De wrede prins – Holly Black

Ik ben best wel een sucker voor mooie covers. Zo kocht ik eerder dit jaar de prachtige limited edition van De wrede prins van Holly Black, uitgegeven door Boekerij. Ik begon niet lang nadat het boek binnen was, maar op dat moment wist het boek me compleet niet te boeien. Na circa 80 pagina’s belandde het boek weer half gelezen in de kast. Op een mooie, opvallende plek, zodat ik er steeds naar kon kijken, dat wel. In november begon ik nog een keer en deze keer kon ik het boek niet wegleggen! Vandaag lees je mijn recensie!

Toen Jude zeven was, kwam er een vreemde man langs: een man met gekke kleren, puntige oren en een donderstem. Voor Jude wist wat er gebeurde, haalde hij een zwaard tevoorschijn en vermoordde daarmee haar ouders. Jude en haar zusjes moesten met hem mee, ver weg naar het elfenland Elfhame.

Tien jaar later is Jude een opstandige jonge vrouw. Ze heeft het zwaar in Elfhame: ze wordt gediscrimineerd om haar menselijke afkomst en soms zelfs bedreigd. De arrogante prins Cardan is het ergst van allemaal, dus waarom krijgt ze het altijd zo warm als hij in de buurt is? Het tij keert als Jude door Cardans broer, kroonprins Dain, wordt ingeschakeld als spion. Naarmate haar spionnentraining vordert, krijgt ze meer zelfvertrouwen en maakt ze nieuwe vrienden. Eindelijk lijkt ze haar plek te hebben gevonden. Maar in Elfhame is niets wat het lijkt, en wie hoog vliegt, kan diep vallen…

Fantasy is niet een genre dat ik regelmatig lees, maar er zijn wel een aantal boeken in dit genre die ik heel tof vind. Blijkbaar was De wrede prins bij poging twee dat ook. Ik heb geen idee waarom het boek destijds weer half gelezen in de kast kwam, maar tijdens mijn tweede keer wilde ik echt niet stoppen met lezen. De schrijfstijl is enorm verslavend en de spanning wordt ontzettend goed opgebouwd. Wel is het begin een beetje langdradig, het duurt wel een pagina of 100 voordat je er echt in zit.

Wat ik heel tof vond is dat Jude heel anders is dan de gemiddelde vrouwelijke hoofdpersoon in een fantasyboek. Ze wordt in het begin niet neergezet als een alledaagse rups, die opeens ontpopt tot een vlinder die dan de held van de dag is. Jude heeft namelijk een honger naar macht en maakt daarvoor een aantal egoïstische keuzes die perfect bij het verhaal passen. Ik vond het heerlijk om te lezen dat ze keuzes maakt die puur voor haarzelf zijn en tegelijk blijft ze rekening houden met de wereld en de mensen om haar heen. Perfecte balans en het zorgt ervoor dat Jude echt heel realistisch overkomt.

De sfeer is vrij grimmig en daar hou ik wel van. Dit boek draait om alles behalve rozengeur en maneschijn en zorgt voor een originele twist. Ik vind het een beetje lastig om te omschrijven, maar ik heb echt genoten van de wereld die is neergezet. Ik kan er niet zo goed mijn vinger op leggen, maar het is anders dan anders (niet dat ik nu superveel fantasy heb gelezen) en dat vond ik fijn. Ik heb in ieder geval heel erg veel zin in het vervolg!

Ik ben zo blij dat ik dit boek een tweede kans heb gegeven, want ik heb echt genoten. Dit boek is niet alleen prachtig aan de buitenkant, maar heeft ook een stoere en toffe binnenkant. Het vervolg staat op mijn wishlist, zin in!

Heb jij dit boek gelezen? Wat vond je er van?

Liefs,
Marleen

Titel: De wrede prins ♥ Auteur: Holly Black ♥ Uitgeverij: Boekerij
Aantal pagina’s: 347 ♥ ISBN: 9789022589571 ♥ Waardering: ****

Misschien vind je dit ook interessant

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.