Nachtmuziek – Jojo Moyes

Zoals je misschien wel weet is Jojo Moyes een van mijn favoriete auteurs. Voor jou is echt mijn favoriete boek aller tijden en het was mijn doel om al haar boeken in mijn kast te hebben staan. Dat is inmiddels gelukt, Nachtmuziek was zelfs het laatste boek dat nog miste! Gelukkig besloot Uitgeverij de Fontein vorig jaar dit ‘oudje’ in een nieuw jasje te hijsen en ik kocht ‘m gelijk. Het duurde wel even voordat ik ‘m las, maar hier is dan eindelijk mijn recensie!

De jonge violiste Isabel Delancey is weduwe en kan in Londen nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen. Wanneer ze een groot, vervallen landhuis erft van een oudoom trekt ze erin met haar twee kinderen. Als Matt McCarthy, buurman en handige klusser, aanbiedt om haar te helpen met de broodnodige reparaties, maakt ze daar dankbaar gebruik van. Maar Matt heeft een verborgen agenda, want hij aast al meer dan tien jaar op het huis…

Vorig jaar juni – gelijk na verschijning – rende ik naar de winkel voor Nachtmuziek en ik schafte een exemplaar aan. Vol zin begon ik in het verhaal, maar na 65 pagina’s legde ik het boek aan de kant. Het verhaal kon me gewoon niet trekken, ik ergerde me mateloos aan de personages en ik las ‘m met tegenzin. Jammer! Toch besloot ik het boek nu een nieuwe kans te geven. Ik geef toe, de eerste 100 à 150 pagina’s waren nog steeds een zware bevalling. Het verhaal begint zo zeurderig en man, die personages kwamen mijn neus uit.

Regelmatig wilde ik de personages een klap verkopen dat ze niet zo moesten zeuren of zich niet zo arrogant moesten gedragen. Vooral Isabel, een van de hoofdpersoon, kon ik wel achter het behang plakken. Wat een saai, zeurderig en zielig typje. Aan de ene kant gruwelijk irritant, maar aan de andere kant wist Jojo Moyes ook met een boek dat me in het begin minder aansprak emoties op te roepen. En dat is natuurlijk wel weer knap.

Gelukkig werd de tweede helft wel een stuk beter. Ik vond het einde echt compleet niet verrassend, beetje jammer, maar er zit meer vaart in en de personages worden ook beter, meer likeable. Ik vond het mooi om te zien dat Isabel eindelijk zelf het heft in handen neemt en zelf gaat nadenken. Ze wordt eindelijk een echte moeder en komt voor zichzelf op. Ook het einde was fijn en vooral realistisch.

Ondanks het slechte begin heb ik het boek toch drie sterren gegeven. In dit geval heeft de tweede helft het boek echt gered. Zoals we van Moyes gewend zijn heeft ze goeduitgewerkte personages, maar helaas waren die niet altijd de leukste personages. Helaas geen toppertje, Moyes heeft wel betere boeken geschreven!

Heb jij wel eens een boek van Jojo Moyes gelezen?

Liefs,
Marleen

Titel: Nachtmuziek ♥ Auteur: Jojo Moyes ♥ Uitgeverij: de Fontein
Aantal pagina’s: 384  ♥ ISBN: 9789026141744 ♥ Waardering: ***

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.