Marijke Vos over haar nieuwe boekbaby, dilemma’s en schrijven

Sinds afgelopen dinsdag ligt het nieuwe boek van Marijke Vos in de winkels: Ik pleit voor jou! Je kunt Marijke kennen van de Weddingplanner-serie, Alles op alles of Van Chanel naar flanel. Vandaag leren we haar iets beter kennen, want ik vroeg haar naar haar nieuwe boek, haar andere boeken en ik legde haar dilemma’s voor. Lees je gezellig mee?

Ik pleit voor jou! draait om advocaat Janna die in een bijzondere situatie komt, tenminste dat haal ik uit de flaptekst. Hoe ben je op het idee gekomen van Ik pleit voor jou?

”Het begon met een droom: ik was op een festival, heeeeel erg dronken en was zowel mijn vrienden als mijn kampeerspullen kwijt (de eerste drie dingen zijn niet bijzonder, dat gebeurt 😉 maar mijn kampeerspullen kwijt zijn is me nog nooit overkomen). En het was al donker. Ik werd ’s ochtends wakker en dacht: vreselijk als je iets heel belangrijks kwijt bent in een dronken bui. En tadaaa, zo ontstond het idee voor de eerste scène van het verhaal. Toen bedacht ik me dat het iets met hysterische BN’ers moest worden, een echtscheiding (waar ik als (jeugd)hulpverlener helaas veel ervaring mee heb) én een belachelijke McDreamy-achtige advocaat. En toen rolde het verhaal zichzelf verder uit.”

Je gaf aan in je nieuwsbrief dat je in de zomer van 2019 een droomcontract tekende bij HarperCollins voor Ik pleit voor jou. Wat is nu je grootste droom als het aankomt op schrijven?

”Mijn droom (of misschien doel) is om volledig te kunnen leven van het verhalen vertellen. Ik wil ooit net zo’n mooi rijtje boeken op de plank hebben als Jill Mansell of Sophie Kinsella. Als ik alleen nog maar boeken hoef te schrijven, ben ik intens gelukkig.

En dan daarna natuurlijk nog vertalingen en filmproducties. Dat snap je.”

Hoe zou jij Ik pleit voor jou! in één zin omschrijven?

”Een vrolijke, grappige feelgood roman over kibbelende BN’ers, kriebel in je buik-mannen en je eigen pad kiezen.”

Wat is het mooiste compliment dat je ooit hebt gekregen?

”Pfff. Ik vind alle reacties altijd al zó tof. Dat iedereen met mij mee enthousiast is over mijn boeken vind ik helemaal geweldig. Maar wanneer ik oprecht vergeleken word met Charlotte DeMonchy of Sophie Kinsella dan slaat mijn hart een slagje over. Dat ik volgens sommige lezers met mijn boeken in de buurt kom van mijn grote voorbeelden, dat is natuurlijk fantastisch! En verder vind ik het altijd erg leuk om te horen dat mensen hebben moeten lachen om mijn verhalen; daar doe ik het voor! Spread the happiness!”

Je hebt inmiddels al veel boeken op je naam staan. Alles op alles, Van Chanel naar Flanel, Het staat in de sterren en de Wedding Planner, maar ook je eerdere boeken zoals Ik kom je halen. Welk product was voor jou het leukst?

”Oei. Je vraagt een moeder toch niet te kiezen tussen haar kinderen? Ik ben oprecht eerlijk als ik zeg dat elk boek weer zijn eigen glans heeft, elk proces was weer anders. Oké, als ik Ik pleit voor jou! even buiten beschouwing laat (want die is nu het ALLERLEUKST), dan… shit… ik kan dit niet, hoor.

Oké. MisschienVan Chanel naar flanel? Omdat dat zo’n beetje het officiële begin van mijn carrière was en ik ontzettend genoten heb van het schrijven van dit verhaal. En hij werd super enthousiast ontvangen! Maar genieten van het verhaal schrijven doe ik altijd, hoor! En aan de andere kant… Alles op Alles heeft ook zo’n leuk verhaal. Zie je wel, dit kan ik niet!”

Met welke auteur zou jij ooit samen een boek willen schrijven?

”Het lijkt me super om krachten te bundelen met Lisette Jonkman. En toevallig broeden we samen al een tijdje op een tof idee. Dus wie weet ;)”

Waarom moeten mensen Ik pleit voor jou! lezen?

”Oeeeeeh, nou ja, waarom niet? Ik pleit voor jou! is ideaal als je op zoek bent naar een luchtig, vrolijk verhaal vol herkenbare situaties, humor, leuke mannen en een slimme hoofdpersonage die strijd voor wat belangrijk is.”

Nu komen de dilemma’s enne… je moet kiezen! 😉 

Wie zou je liever als beste vriendin willen hebben, Maartje of Tessa (uit: De weddingplanner)?

”Ik wist dus al bij voorbaat dat dit onmogelijke keuzes gingen worden hè. Oké, ik denk dat ik voor Maartje zou kiezen omdat ik zelf soms al zo van de regeltjes kan zijn als Tessa, ik denk dat dat niet werkt samen. Daarnaast ben ik toch wel wat extraverter, dus denk ik dat ik lekker met Maartje de hort op ga!”

Liever werken als weddingplanner of als advocaat?

”Laat mij dan maar weddingplanner zijn. Als advocaat kom je voor zo’n schijtsituaties te staan en ik ben heel slecht in confrontaties. Ik zou geen goede advocaat zijn.”

Op wie lijk je meer? Miranda of Jennifer (uit: Van Chanel naar flanel en Het staat in de sterren)?

”Ik lijk meer op Jennifer. Miranda is echt een durfal zonder filter of grenzen. Ik heb veeeeel grenzen en ben een echte schijterd. Ik denk dat ik me eerder door omstandigheden zou laten meeslepen zoals Jennifer, dan bewust op het gevaar af te rennen zoals Miranda.”

Verhuizen naar Rainbow Lake, Canada zoals Jennifer (Van Chanel naar Flanel) of verhuizen naar de rand van landgoed Stonewood, Engeland zoals Nadja (Alles op alles)?

”O man. Dit is te moeilijk. Maar… ik denk… dan… dat ik naar Rainbow Lake vertrek. Daar gebeurt toch net iets meer ;)”

Tom of Rob (Uit: De weddingplanner)? 😉

”Ja zeg! Oké, ik denk dat ik dan toch voor Tom ga. Net iets spannender haha. Rob is zo’n good guy! Wat natuurlijk ook heel erg leuk is. Maar… Nou ja. Tom dus.”

Als je zelf zou trouwen zou je dan een bridezilla of een te relaxte bruid zijn?

”Hmm. Super uberrelaxt zal ik vast niet zijn op zo’n dag, al hoop ik dat natuurlijk wel. Maar ik sta erom bekend dat ik wil dat alles goed verloopt, dus dan zal ik wel een tikje een bridezilla worden. Maar nooit zo erg als in De Weddingplanner hoor. Geen poedeldiademen voor mij!”

Schrijven over een vechtscheiding in Ik pleit voor jou of over bruiloften in de Weddingplanner?

”De vechtscheiding uit Ik pleit voor jou! Het is stiekem toch veel leuker om een beetje te rellen dan alleen maar over gelukkige mensen te schrijven, toch?”

Dankjewel Marijke voor je leuke en grappige antwoorden!

Hopelijk zijn jullie nu enorm enthousiast geworden om Ik pleit voor jou! te gaan lezen. Morgen lees je hier op de blog wat ik van Ik pleit voor jou! vind! Wil je het boek alvast bestellen? Dat kan hieronder (of natuurlijk lokaal #kooplokaal). Tot morgen!

Liefs,
Marleen

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.