Niemand zoals hij – Lucia van den Brink

Een hele tijd geleden ontving ik een mailtje van Ambo | Anthos of ik bij verschijning het boek Niemand zoals hij van Lucia van den Brink wilde ontvangen en recenseren. De flaptekst trok me eigenlijk gelijk en het leek me een heel bijzonder boek. Halverwege januari viel het boek op de mat en vandaag lees je of ik het inderdaad zo’n bijzonder boek vind! Lees je mee?

Renke heeft haar opa Pieter al een tijd niet gezien als ze op een dag pakketjes van hem ontvangt, met Post-its, origami kraanvogels en dagboekfragmenten. Opa Pieter is naar Japan vertrokken nadat hij gediagnosticeerd was met de spierziekte ALS. Waar Renke alle tijd van de wereld heeft, weet hij dat zijn dagen geteld zijn. Hij probeert er het beste van te maken en wil karatetraining volgen bij zijn vriend Yamada. Doordat hij langzaamaan afscheid moet nemen, krijgt de schaduwzijde van zijn persoonlijkheid soms de overhand. Als Renke haar baan verliest, reist ze opa achterna in een ultieme poging hem nog te leren kennen. In Nederland was ze dagelijks bezig met het delen van haar leven op haar blog en socialmediakanalen, maar tijdens haar reis komt ze er juist achter dat niet alles te delen valt. Hoe graag ze dat ook wil.

Na de Ice bucket challenge een paar jaar geleden heeft de ziekte ALS een groter bereik gekregen. Steeds meer mensen inmiddels wat de ziekte grotendeels inhoudt. Heel erg goed natuurlijk, maar voor mij heeft een boek met dit onderwerp een extra lading. Mijn opa is jaren geleden overleden aan deze ziekte en daardoor was ik nog nieuwsgieriger naar dit boek. En hoewel de ziekte een podium krijgt in Niemand zoals hij, vond ik het niet heel erg goed uitgewerkt. Het kwam amper aan bod en het had eigenlijk ieder andere, verschrikkelijke ziekte kunnen zijn.

Ik denk dat het ook wel kwam omdat je te weinig over opa Pieter leest. Hoewel de flaptekst en zelfs de titel suggereert dat het boek om opa draait, gaat het allemaal teveel om Renke. Ik vond haar ook helemaal niet zo sympathiek, bijna ergerlijk zelfs. Ik vond het erg jammer dat het boek grotendeels om haar draaide en er veel irrelevante delen in het boek waren gestopt. Het idee – dat een kleindochter haar opa die ze helemaal niet zo goed kent volgt naar de andere kant van de wereld – vond ik enorm tof en daar is zoveel uit te halen. Het podium dat aan de kleindochter is gegeven paste helemaal niet in dat idee, vond ik.

Meer dan de helft van het verhaal speelt zich af in Japan en dat vond ik wel heel erg mooi uitgewerkt. Je kunt echt zien dat de auteur verstand heeft van het land en de gebruiken en die komen op een mooie, leerzame en interessante manier naar voren. Maar verder denk ik dat het boek gewoon niet zo mijn ding was. Het voelde voor mij op een bepaalde manier niet kloppend, alsof het niet af was? Ik vind het een beetje lastig om het onder woorden te brengen, maar ik sloot het boek niet met een heel positief gevoel.

Hoewel ik erg nieuwsgierig was naar Niemand zoals hij heeft het boek mijn verwachtingen niet waargemaakt. Ik denk dat het boek niet helemaal mijn ding was, maar misschien vind jij het boek wel heel erg mooi! Voor mij kwamen een paar dingen niet helemaal lekker uit de verf en vond hoofdpersoon Renke te onsympathiek om echt te genieten van het verhaal. Jammer!

Zou jij dit boek willen lezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Niemand zoals hij ♥ Auteur: Lucia van de Brink ♥ Uitgeverij: Ambo| Anthos
Aantal pagina’s: 245 ♥ ISBN: 9789026347573 ♥ Waardering: **,5
Ik heb dit boek ontvangen als recensie-exemplaar, dankjewel Ambo | Anthos!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.