De kerstmisvriendenclub – Becca Freeman

Kerstboeken zijn altijd een goed idee en ik kijk dan ook altijd enorm uit naar het moment dat ik schaamteloos kerstboeken kan verslinden. Ik keek dan ook enorm uit naar De kerstmisvriendenclub, een kerstboek dat dit jaar bij Boekerij verscheen. De flaptekst klonk enorm goed, vooral lekker origineel, en hallo, kerst, dus dan heb je me al! Ik las het boek gezellig met Jennifer en vandaag lees je mijn recensie! 

Hannah en Finn hebben sinds hun studietijd elke Kerstmis samen doorgebracht. Ze kunnen toch nergens anders heen – Hannahs ouders zijn overleden en Finn was thuis niet meer welkom toen hij uit de kast kwam. De groep verdubbelt zich wanneer ook Hannahs huisgenoot Priya en de Britse Theo aansluiten. Elk jaar worden hun kersttradities gekker en uitbundiger.

Tien jaar na het begin van hun traditie, kondigt Finn aan dat hij naar Los Angeles gaat verhuizen. Dit zou wel eens hun laatste gezamenlijke kerst kunnen worden. Hannah is bang dat ze haar zelf gekozen familie zal verliezen en is dan ook vastbesloten om er de beste kerstdagen ooit van te maken. Tegelijkertijd probeert haar vriend haar te overtuigen om de volgende stap in hun relatie te nemen. En Finn? Hij worstelt met alles wat hij achter zich zal laten – met name zijn onuitgesproken gevoelens voor Theo.

Betekent opgroeien hetzelfde als uit elkaar groeien? Deze Kerstmis wordt de groep gedwongen om te erkennen wat ze voor elkaar betekenen, ook wanneer het leven hen andere kanten op stuurt.

Zoals ik al zei, ik keek hier enorm naar uit. De flaptekst belooft namelijk een origineel kerstverhaal, waarbij ze niet een keer zijn ingesneeuwd of waarbij niet de bitchy zakenvrouw naar een klein dorpje wordt gestuurd en daar verliefd wordt. Nee, in De kerstmisvriendenclub draait het, zoals de titel al zegt, om vrienden. En het idee is ongelofelijk leuk en lief… Maar helaas vond ik de uitwerking niet zo geslaagd. Ik ben helaas best wel teleurgesteld door dit boek en ik ga je nu vertellen waarom.

Het boek wordt verteld vanuit verschillende kerstmissen. Die van dit jaar, maar er wordt ook regelmatig teruggeblikt op voorgaande kerstmissen die de vrienden samen hebben gevierd. Maar helaas zat er compleet geen verband tussen het heden en de terugblikken. Elk hoofdstuk lijkt compleet op zichzelf te staan en heeft niets te maken met wat er in het heden gebeurt. Wat je vaak ziet in boeken met stukken die zich in het verleden afspelen dat die ‘herinnering’ weer iets te maken heeft met het heden. Dat ontbrak in dit boek compleet en haalde daardoor de vaart, maar vooral de logica uit het verhaal. Nu hadden de flashbacks weinig nut en had het verhaal net zo goed in chronologische volgorde verteld kunnen worden.

Is dit boek dan slecht? Nee, helemaal niet. De vriendschappen zijn leuk en het is echt een boek over vriendschap, maar sommige relaties leken gewoon net niet helemaal te kloppen. Hoewel je de levens van de personages dus over verschillende jaren volgt, maken ze ook niet echt een groei door. Wel heeft de auteur echt een fijne en vlotte schrijfstijl, dus ik wil zeker nog andere boeken van haar oppakken. Maar dit boek sloeg net de plank mis, hoewel het wel echt potentie heeft.

Voor mij een kleine misser dit kerstboek, hoewel de sfeer van kerst (in New York) er wel lekker inzit, haha. Mocht je op zoek zijn naar een origineel kerstboek, geef deze dan zeker een kans, maar verwacht geen enorme topper.

Heb jij dit boek gelezen?

Liefs,
Marleen

PS. Ben je nog op zoek naar meer kerstboeken? Neem hier dan eens kijkje!

Titel: De kerstmisvriendenclub ♥ Auteur: Becca Freeman ♥ Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina’s: 336 ♥ ISBN: 9789049202095 ♥ Waardering: ***
Ik heb dit boek gekregen als recensie-exemplaar, dankjewel Boekerij! 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.