De goede grap van Norman Foreman – Juliette Henderson

Ik hou van lieve, ontroerende verhalen en uitgeverij de Fontein is er heel erg goed in om deze boeken te vertalen. Denk bijvoorbeeld aan de boeken van Beth O’Leary en Dani Atkins. Nu hebben ze een nieuw boek naar Nederland gehaald en ik mocht een recensie-exemplaar ontvangen. Je leest vandaag mijn recensie!

De 12-jarige Norman en zijn beste vriend Jax waren een legendarisch komisch-duo-in-wording, met als doel over vijf jaar optreden op het Edinburgh Fringe Festival. Maar als Jax onverwacht overlijdt, stort Normans wereld in. Hij besluit als eerbetoon aan Jax om alsnog op te treden op de Fringe, niet over vijf jaar, maar over vijf weken. Zijn moeder wil niets liever dan Norman steunen, dus laden ze de auto in (en haar tachtigjarige collega – lang verhaal) en gaan op weg. Norman heeft alleen nog een verrassing voor zijn moeder: hij wil onderweg op zoek gaan naar zijn vader, die al voor zijn geboorte uit beeld was…

Laat ik beginnen met dat dit boek echt vanaf de eerste hoofdstukken al binnenkwam. Vanaf het tweede hoofdstuk zat ik al met een brok in mijn keel en die is eigenlijk compleet niet weggegaan. Ondanks dat Norman een comedien is, wordt het boek op sommige punten echt heftig. Norman is zijn beste vriend verloren en dat drukt echt een stempel op het verhaal. Niet alleen Norman is (vooral in het begin) een hoop verdriet en wanhoop, maar ook moeder Sadie is is compleet aangeslagen hoor de plotselinge dood van Jax. En de auteur heeft deze emoties echt heel erg mooi op papier gezet.

Ik hou van dit soort boeken op zijn tijd. De goede grap van Norman Foreman deed me een beetje denken aan Vier plus één van Jojo Moyes. Een roadtrip, een bij elkaar gezocht zooitje als gezelschap en een mooie dosis gevoelens en emoties. Maar naast de perfecte uitwerking van de emoties van de drie hoofdpersonen, heeft de auteur de karakters en ontwikkelingen van deze drie bijzondere personen ook heel mooi neergepend. Hoewel je het verhaal enkel vanuit Sadie en Norman leest, leer je vanuit hen ook Leonard heel erg goed kennen. Alledrie hebben ze hun eigen demonen waarmee ze mee strijden, maar langzaam worden ze door de bijzondere roadtrip sterker dan voordat ze met z’n drieën in de auto stapten.

Ieder mens op de hele wereld verliest elke dag ongeveer een miljoen huidcellen, zodat tachtig procent van alle stof in je huis bestaat uit afgevallen mensenhuid. En ik dacht ook dat in de tachtig procent stof bij ons thuis misschien nog wel een beetje Jax aanwezig is.

Zoals ik hierboven al schreef is dit een verhaal dat je echt met een brok in je keel zal lezen. Maar tegelijk is Norman ook zo’n lief, aandoenlijk ventje dat je ook met een glimlach wilt verder lezen. Norman is niet alleen zijn beste vriend kwijt, maar ook de andere persoon in een iconisch duo. Maar Norman is een lieverd die voor zijn moeder zorgt, op zoek gaat hoe hij in zijn eentje verder kan gaan en daarbij ook nog een hele berg lichamelijke problemen met zich mee moet zullen. Geloof me, Norman sluit je in je hart en die zal daar een hele tijd blijven zitten.

Ik heb absoluut genoten van dit heerlijke verhaal. Ik ben een beetje verliefd geworden op Norman en ook op zijn bonte gezelschap en alle andere bijzondere types die ze onderweg zijn tegengekomen. De goede grap van Norman Foreman is geen boek dat ik snel zal vergeten.

Zou jij dit boek willen lezen?

Liefs,
Marleen

Titel: De goede grap van Norman Foreman ♥ Auteur: Julietta Henderson ♥ Uitgeverij: de Fontein
Aantal pagina’s: 364 ♥ ISBN: 9789026152030 ♥ Waardering: ****,5
Ik heb dit boek gekregen als recensie-exemplaar, dankjewel de Fontein!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.