Radiostilte – Alice Oseman

Vanaf het eerste boek dat ik van Alice Oseman heb gelezen ben ik hooked. Toegegeven, niet elk boek is fantastisch (zo vond ik haar debuut een beetje tegenvallen), maar andere boeken zijn weer helemaal fantastisch. Niet zo gek dus, dat ik enorm uitkeek naar een nieuwe vertaling van haar. Vorige maand verscheen Radiostilte, Alice’s tweede boek in het Nederlands en je leest vandaag wat ik ervan vind! 

Frances heeft haar hele leven gewijd aan school: ze is klassenoudste en haalt uitstekende cijfers. Haar enige hobby die niet aan school gerelateerd is, is fan art tekenen voor haar favoriete podcast. Als ze op een dag door de maker van die podcast wordt benaderd, blijkt ze hem tot haar verrassing te kennen: Aled Last woont tegenover haar. Ze beginnen een hechte vriendschap, waarin Frances begint te twijfelen aan haar keuzes: waarom werkt ze eigenlijk zo hard? En is studeren wel écht wat ze wil?

Oké, ik weet niet zo goed wat ik van dit boek moet vinden. Aan de ene kant was het heel erg moeilijk om weg te leggen en vloog ik door het boek heen. Het leven van Frances, haar twijfels en onzekerheden en haar zoektocht naar wie ze nou echt is. Aan de andere kant voelde het een beetje alsof de auteur te graag iets origineels neer wilde zetten? Ik kan er niet zo goed mijn vinger opleggen, maar het voelde op sommige punten net iets te gemaakt. Maar tegelijk voelden de personages, niet alleen Frances en Aled, maar bijna allemaal heel erg echt en zo goed neergezet, dat ik alsnog enorm genoten heb van het verhaal.

Ik vond het jammer dat het boek niet (deels) vanuit Aled is geschreven. Hij is iemand die je juist nog beter wilt leren kennen. Hij reageert op sommige dingen een beetje apart en niet altijd begrijpelijk, waardoor ik aan het einde een beetje met vragen bleef zitten. Aan de ene kant vond ik hem dus een heel tof personage, zeker hoe Frances hem bekijkt, aan de andere kant was hij ook zo neergezet dat je hem niet op elk moment begrijpt. Het einde had ook net wat beter gekund. Dat vond ik ook van Solitaire, Osemans debuut. Radiostilte is haar tweede boek en inmiddels dus al wat ouder, en haar schrijven is sindsdien wel echt verbeterd. De laatste pagina’s voelden een beetje als een anti-climax en had veel meer uitgehaald kunnen worden.

Oké, nu klinkt het net alsof ik dit boek helemaal verschrikkelijk vind, maar dat is echt niet zo. Ik heb genoten en het is een fijne, bijzondere en lieve YA met belangrijke onderwerpen. Ik heb alleen wat kanttekeningetjes, haha. Niet mijn favo van Oseman, maar alsnog wel een aanrader voor de YA-lezers!

Wat is jouw favoriete boek van Alice Oseman?

Liefs,
Marleen

Titel: Radiostilte ♥ Auteur: Alice Oseman ♥ Uitgeverij: Best of YA
Aantal pagina’s: 336 ♥ ISBN: 9789000388585 ♥ Waardering: ***,5
Ik heb dit boek gekregen als recensie-exemplaar, dankjewel Best of YA!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.