9 tips om je TBR te tackelen

Confession: Ik heb 163 ongelezen boeken in mijn kast staan. En dan heb ik het nog niet eens over de ongelezen op mijn e-reader (al dan met Kobo Plus) en andere boeken die ik ooit nog hoop te lezen. Je zou dus terecht kunnen zeggen dat mijn TBR enorm is. Ik ben al een tijdje bezig om mijn TBR te tackelen en dat gaat eigenlijk best goed. Tijd om mijn tips op een rijtje te zetten, misschien heb je er iets aan!

Tip 1: Leg een realistisch stapeltje op een zichtbare plek
Een van de dingen die ik zelf heel erg fijn vind is om een stapeltje klaar te leggen voor een maand of week. Ik heb een vaste plek in mijn boekenkast waar ik altijd standaard een paar boeken heb klaar staan die ik snel wil lezen. Het is op die manier makkelijker om een boek op te pakken (want binnen handbereik) én de keuze is beperkt, dus minder keuzestress. Leg dus een stapeltje op je nachtkastje, vensterbank, keukentafel of boekenkast. Ook belangrijk, zorg wel voor een realistisch stapeltje. Je zou bijvoorbeeld 20 boeken klaar kunnen leggen voor een bepaalde maand, maar als je gemiddeld 5 boeken per maand leest, is dat wel heel erg optimistisch. Het werkt waarschijnlijk en zorgt alsnog voor keuzestress!

Tip 2: Zet voor jezelf een doel (en beloon je zelf daarna)
Ik zeg er maar gelijk bij, dit werkt lang niet voor iedereen. Zelf vind ik het erg fijn om een doel te stellen. Zo stel ik voor mezelf elk jaar een reading challenge, maar neem ik me voor om een x aantal boeken uit eigen kast te lezen. Zo kun je bijvoorbeeld jezelf voornemen om eerst 5 of 10 boeken uit eigen kast te lezen voordat je weer een boek gaat kopen. En het leukste daarna is om jezelf dus daadwerkelijk te belonen met een nieuw boek.

Tip 3: Maak een lijstje dat je kunt afvinken
Ik ben vast niet de enige die het heerlijk vind om lijstjes af te vinken. Ik ben zelfs zo’n type dat een item op mijn to do list zet, zodat ik ‘m direct daarna kan afvinken (zelfs als ik het al heb gedaan). Ik heb daarom tig lijstjes met boeken die ik wil lezen. Zo heb ik twee verschillende TBR’s voor Kobo Plus, twee lijstjes met boeken die ik uit eigen kast wil lezen en een lijstje met boeken van mijn e-reader. Door de boeken op papier te zetten worden ze weer een keertje zichtbaar en pak je ze sneller op! En zeg nu zelf, hoe goed voelt afvinken als je het boek (eindelijk) hebt gelezen?

Tip 4: Zoek een leesmaatje met dezelfde boeken op zijn/haar TBR
Dit vind ik een van de leukste tips van dit lijstje want bookbesties zijn een van de leukste dingen die er zijn. Niet alleen deel je de leukste hobby die er is, je kunt ook boeken uitlenen (of weggeven) en dus ook samen lezen. Zo lees ik samen met Janneke elke maand een gezamenlijk boek van onze TBR. Aan het begin van dit jaar zijn we samen in onze kasten gedoken en hebben we zo’n 15 boeken op een rijtje gezet die we allebei nog ongelezen in de kast hadden staan en die lezen we dan elke maand. Hartstikke gezellig én een fijne stok achter de deur!

Tip 5: Lees nieuwe boeken direct
Dit is best een heftige, maar wel een hele goede tip. Want hoe zorg je ervoor dat je TBR niet nog meer groeit? Juist, door boeken direct te lezen. Dat probeer ik altijd, maar de laatste tijd gaat het echt goed. Ook met tip 7 in mijn achterhoofd, maar boeken blijven – in de meeste gevallen – niet te lang ongelezen in mijn kast staan. Sowieso heb ik zelf een regel dat ik recensie-exemplaar binnen drie weken heb gerecenseerd.

Daarnaast heb ik sinds dit jaar een soort afspraak met mezelf gemaakt dat ik alle nieuwe boeken in 2021 ook in 2021 moet lezen. Zo heb ik in januari t/m april 36 boeken toegevoegd aan mijn kast. Daarvan heb ik er tot nu toe 6 nog niet van gelezen. Ook probeer ik mijn ongelezen boeken uit 2020 weg te werken. Dat zijn er tot nu toe nog 22 (grotendeels door de mooie cover van LS Amsterdam, haha). Ooit wordt mijn TBR wel laag, haha!

Tip 6: Kijk kritisch naar je ongelezen boeken (of Goodreads lijsten)
Sommige ongelezen boeken staan al jaren in de kast. Van een aantal is de kans groot dat ik die ook nooit meer ga lezen. Destijds klonken ze me heel tof in de oren, nu? Not so much. Daarom is het goed om af en toe de figuurlijke bezem door je boekenkast te halen en boeken die je niet meer zult lezen weg te doen. Misschien kun je er iemand anders blij mee maken of misschien kun je ze zelfs wel verkopen (geld voor nieuwe boeken!). Hetzelfde geldt voor je digitale TBR lijsten. Haal daar ook eens de bezem doorheen, want ik durf te wedden dat er voldoende boeken op staan die je nooit meer gaat lezen.

Tip 7: Wees kritisch met het kopen van nieuwe boeken
Het is heerlijk om te neuzen in je favoriete boekwinkel en met een paar nieuwe boeken naar buiten te lopen. Maar daardoor groeit je TBR natuurlijk wel weer! Wees echt kritisch als je naar nieuwe boeken koopt. Vraag je bijvoorbeeld af of je dit boek gelijk gaat lezen. Is je antwoord nee? Bewaar ‘m dan voor de volgende keer en koop nu een boek waar je wel direct in wilt beginnen.

Tip 8: Begin gewoon in dat ene boek
Deze tip werkt bij mij net wat beter als ik met de trein naar mijn werk ga, maar het is wel een goede tip. Pak dat ene boek gewoon op en begin met lezen. Het probleem is vaak niet dat het boek niet uitgaat, maar dat je er gewoon niet in begint. Ik heb best een aantal boeken gelezen die al maanden of jaren ongelezen lag te wachten door het boek mee te nemen in de trein. Het is dan soms een gevalletje bij gebrek aan wat anders, maar ook op die manier kun je pareltjes ontdekken!

Tip 9: Doe mee aan #leesuiteigenkast
De laatste tip is een ook een fijne, want elk jaar wordt er in september een #LUEK maand georganiseerd. In deze maand probeer je zoveel mogelijk boeken uit eigen kast te lezen en in die maand ook geen nieuwe boeken toe te voegen aan je kast en de bezoekjes aan de bibliotheek uit te stellen. Uiteraard mag je helemaal je eigen regels vaststellen, want het moet wel leuk blijven. In dit artikel lees je meer over #leesuiteigenkast maand. Ik heb nu al zin in september!

Heb jij nog een fijne tip om je TBR te tackelen? En hoeveel ongelezen boeken heb jij in de kast staan?

Liefs,
Marleen

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.