

Ben jij al begonnen in deze serie?

Liefs,
Marleen 

Titel: Het gouden rijk ♥ Auteur: S.A. Chakraborty ♥ Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina’s: 720 ♥ ISBN: 9789022594728 ♥ Waardering: ****,5
Ik heb dit boek (en het e-book) ontvangen als recensie-exemplaar, dankjewel Boekerij! 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.