Graag gedaan, Noni Blake – Claire Christian

Een van de boeken waar ik het meest naar uitkeek deze zomer was Graag gedaan, Noni Blake. De flaptekst klonk enorm goed en vooral iets wat ik nog niet vaak had gelezen. Ik heb gelukkig niet al te lang gewacht met lezen toen het boek binnenkwam en je leest vandaag mijn recensie!

Noni Blake heeft besloten dat ze niet de rest van haar leven stil kan blijven staan. Sinds haar relatie met Joan na negen jaar op de klippen gelopen is, weet ze niet wat ze met zichzelf aan moet – en dat was anderhalf jaar geleden… Een avond met haar beste vriend (en een aantal glazen wijn) later heeft ze een plan: een reis naar Europa, op zoek naar wat – en wie – háár gelukkig maakt. Noni Blake gaat eindelijk tijd, aandacht en liefde besteden aan de persoon die al haar hele leven op de tweede plek komt: zichzelf.

Ik ben een klein beetje verliefd geworden op Noni Blake. Wat is zij een sexy, stoere vrouw! Het boek wordt vergeleken met een Eat, Pray, Love maar dan anno nu. Ik heb dat boek nooit gelezen, maar jaren geleden heb ik wel de film gezien. Ik vond die film destijds echt geen klap aan, maar ik kan me – qua onderwerp – wel voorstellen dat het daarmee vergeleken wordt. Noni gaat op een prachtige, maar ook zeker confronterende reis om weer gelukkig te worden. Graag gedaan, Noni Blake is een soort liefdesbrief aan het leven, aan genot en vooral aan gelukkig zijn. Wat een prachtig feestje om te lezen.

Wat ik heel knap vind is dat je tijdens het lezen misschien niet alle keuzes van Noni begrijpt. Ik vond het zelfs soms bizar hoe ze bepaalde dingen doet. Maar toch zorgde dat geen enkel moment dat ik haar minder leuk of sympathiek vond. Ze is namelijk zo door de auteur neergezet dat je je altijd wel in haar kunt inleven. Ze is zo herkenbaar neergezet, zelfs als je een compleet ander leven hebt dan haar (en dat hebben – helaas – de meeste mensen). Elke keuze die Noni maakt wordt duidelijk uitgelegd en zorgt uiteindelijk voor begrip.

Dit is een moment. Een mijlpaal. Een verandering. Je kunt doen wat je maar wilt, lieverd. En voor de eerste keer in mijn leven jaagt die mogelijkheid me geen doodsangst aan.

Het verhaal van Noni is er eentje dat me waarschijnlijk nog lang zal bij blijven. Je kunt zoveel leren van de kijk op het leven die ze tijdens haar reis ontdekt. Haar zoektocht naar genot is er eentje die veel meer mensen zouden moeten nastreven. Tegelijk met Noni word je verliefd op de plekken waar ze komt en de mensen die ze ontmoet. En geloof me, dat wil je. Hoewel ik de Nederlandse titel tof vind, vind ik ‘m na het lezen niet heel erg goed bij het verhaal passen. De Engelse titel (It’s Been a Pleasure, Noni Blake) is wat dat betreft a better fit.

Ik ben echt omver geblazen door dit boek. Ik keek er echt naar uit, maar ik vond ‘m zelfs nog beter dan ik had gehoopt/verwacht. Dit is een boek dat ik sowieso nog een keer wil herlezen, want ik heb nog lang niet genoeg van Noni!

Stond dit boek al op jouw TBR?

Liefs,
Marleen

Titel: Graag gedaan, Noni Blake ♥ Auteur: Claire Christian ♥ Uitgeverij: de Fontein
Aantal pagina’s: 331 ♥ ISBN: 9789026153143 ♥ Waardering: ****,5
Ik heb dit boek gekregen als recensie-exemplaar, dankjewel de Fontein!

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.