Suzanna’s wereld – Jojo Moyes

Als je mij al een tijdje volgt weet je dat ik fan ben van Jojo Moyes. Het ene boek vind ik mooier dan de andere, maar ze is in ieder geval de auteur van mijn favoriete boek ever, Voor jou. Uitgeverij de Fontein is lekker bezig met het (her)uitgeven van de schrijfsels van Moyes en sinds deze maand ligt een ‘nieuw’ boek van Moyes in de winkels! Vandaag lees je mijn recensie van Suzanna’s wereld!

Suzanna gaat gebukt onder familieproblemen. Haar moeder, de ooit zo stralende socialite Athene Forrester, had de wereld aan haar voeten liggen tot een schandaal haar reputatie te gronde richtte. Als haar dochter achtervolgt dat schandaal Suzanna nog steeds.
De enige plek waar Suzanna zich thuis voelt is het Peacock Emporium, het kleine curiosawinkeltje annex café, dat ze als bouwval kocht en heeft opgeknapt. De plek trekt al snel allerlei mensen aan voor een espresso en een praatje. Ook Alejandro, op de vlucht voor zijn herinneringen aan Argentinië, komt steeds vaker langs.

Laat ik beginnen met een confession: Ik bleek dit boek al in de kast te hebben staan. Ik verzamel de boeken van Jojo Moyes en ik dacht altijd dat The Peacock Emporium nooit vertaald was, tot nu. Echter bleek in 2004 het boek Passie & Parelmoer de vertaling van The Peacock Emporium te zijn en dat boek staat al in de kast! Oepsie! Overigens vind ik beide titels niet echt passen bij het boek, hoewel Suzanna’s Wereld wel iets beter gekozen is.

Goed, let’s talk about business! Ik val maar gelijk met de deur in huis, dit is mijn minst favoriete boek van haar. Het is absoluut een Jojo Moyes met uitgebreide beschrijvingen en goed uitgewerkte personages, maar het wist me niet te raken waar haar dat normaal gesproken wel heel erg goed lukt. Wel past dit boek erg goed in het rijtje met Zee van verlangen en Dicht bij jou (voorheen Walvisbaai). Door middel van verschillende personages en perspectieven leer je niet alleen Suzanna goed kennen, maar ook veel mensen om haar heen. Zoals we van Moyes gewend zijn weet ze de wereld die ze beschrijft enorm uitgebreid en goed op papier te zetten.

Het eerste hoofdstuk begint ontzettend sterk. Ik zat zelfs met een brok in mijn keel te lezen. Maar daarna werd het voor mij behoorlijk saai en langdradig tot circa 2/3 van het boek en dat vond ik jammer. Ik ben het op zich van Jojo Moyes gewend (in ieder geval de herdrukken) dat het altijd eventjes duurt voordat je op gang bent (en dat is niet erg, de schrijfstijl maakt vaak veel goed). Maar in Suzanna’s wereld duurde het voor mij te lang waardoor ik het boek grotendeels een beetje met tegenzin heb gelezen. De vaart komt er gewoon niet echt in.

Daarnaast vond ik Suzanne echt compleet niet sympathiek. Ze is verwend en nukkig en daar werd weinig verklaring voor gegeven. De personages eromheen zijn echter wel heel goed uitgewerkt en ook het lieve en leuke personages om over te lezen. Er zitten een aantal momenten in die ik behoorlijk hartverscheurend vond, maar die draaiden niet allemaal om Suzanna.

Zoals je leest ben ik niet heel enthousiast over Jojo Moyes nieuwste boek. Hoofdpersoon Suzanna wist mij niet genoeg te boeien en daarna gebeurde er te lang te weinig om mij echt hooked te krijgen. Het boek past in het rijtje van de andere herdrukken, maar dit is wel mijn minst favoriete.

Welke boeken van Jojo Moyes heb jij al gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Suzanna’s wereld ♥ Auteur: Jojo Moyes ♥ Uitgeverij: de Fontein
Aantal pagina’s: 464 ♥ ISBN: 9789026141683 ♥ Waardering: ***
Ik heb dit boek ontvangen als recensie-exemplaar, dankjewel De Fontein! 

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.