Dit is hoe het ging – Astrid Boonstoppel

Ik ben een beetje allergisch voor gehypete boeken. Soms vind ik ze inderdaad heel erg tof, maar soms vallen ze ook behoorlijk tegen. Een van de meest gehypete YA-boeken van de laatste tijd is Dit is hoe het ging. Genomineerd voor de Hebban Debuutprijs en met heel veel lovende reacties en beoordelingen werd ik toch wel heel erg nieuwsgierig. Ik scoorde het boek op de Deventer Boekenmarkt en vandaag lees je mijn recensie!

Dit is het verhaal van Cato Schmidt. Cato heeft alles: fijne ouders, lief zusje, leuk bijbaantje en vriendinnen uit het groepje populairste meisjes van de school. Maar Cato worstelt. Met zichzelf en met haar pijnlijke verleden. Als haar perfecte leven barstjes begint te vertonen, keert Cato steeds meer in zichzelf. De enige bij wie ze terecht kan is Adrian, haar vriend die ze online heeft leren kennen. Hij zal haar nooit laten vallen. Toch?

Het verhaal in Dit is hoe het ging wordt achteraf verteld door Cato en daardoor hangt er een bepaalde onheilspellende en spannende sfeer. Je weet gewoon dat er iets gaat gebeuren, maar wat er precies gebeurd is blijft tot de laatste pagina’s een geheim. De schrijfstijl is heel intrigerend en houd je continue op het puntje van je stoel. Je moet gewoon weten wat er verder gaat gebeuren en wat er uiteindelijk is gebeurd. Je moet het weten en je kunt eigenlijk niet eerder stoppen met lezen.

Ik dacht er niet aan en toch dacht ik eraan. Als een irritant steentje in je schoen dat je tegelijkertijd wilt negeren en uit je schoen wilt vissen. Alleen was dit geen steentje maar een meteoriet die met de snelheid van het licht op me afkwam.

Hoewel ik nieuwsgierig was en wist dat het een YA-thriller was, had ik eigenlijk geen idee wat ik kon verwachten. Ik had met opzet de recensies niet inhoudelijk gelezen, dus het was voor mij een complete verrassing wat ik aan zou treffen. Zou het de kant van pesten opgaan of juist wat meer lichamelijke problemen? Ik had geen idee en de hele leeservaring was daarom een ontdekkingsreis. Ik vond het heel erg fijn dat er op de flaptekst erg weinig wordt onthuld, maar je toch heel nieuwsgierig laat worden. Ik ben in ieder geval regelmatig met een open mond achtergelaten.

Het verhaal wordt dus achteraf verteld en afgewisseld met transcripties waarbij bekenden van Cato aan het woord zijn. Juist die afwisseling zorgt ervoor dat er echt een spanning onder de pagina’s ligt die je niet loslaat. Het enige minpuntje vond ik het einde. Ik had een bepaald idee welke kant het op een gegeven op zou gaan en hoewel het nog steeds als een verrassing was, vond ik het einde ook een beetje overdreven. Dat had wel iets minder gekund, denk ik. Overigens wel een megashock hoor, dat einde, just saying.

Dit is hoe het ging is een keisterke YA-thriller die de hype absoluut waard is. Ook zeker een terechte kanshebber voor de Debuutprijs, want het is een prachtig en sterk debuut. Ik ben in ieder geval van mijn sokken geblazen en kijk nu al uit naar een nieuw boek van Astrid Boonstoppel!

Heb jij deze YA-thriller al gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Dit is hoe het ging ♥ Auteur: Astrid Boonstoppel ♥ Uitgeverij: Blossom Books
Aantal pagina’s: 211 ♥ ISBN: 9789463491556 ♥ Waardering: ****,5

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.