Meester Leonie – Leonie van der Grinten

Wist je dat ik rechten heb gestudeerd? In 2014 begon ik aan de bachelor rechtsgeleerdheid en die rondde ik zo’n 4 jaar later af. Eigenlijk vanaf het begin dat Meester Leonie actief was op Instagram volg ik haar, in het begin omdat ik het vanuit mijn studie interessant vond, en daarna omdat ze het strafrecht op een hele mooie en vooral laagdrempelige manier laat zien. Niet zo gek dus dat ik haar boek echt heel erg graag wilde lezen. Vandaag lees je mijn recensie! 

Van gestalkt worden door de partner van een cliënt tot bijstand verlenen aan een vrouw die haar agressieve man heeft doodgeslagen met een hamer: welkom in de wereld van Leonie van der Grinten. Dit boek geeft een uniek kijkje achter de schermen van het strafrecht. Wat is ervoor nodig om verdachten van de gruwelijkste misdaden te verdedigen? Moeten juristen vrezen voor hun leven sinds de moord op Derk Wiersum? Hoe ga je om met een kwetsbare cliënt die jou wil zoenen in de verhoorkamer? Wat te doen als je een cliënt tegenkomt in de kroeg? En hoe zorg je met een soms 80-urige werkweek voor een gezonde balans tussen werk en privé?

Meester Leonie is razend populair op Instagram, waar ze dagelijks de vragen van haar duizenden volgers beantwoordt. Met haar boek hoopt ze haar missie te volbrengen: de kloof tussen de maatschappij en het strafrecht verkleinen.

En wauw, dit boek is echt heel erg leuk! Het boek is opgedeeld in korte hoofdstukjes die je een perfect inkijkje geven in het leven van een strafrechtadvocaat, maar ook in het hoe het strafrecht in Nederland is ingericht en hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Meester Leonie wil met haar social media en inmiddels met haar boek de kloof tussen de samenleving en het strafrecht een klein beetje kleiner maken en ik denk dat het echt heel erg goed gelukt is. Het is vermakelijk, met vlagen indrukwekkend en emotioneel, maar vooral zo realistisch. 

Met mijn achtergrond waren veel dingen natuurlijk wel bekend, maar dit boek is ook niet bedoeld om een rechtenstudent of jurist het recht te leren. Dit boek is absoluut bedoeld voor die ene oom die altijd zegt dat de Nederlandse rechters te lage straffen uitdelen of voor die buurman die roept dat je met levenslang na een paar jaar weer buiten staat. Het boek van Meester Leonie geeft op een mooie, open manier antwoord op al die vragen en ik kan me niet voorstellen dat er iemand is die helemaal niets van dit boek zal leren. 

Wat ik persoonlijk heel erg tof vond, is dat je echt leest wie de persoon achter het Instagram-account is. Natuurlijk zie je af en toe via stories wel wat persoonlijke dingetjes voorbij komen, maar tijdens het lezen had ik dat nog veel meer. En die mix tussen persoonlijke anekdotes en verhalen, grappige momenten als strafrechtadvocaat, maar ook emotionele zaken maakt dat dit echt een boek is geworden dat iedereen zou moeten lezen. Dikke tip dus! 

Bij elk boek heb je natuurlijk bepaalde verwachtingen, maar dit boek heeft alle verwachtingen waargemaakt én overtroffen. Dikke aanrader voor iedereen die meer wil lezen over het leven van een strafrechtadvocaat, maar ook over hoe het Nederlandse strafrechtstelsel nu echt in elkaar zit. Echt, lees het! 

Volg jij Meester Leonie op Instagram? En zou je haar boek willen lezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Meester Leonie ♥ Auteur: Leonie van der Grinten ♥ Uitgeverij: HarperCollins
Aantal pagina’s: 256 ♥ ISBN: 9789402768794 ♥ Waardering: ****,5
Ik heb een digitaal recensie-exemplaar gekregen, dankjewel HarperCollins! 

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.