IJzer – Holly Black

Eerder las ik Water en Bloed, de eerste twee delen in de Faerie-serie van Holly Black. Na de Elfhame-serie was ik misschien een beetje teleurgesteld in deze boeken, maar ik was wel heel erg benieuwd naar het derde en laatste deel. Dat boek las ik eerder deze maand en je leest vandaag wat ik ervan vond!

In het rijk van de Faeries is het moment van Roibens kroning aangebroken. Kaye is van één ding zeker – haar liefde voor deze koning. Maar als ze, dronken van de Faeriewijn, hem haar liefde verklaart, stuurt hij haar op een onmogelijke queeste. Ze zal hem nooit meer kunnen zien of spreken, tenzij ze datgene kan vinden wat absoluut niet bestaat: een Faerie die een leugen kan vertellen.

Verslagen besluit Kaye naar huis te gaan en de waarheid aan haar moeder te vertellen – dat ze een wisselkind is dat jaren geleden is omgeruild voor Ellens menselijke dochter. Woedend stuurt haar moeder Kaye terug naar de Fairiewereld om het mensenkind te vinden waarmee zij is verwisseld. Maar aan het hof van de Faeries gonst het van de intriges en leugens, en al snel is Kaye wederom een pion in een veel groter complot.

Kan een enkele pixie het, in een machtsspel van listen en wapens, opnemen tegen een koninkrijk?

Laat ik maar beginnen met dat ik dit deel zo ongelofelijk veel beter vond dan de twee voorgangers. Ik ben echt omvergeblazen en kon het boek maar moeilijk wegleggen. Ik geef toe: ik wist echt nog heel weinig over de twee voorgaande delen. Heel globaal zat het verhaal nog in mijn hoofd, maar alle details waren compleet verdwenen. Maar dat zorgde absoluut niet voor minder leesplezier. Ik zat er zelfs vanaf het begin echt helemaal in en langzaam kwam er meer naar boven.

In Water draait het verhaal om Kaye en Roiben. In Bloed draait het om compleet iemand anders, namelijk Val. Daar had ik vooral in deel twee best moeite mee. Maar wat heel tof is aan IJzer, is dat deze twee werelden samenkomen in dit derde deel. Alles krijgt een mooi einde en dat allemaal gestopt in een pakketje vol mooie beschrijvingen, een wereld die perfect in elkaar zit en een goede dosis spanning en intriges. En hallo, hoe mooi ziet dit boek er ook uit? Boekerij heeft er echt weer een cadeautje van gemaakt.

Waar ik in Bloed echt een beetje het plot miste, was er hier wel een goed plot aanwezig. Het is niet het meest sterkste plot wat je ooit zal lezen, maar dat wordt goed gemaakt door de sterke world building. Tevens blijkt het ook steeds spannend, waardoor het best moeilijk is om dit derde deel weg te leggen. Ik ben absoluut niet teleurgesteld en heb eigenlijk gelijk zin in om de serie van De wrede prins te herlezen en te zien hoeveel personages er uit de Faerie-serie terug komen in de Elfhame serie.

Als je fan bent van fantasy, dan is deze serie echt een aanrader. Hoewel het derde deel met afstand echt mijn favoriet is, mag je de andere twee delen niet overslaan. En zeg nu zelf, deze limited editions mogen toch niet missen in jouw boekenkast?

Heb jij deze boeken al gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: IJzer ♥ Auteur: Holly Black ♥ Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina’s: 301 ♥ ISBN: 9789022595503 ♥ Waardering: ****,5
Ik heb dit boek ontvangen als recensie-exemplaar, dankjewel Boekerij! 

Hier lees je mijn recensies van de andere delen in deze serie:

Water (Faerie #1)
Bloed (Faerie #2)

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.