Labyrint – Esther Verhoef

Een tijdje geleden kreeg ik een onverwachts – groot – pakket van Uitgeverij Ambo|Anthos met daarin onder andere het nieuwste boek van Esther Verhoef. Nu is deze auteur niet perse een auteur waarvan ik alles lees, maar het pakket was zo tof dat ik het boek wel een kans wilde geven. Op een maandagochtend ging ‘ie mee in de trein en ‘s avonds was het boek uit! Vandaag lees je mijn recensie!

In Labyrint komt alles van Nederlands succesvolste schrijfster Esther Verhoef samen. In dertien spannende, verrassende en meeslepende verhalen laat zij de lezer alle hoeken van het thrillergenre zien. Verhoef betreedt nieuwe paden met het mysterieuze ‘Labyrint’, waarin hoofdpersoon Hanna in een obscure onderwereld terechtkomt. ‘Vuile handen’ zoomt in op een eenzame tuinierster met een sinister geheim, en in de ‘Dodemansrit’ van failliet verklaarde ondernemer Aad blijft de spanning tot op het allerlaatst om te snijden. Esther Verhoef weet in Labyrint op meesterlijke wijze de lezer met weinig woorden te raken: spanning van het hoogste niveau

Het laatste boek dat ik las van Esther Verhoef was De kraamhulp, zo’n 5 jaar geleden voor de NS Publieksprijs. Het is niet zo dat haar boeken me niet aanspreken, maar ik lees al niet zo veel thrillers en dan is zij gewoon geen auteur waar ik dan snel naar grijp. Labyrint is ook een boek die ik nooit zelf had opgepakt. Allereerst omdat ik dus niet zo snel iets van deze auteur lees, maar vooral omdat ik niet zo houd van korte verhalen. Ik heb daar een soort haat-liefde verhouding mee.

Een liefde omdat ik het wel enorm knap vind hoe de auteur in slechts een paar pagina’s of hoofdstukken een compleet verhaal, leven en spanning weet te gooien. In Labyrint lezen we 13 verhalen van Esther Verhoef en in bijna elk verhaal weet ze je in slechts tientallen pagina’s (of zelfs minder) op het verkeerde been te zetten. Hoe kort de verhalen ook waren, ze waren enorm goed uitgewerkt en deden je eigenlijk verlangen naar meer. En daar komt ook tegelijk de ‘haat’ voor korte verhalen vandaan. Ik wil altijd meer. Dat heb ik met complete boeken, maar helemaal met korte verhalen. Ik wil weten hoe het verder gaat met de personages, ik wil ze beter leren kennen. En hoewel Esther Verhoef je nooit compleet onverzadigd achter laat, wilde ik toch bij een aantal verhalen meer lezen.

Niet alle verhalen zijn even goed, maar toch krijgt ze het voor elkaar om je bijna elke keer gelijk in het verhaal te trekken. De plots zijn ontzettend scherp en misleiden je waar je bijstaat. Het viel me op – maar dat kan ook komen omdat ik nog een beetje in de sfeer zat van International Woman’s Day op 8 maart – dat het boek echt geschreven is door een vrouw en niet altijd even aardig is tegen mannen. Niets mis mee, maar voor mij was het iets te opvallend. De mannen waren over het algemeen de bad guys, zelfs als ze een soort van het slachtoffer waren en ik had daar wel iets meer variatie in willen zien.

Ondanks dat ik dit boek nooit zelf had opgepakt ben ik zeker niet teleurgesteld en zelfs wel blij dat ik het boek gelezen heb. Het is een ijzersterke verhalenbundel, waarin wellicht niet elk verhaal even goed is, maar je toch wilt blijven doorlezen. Ik denk dat de fans van Esther Verhoef heel gelukkig gaan zijn met deze bundel.

Lees jij graag boeken van Esther Verhoef?

Liefs,
Marleen

Titel: Labyrint ♥ Auteur: Esther Verhoef ♥ Uitgeverij: Ambo|Anthos
Aantal pagina’s: 396 ♥ ISBN: 9789026351082 ♥ Waardering: ***,5
Ik heb dit boek ontvangen als recensie-exemplaar, dankjewel Ambo|Anthos

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.