8x toffe ideetjes voor een lekker (zondags) ontbijt

Alweer een bakartikel? Ja, haha! Don’t get me wrong, ik ben niet opeens een foodblogger, maar ik bak steeds meer dus af en toe vind ik het leuk om hier wat ervaringen of tips te delen. De afgelopen weken hebben wij geprobeerd om elke zondag lekker uitgebreid of anders dan anders te ontbijten. Met inspiratie van blogs, kookboeken of Pinterest doken wij (of ik alleen) de keuken in om allerlei lekkers te maken. Vandaag deel ik 8 toffe ideetjes voor een lekker ontbijt!

NB. Onderstaande recepten zijn niet perse gezond. Ik kijk sowieos over het algemeen niet naar gezonde recepten, maar bij een zondags ontbijt mag het voor mij al helemaal lekker zoet, of veel, of allebei zijn!

Cinnamon rolls van Laura’s Bakery
De eerste zondag begonnen we goed met een makkelijk, maar o zo lekker recept! Ik maakte cinnamon rolls van een recept van Laura’s Bakery. Zo gemaakt, maar zo lekker! Ik heb iets te veel glazuur gebruikt, waardoor ze wel heel erg zoet waren, maar ze waren wel superlekker! Ik heb gelijk zin om ze nog een keer te maken! Natuurlijk is dit gerecht lekker voor een ontbijtje, maar kan ook prima bij een brunch, high tea of voor bij de koffie!
Hier vind je het recept van deze simpele cinnamon rolls! 

Breakfast Burrito uit All Day Breakfast
Vorig jaar at ik voor het eerst een breakfast burrito bij Ted’s in Den Haag (aanrader als je in Den Haag, Utrecht of Haarlem bent) en nu hebben we ‘m zelf gemaakt. Ik haalde de inspiratie uit het All Day Breakfast kookboek, maar heb de ingrediënten iets aangepast. Ik maakte ‘m met extra avocado en crème fraiche en hij was zo, zo lekker! Die ga ik nog vaker maken!
All Day Breakfast kun je hier via Bol.com bestellen, maar ik zou ook zeker je ogen openhouden bij AH’s of Jumbo’s, want misschien ligt hier wel een licht beschadigd exemplaar voor een leuke prijs!

Zelfgebakken brood met de bakmix van Robèrt van Beckhoven
Brood bakken stond al op mijn to do lijstje en op een zondagochtend gingen we de uitdaging aan. We bakten een vloerbrood met de bakmix, maar hadden ‘m beter de avond ervoor kunnen maken. Nu konden we pas rond een uurtje of 12:00 gaan eten, omdat je het deeg moet laten rijzen, kneden, rijzen, bakken en laten afkoelen.

Het brood aten we met wat we lekker vonden op brood. Zo vind ik een zacht gekookt eitje met avocado superlekker en had mijn vriend zelfgemaakte eiersalade. We hebben verschillende recepten gecombineerd, maar dit hebben wij gebruikt: 3 eitjes (hard gekookt), drie eetlepels mayonaise, een halve theelepel mosterd, paprikakruiden, basilicum, zout en peper. En zo maakten we het: Pel de eitjes, prak de eieren (maar niet zo fijn dat je geen stukjes meer hebt), meng de mayonaise en mosterd er doorheen en voeg kruiden naar smaak toe. Eventueel kun je er kleine stukjes bacon of een (bos)uitje aan toevoegen, heerlijk!

Blueberry pancakes met mascarpone room
Ik hou echt compleet niet van pannenkoeken en poffertjes. Nooit lekker gevonden ook. Wel kan ik af en toe enorm genieten van pancakes als ontbijt (heel af en toe). Wel is het een ultiem gerecht voor een goed zondags ontbijt. Ik vond een lekker recept op AH.nl voor blueberry pancakes en we doken op zaterdag (zondag hadden we al plannen) in de keuken. De eerste mislukte een beetje, maar verder smaakten ze erg lekker! We aten ze met zelfgemaakte mascarpone room van Laura’s Bakery en wat aardbeiensaus. Ik kan je aanraden om er wel iets bij te eten (bijvoorbeeld stroop of een bepaalde room), want anders kunnen ze vrij droog zijn. Jum!

Omelet met toppings
Ik hou echt van gerechten met ei en daarom heb ik ook echt genoten van dit omelet. Omelet is trouwens heerlijk divers, want in principe kun je er alles in gooien wat je lekker vindt. Zo maakte ik hem met kaas, blokjes ham, stukjes tomaat en paprikakruiden en met avocado on the side. Ciabatta, stokbrood of andere favoriet brood er naast en smullen maar! Zo klaar en superlekker!

Smoothies met blauwe bessen, frambozen, aardbeien en yoghurt
In Zuid-Afrika heb ik een mega lekkere smoothie gehad bij Kaui (zit tegenwoordig ook op Utrecht Centraal, say what?). Het was een smoothie met frozen yoghurt, aardbeien, frambozen, blauwe bessen, banaan en honing. Nu hou ik compleet niet van banaan, dus die liet ik er altijd uit. Nu hoeft een ontbijt niet altijd enorm vullend of groot te zijn, dus een smoothie volstaat af en toe ook. In plaats van Frozen Yoghurt te gebruiken (want dat was me teveel werk, is wel zelf te maken; google maar eens home made frozen yoghurt), gebruikte ik normale volle yoghurt met diepvriesfruit. Wederom liet ik de banaan achterwege, maar er ging wel een scheutje honing in. Allemaal in de blender, overgieten in een glas en klaar! Enjoy!

Broodpudding met blueberries en croissantjes
Naast de breakfast burrito en de cinnamon rolls is dit denk ik wel mijn favoriete gerecht van dit rijtje. Ik zag dit recept op Pinterest voorbij komen en moest het gewoon maken. Het was zelfs zo lekker dat we het  een week later nog een keer maakten voor bij een brunch bij mijn ouders. Ik maakte namelijk een broodpudding van croissantjes, een soort cheesecake vulling en blueberries. Supereasy en zo, zo lekker! De croissantjes mogen best een dag oud zijn (hoef je op zondagochtend niet eerst nog naar de supermarkt), het cheesecakemengels bevat slechts een bakje roomkaas, 2 eieren, een beetje vanille en suiker en blauwe bessen (of ander fruit als je dat lekker vindt). Het recept vind je hier en je wilt dit maken, geloof mij!

Bagels met bacon, avocado en ei
Stiekem at ik deze laatste tip niet als zondags ontbijt, maar als lunch tijdens het verplicht thuiswerken door het coronavirus, mar dit is ook een prima gerecht voor het ontbijt! Net als de omelet van hierboven kun je hier ook compleet mee losgaan. Ik hou van de combi bacon, avocado en ei, maar mijn vriend had een bagel met ei, bacon, kaas, heksenkaas en komkommer. Je kunt hier helemaal je creativiteit om los laten en jouw perfecte bagel samenstellen! Ik geef wel toe, eigenlijk was het de bedoeling dat ik een bagel zou hebben waarin het gat iets groter zou zijn en het ei daarin, maar dat was mislukt. Nou, dit smaakte ook prima! 😉

Ontbijt jij graag uitgebreid in het weekend? Wat is jouw favoriete gerecht?

Liefs,
Marleen

PS. Met het verplichte thuiswerken/thuisblijven zijn bovenstaande gerechten natuurlijk ook prima geschikt voor lekkere lunches! ♥

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.