De bronzen stad – S.A. Chakraborty

Ik ben best wel gevoelig voor mooie covers of mooie uitgaven van bepaalde boeken. Als een boek er mooi uit ziet ben ik al snel geneigd om ‘m dan te kopen. Maar ik weet eigenlijk altijd wel waar het boek over gaat en of het boek iets voor mij zou zijn. De bronzen stad was daarop echt een uitzondering. Dit boek kocht ik vorig jaar in november in Utrecht zonder echt enig idee te hebben waar het boek over ging. Maar hé, gelukkig was de inhoud net zo mooi als het jasje. Lees je mee met mijn recensie?

Tussen de marktkramen van het achttiende-eeuwse Caïro zingen nog altijd de oude verhalen rond. Verhalen over djinns en geesten. Over steden verborgen in het kolkende zand van de woestijn, vol betoveringen, verlangen en schatten die je stoutste dromen overtreffen. Daar, waar de magie door elke straat stroomt en als stof in de lucht hangt, wacht Daevabad: de legendarische bronzen stad. Achter haar hoge muren en zes djinnpoorten wacht een stad vol intrige en betovering – waar oude vetes verre schaduwen werpen en de machtsstrijd genadeloos is.

Nahri heeft nooit in magie geloofd. Dromen over schatten en verborgen steden is leuk, maar als je de kost verdient met het oplichten van rijke Ottomaanse edelen, heb je wel iets anders aan je hoofd. Tot Nahri tijdens een van haar zwendelpraktijken per ongeluk een mysterieuze djinnkrijger aan haar zijde roept, en ze beseft dat de magische wereld die ze voor onzin hield maar al te echt is. Sterker nog: dat zijzelf er onherroepelijk deel van uitmaakt. Want Nahri heeft nooit geweten waar ze vandaan komt, of hoe het kan dat ze vreemde talen kan verstaan die niemand haar ooit heeft geleerd. Ze hoopt dat de krijger haar de antwoorden kan geven die ze haar hele leven heeft gezocht. Maar iedereen weet dat een wens doen bij een djinn fatale gevolgen kan hebben.

Ik ben zo blij dat ik dit boek heb gekocht, want het is een pareltje aan de buitenkant (vindt mijn boekenkast leuk) én ontzettend tof aan de binnenkant. Het verhaal is geweldig, heel erg origineel en vooral verslavend. Ondanks dat het boek meer dan 600 pagina’s heeft, vloog ik door het verhaal heen. Ja, het is een dikke pil om vast te houden (en ik vond het vet spannend om die mooie witte cover (zonder dustcover) vast te houden), maar het verhaal is zo sterk dat je dit boek binnen no time uit hebt.

Oké, ik geef toe, tijdens het boek vond ik niet alles even duidelijk. Er worden best veel verschillende personages, volken en wezens geïntroduceerd, waardoor ik soms een beetje het spoor bijster was. Op sommige momenten wist ik echt niet meer wie wie nu precies was en wie nu precies wiens vijand is. Er zit overigens wel een fijne lijst met begrippen achterin (waar ik natuurlijk pas achteraf achterkwam #facepalm), dus doe er je voordeel mee.

Het is echt een verslavend verhaal in een prachtige wereld. De wereld, de sfeer en de mensen zijn heel goed en beeldend neergezet waardoor je er zelf rond lijkt te lopen. Door de afwisseling van de perspectieven tussen Ali en Nahri blijft de vaart er ook in en krijg je een kijkje in twee verschillende werelden die langzaam bij elkaar komen. En hoewel De bronzen stad het eerste deel in een serie van drie is, blijf je gelukkig niet met een enorme cliffhanger achter (gelukkig maar, want deel twee verschijnt pas later dit jaar in het Nederlands).

Oké, ik ben fan! Ik heb enorm genoten en heel veel zin in het vervolg. Volgens mij is de limited edition (bijna) nergens meer verkrijgbaar, maar de normale versie is ook niet verkeerd. Geloof me, dit boek wil je lezen (of net als ik verslinden).

Stond dit boek al op jouw verlanglijstje?

Liefs,
Marleen

Titel: De bronzen stad ♥ Auteur: S.A. Chakraborty ♥ Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina’s: 616 ♥ ISBN: 9789022594452 ♥ Waardering: ****,5

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.