Vroeger is alles wat ik van je heb – Adam Silvera

Vorig jaar las ik het prachtige Op het einde gaan ze allebei dood van Adam Silvera. Emotioneel, heftig en donker, maar een absolute must read. Dit jaar is Adam Silvera terug met Vroeger is alles wat ik van je heb en ik leende het boek van bibliotheek. Ik las ‘m al een hele tijd terug, maar de recensie hadden jullie nog tegoed, dus bij deze!

Griffins wereld stort in. Zijn ex-vriendje Theo is namelijk plotseling gestorven. Ze woonden ver van elkaar vandaan en Theo had zelfs al een nieuwe relatie, maar diep vanbinnen was Griffin blijven geloven dat ze ooit weer samen zouden zijn. Die droom is nu voorgoed voorbij. En dan blijkt dat Griffin maar bij één iemand echt zijn hart kan luchten: Theo’s nieuwe vriendje Jackson. Kan Griffin de confrontatie aan, met zijn verleden én met zijn toekomst?

Net als in Op het einde gaan ze allebei dood zijn de thema’s die voorbijkomen heel heftig en duister. Maar hoewel het verdrietig en heftig is, weet Adam Silvera er toch een heel mooi randje hoop in te verwerken. Een soort silver lining, zeg maar. Het verhaal wordt afgewisseld met terugblikken naar het verleden waarin Griffin en Theo langzaam een relatie opbouwen. Die afwisseling zorgt ervoor dat het verhaal zielig en zwaar wordt op zijn momenten, maar tegelijkertijd ook luchtig genoeg blijft het om het grotendeels te kunnen lezen zonder een  emotioneel wrak te worden.

Jullie besloten jullie liefde voor elkaar niet langer onder stoelen of banken te steken, doken in de koffer, en nu zijn jullie uit de kast. Volgens mij hebben jullie ondertussen genoeg meubelen verzameld om op jezelf te gaan wonen.

Uiteraard is het hele verhaal ongelofelijk sneu en emotioneel, maar het hartverscheurendste vond ik toch hoe Griffin tegen een dode Theo blijft praten. In de periode na Theo’s dood lees je het hele verhaal vanuit Griffins punt en hij vertelt het in principe aan een dode Theo. Zo ongelofelijk mooi, maar zo hartverscheurend! Die stukken maken het verhaal rauw en levensecht.

 Als ik hierheen kan vliegen voor jou, wat kan ik dan allemaal voor mezelf?

Maar niet alleen de emoties en manier waarop het verhaal verteld is maakt het verhaal echt, maar ook de personages. Ze hebben allemaal hun eigen kleine dingetjes, die ze allemaal een eigen karakter geven. Hierdoor komen ze echt tot leven en lijken hun emoties en verdriet nog meer van het papier af te spatten. Heel erg knap hoe Adam Silvera alle personages heeft weten neer te pennen.

Vroeger is alles wat ik van je heb is net zo emotioneel als Op het einde gaan ze allebei dood. Wederom heb ik echt genoten van de woorden en emoties die Adam Silvera op papier heeft gezet. Wat een must read!

Heb jij al eens een boek van Adam Silvera gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Op het einde gaan ze allebei dood ♥ Auteur: Adam Silvera ♥ Uitgeverij: Clavis
Aantal pagina’s: 348 ♥ ISBN: 9789044831733 ♥ Waardering: ****

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

  1. Ik heb nog nooit een boek van hem gelezen, maar durf het ook niet zo goed. Zijn boeken klinken zo ontzettend emotioneel en zwaar. Misschien toch maar wel eens proberen, want iedereen is wel erg enthousiast. Eens kijken of mijn bibliotheek dit boek ook heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.