Just Don’t Mention It – Estelle Maskame

Zo’n circa 2,5 jaar geleden kwam er opeens een nieuwe hype naar Nederland. De jonge Estelle Maskame had een enorm populaire trilogie geschreven en Uitgeverij Moon vertaalde deze voor ons naar het Nederlands. Hoewel de meningen over deze serie erg verdeeld waren, ben ik echt fan. Ik vind het ontzettend knap dat Estelle Maskame op zo’n jonge leeftijd echt een goede trilogie neer heeft weten te zetten en ik heb echt genoten van de serie. Nu is daar een vierde deel, een boek dat het Did I Mention I Love You vertelt vanuit Tylers perspectief. Uiteraard was ik erg nieuwsgierig, maar gelukkig mocht ik het lezen in ruil voor een recensie, yay! Vandaag lees je mijn recensie!

De zeventienjarige Tyler heeft het goed voor elkaar. Hij heeft een eigen auto, een beeldschone vriendin en is populair op school. Maar vanbinnen is Tyler gebroken. En hij doet er alles aan om dat voor de buitenwereld verborgen te houden.

Tot die zomer, waarin Eden in zijn leven verschijnt. Ze is direct, scherp en veel verleidelijker dan een stiefzus zou moeten zijn. Ze kijkt dwars door Tylers façade heen en ziet de kwetsbare jongen die hij eigenlijk is. En hoe closer Eden en Tyler worden, he meer de muur rondom Tyler afbrokkelt.

Deze recensie kan spoilers bevatten voor de voorgaande delen. Ik raad je aan om eerste de eerste drie delen te lezen voordat je aan dit deel begint. Uiteraard is deze recensie wel spoilervrij voor het boek zelf, maar lezen op eigen risico als je (nog) onbekend met de serie. 

Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: dit boek is Estelle Maskame’s beste tot nu toe. Zonder twijfel. Waar ik bij het eerste deel (en eigenlijk ook bij de overige delen) meer het idee had dat het een leuk, romantisch, maar een beetje voorspelbaar boek is, is Just Don’t Mention It dat absoluut niet. Het boek is een stuk kwetsbaarder en serieuzer dan de voorgaande delen. Estelle Maskame heeft de lijdensweg (want dat is het absoluut) van Tyler echt heel erg knap op papier gezet en zo ongelofelijk geloofwaardig neergezet.

Het verhaal wordt afgewisseld door twee momenten in Tylers leven. Het moment dat hij op 12-jarige leeftijd door zijn vader mishandeld wordt en zijn leven als zeventienjarige als Eden in zijn leven komt. Door die afwisseling en relatief korte hoofdstukken zit de vaart er goed in en is het af en toe best moeilijk om het boek weg te leggen. Vooral omdat Estelle constant het verhaal door laat gaan zonder tijdsprongen in het heden zorgt ervoor dat je steeds verder wilt blijven lezen. Maar de afwisseling van de twee tijdlijnen geeft ook zoveel extra vorm aan het verhaal. De hoofdstukken van de twaalfjarige Tyler vond ik af en toe echt heftig, maar zo goed geschreven.

Soms vraag ik me af of er woorden bestaan die krachtig genoeg omschrijven hoe erg ik hem haat. Ik word dagelijks verscheurd, beginnend in mijn borst en het spreidt zich uit door mijn hele lijf, tot de woede me te veel wordt.

Maar de reden dat dit boek echt 5 sterren heeft verdiend is dat het echt hartverscheurend en rauw is. De auteur heeft de emotie en kracht goed op papier weten te zetten en ik heb regelmatig met een brok in mijn keel een bladzijde omgeslagen. Het verhaal van Tyler is er echt eentje die verteld moest worden en gelukkig heeft Maskame dat op een fantastische manier gedaan. Op een prachtige en geloofwaardige manier heeft ze hem neergezet, waarbij je niet anders dan ontzettend veel respect voor hem te hebben.

Just Don’t Mention It is een absolute must read voor de fans van de DIMILY-serie en wat mij betreft het beste boek tot nu toe. De rauwheid en de afwisseling van tijd zorgt ervoor dat dit boek zelfs een beetje onder je huid kruipt en je tranen laat wegslikken. Yes, ik ben heel erg blij dat Estelle Maskame ook Tylers verhaal op papier heeft gezet en stiekem hoop ik dat de andere delen ook vanuit zijn perspectief worden verteld.

Heb jij de DIMILY-serie van Estelle Maskame al gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Just don’t mention it ♥ Auteur: Estelle Maskame ♥ Uitgeverij: Moon
Aantal pagina’s: 446 ♥ ISBN: 9789048846573 ♥ Waardering: *****
Ik heb dit boek als recensie-exemplaar mogen ontvangen, dankjewel Uitgeverij Moon!

Lees hier mijn recensie van de andere delen in deze serie:
Did I Mention I Love You (#1)
Did I Mention I Need You (#2)
Did I Mention I Miss You (#3)

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.