Dingen anders doen – Lianne Keemink

Lianne – a.k.a. de Selfhulp hipster – volg ik al een tijdje op Instagram. Vorig jaar las ik haar eerste boek en vanaf het moment dat haar tweede boek Dingen anders doen bekend werd gemaakt was ik al nieuwsgierig. Van uitgeverij Nieuw Amsterdam mocht ik een digitaal recensie-exemplaar ontvangen en vandaag lees je wat ik ervan vind!

Jezelf goede gewoontes aanleren en slechte gewoontes afleren is volgens zelfhulpboeken een kwestie van een knop om zetten, gewoon even wilskracht tonen en zoveel mogelijk motiverende spreuken tot je nemen. De werkelijkheid is meestal weerbarstiger. In Dingen anders doen vertelt en onderzoekt Lianne hoe makkelijk of moeilijk het is om te stoppen met het scrollen op social media of chocola inhaleren, om meer te sporten, geconcentreerder te werken en een opgeruimder huis te hebben. Is het echt een kwestie van mindset of komt er veel meer aan te pas? Hoe doen we dat nou echt, gewoontes veranderen? Het korte antwoord is als een Facebook relatiestatus: It’s complicated. Het uitgebreide antwoord lees je in dit boek.

In Dingen anders doen neemt Lianne je in lekkere korte hoofdstukjes mee om bepaalde gewoontes aan of juist af te leren. In deze korte hoofdstukken deelt ze handige en bruikbare tips om zelf dingen anders te gaan doen. Aan het eind van elk hoofdstuk deelt ze tips voor bijv. boeken, dingen die je anders zou kunnen doen en iets wat je echt moet doen. Waar je in andere zelfhulpboeken juist leest dat je maar gewoon wilskracht moet gebruiken, is Lianne in Dingen anders doen juist heel erg nuchter en vooral heel erg eerlijk. Met veel persoonlijke voorbeelden neemt ze je mee langs  gewoontes en hoe jij deze kunt aan- of afleren.

Net als in haar eerste boek is Lianne ook in Dingen anders doen heerlijk eerlijk, met een goede dosis sarcasme. De humor zit er lekker in, maar tegelijkertijd heeft het boek ook zeker de nodige serieuze tonen zodat ook jij en ik aan de slag kunnen met het veranderen van gewoontes. En juist door die nodige humor blijft het boek heel goed leesbaar. Ook geeft Lianne juist handige én bruikbare tips waar je echt iets aan hebt, in plaats van tips waarbij het allemaal een beetje zweverig blijft. Het boek is droog (op de goede manier) en lekker nuchter, houden we van.

Zoals ik al eerder schreef is het boek opgedeeld in vier delen met korte hoofdstukken. Lianne begint met een indeling en wat algemene informatie over gewoonteveranderingen, geeft methodes hoe jij je gewoontes kunt aanpakken en deelt vervolgens haar eigen processen van het aan- en afleren van gewoontes. Het begin vond ik af en toe een beetje saai worden, maar het past wel goed bij het boek en thema. Juist de persoonlijke verhalen en ervaringen van Lianne vond ik echt heerlijk om te lezen. Maar tegelijkertijd had ik er ook een beetje moeite mee. Ik geef eerlijk toe, die moeite kwam vooral vanuit het punt dat ik het soms persoonlijk opvatte. Lianne heeft het namelijk over veel gewoontes die veel mensen wel willen veranderen (zoals meer sporten, gezonder eten en productiever werken). Ik weet natuurlijk dondersgoed dat ik daarin mijn leven heel wat kan verbeteren, maar om daadwerkelijk die stap te zetten is lastig. Uiteraard helpen dit soort boeken daar mee, maar juist door de fijne schrijfstijl van Lianne werd ik wel in bepaalde hoofdstukken echt met mijn neus op de feiten gedrukt. Absoluut goed en nodig, maar of ik er echt ‘blij’ mee ben? Daar moet ik nog even over nadenken, haha.

Wederom heeft Lianne echt een enorm fijn zelfhulpboek geschreven. Als je haar vorige boek hebt gelezen, ga je deze ook zeker waarderen. Ben je op zoek om bepaalde gewoontes te doorbreken of wil je juiste nieuwe gewoontes aanleren? Lees dan absoluut dit boek! Ik raad je overigens wel aan om het boek als paperback te lezen. Zelf las ik Dingen anders doen als ebook, maar bij zelfhulpboeken werkt het voor mij beter om daadwerkelijk het boek vast te houden. Zo neem ik (lijkt het) sneller dingen op en je kunt eventjes terugbladeren. Daarnaast komen de geweldige illustraties ook veel beter uit op papier, ha!

Kende jij Lianne al? Heb jij al een boek van haar gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Dingen anders doen ♥ Auteur: Lianne Keemink ♥ Uitgeverij: Nieuw Amsterdam
Aantal pagina’s: 272 ♥ ISBN: 9789046826515 ♥ Waardering: ****
Ik heb dit boek ontvangen als digitaal recensie-exemplaar, dankjewel Nieuw Amsterdam!

 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.