De grand tour van Henry Montague – Mackenzi Lee

A Gentlemen’s Guide to Vice and Virtue is een boek dat ik heel veel in het Engels voorbij heb zien komen. Hoewel ik er nieuwsgierig naar was, heb ik nooit het origineel opgepakt.  Nu heeft Blossom Books het boek naar Nederland gehaald en ik mocht een exemplaar ontvangen! Vandaag lees je mijn recensie!

Al bij de geboorte was het duidelijk wat Henry ‘Monty’ Montague moest worden: een echte gentleman en een waardig erfgenaam voor de titel van zijn vader. Maar hoe hard Lord Montague ook probeert, het lukt hem niet om zijn zoon met diens verwerpelijke passies in het gareel te houden. Monty houdt van gokken, drank en seks.
Als Monty met zijn beste vriend Percy vertrekt op hun grand tour door Europa, zoals gebruikelijk is voor alle jongemannen uit de Britse elite, weet hij dat dit de laatste maanden zijn van zijn vrije, hedonistische leven. Maar als de reis door Monty’s roekeloze gedrag verandert in een schrijnende klopjacht, begint hij alles wat hij weet in twijfel te trekken.

Het duurde behoorlijk lang voordat ik erin zat. De sfeer is fantastisch en ik hou ook echt van de setting, maar ik had enorm veel moeite met Henry Montague. Hij is een verschrikkelijk verwend nest, waar ik echt niet aan kon wennen. Daarom heb ik over de eerste 100 pagina’s bijna een week gedaan, omdat ik Henry niet perse beter wilde leren kennen. Maar dan slaat het verhaal om en zat ik er een stuk beter in. En ik kwam er zelfs zo goed in, dat ik – zelfs na het begin – een beetje verliefd ben geworden op Henry.

Maar niet alleen op Henry! Ik ben ook helemaal fan geworden van Felicity en Percy! De auteur heeft deze drie personages zo tof en zo levensecht op papier gezet, dat ze echt als vrienden zijn gaan voelen tegen het einde van het boek. Ze hebben allemaal hun eigen goede en minder goede punten en die komen allemaal naar voren, ondanks dat je het verhaal enkel vanuit Henry’s perspectief leest. En de onderlinge verhoudingen tussen die drie zijn ook om verliefd op te worden.

Wat ook echt knap is, dat dit boek zoveel verschillende thema’s en onderwerpen heeft, zonder dat een ongeregeld zooitje is geworden. Van een zoektocht naar seksuele geaardheid, volwassen worden, keuzes maken, rassenongelijkheid, alles zit erin en is zo goed uitgewerkt. Het historische tintje maakt dit een ongelofelijk origineel verhaal dat in elke boekenkast en mediatheek thuishoort. Ik ben in ieder geval heel erg benieuwd naar het verhaal van Felicity en hoop stiekem dat we daar een beetje Monty en Percy in gaan terug zien, want ik vond het moeilijk om afscheid van die twee te nemen.

Hoewel ik in het begin heel erg aan Monty moest wennen, kwam ik daarna helemaal in het verhaal. De grand tour van Henry Montague heeft alles wat je in een avontuurlijke, inclusieve YA zoekt. Must read dus!

Staat dit boek al op jouw TBR?

Liefs,
Marleen

Titel: De grand tour van Henry Montague ♥ Auteur: Mackenzie Lee ♥ Uitgeverij: Blossom Books
Aantal pagina’s: 424 ♥ ISBN: 9789463491693 ♥ Waardering: ****
Ik heb dit boek ontvangen als recensie-exemplaar, dankjewel Blossom Books!

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.